3 doorbraken maken zonne-energie nog goedkoper

Nanostructuren gemaakt van koolstof. Foto: Argonne national laboratory, Flickr

De ontwikkelingen in zonne-energie gaan snel. Zonnepanelen worden goedkoper, efficiënter en duurzamer. MIT, de bekende Amerikaanse technologische universiteit, toont drie ontwikkelingen die zonne-energie nog beter gaan maken.

Zonnecellen verwarmen met licht
Het maken van zonnecellen kost veel energie. Een nieuwe type oven bakt zonnepanelen niet met warmte, maar met licht. Dat scheelt de helft aan energiekosten. Daarbij zuivert het licht onzuiverheden uit het paneel, waardoor het efficiënter wordt.

Efficiëntere dunne zonnecellen dankzij nieuwe nanostructuren
Dunne zonnecellen zorgen ervoor dat er veel minder materiaal gebruikt hoeft te worden om een zonnepaneel te maken. Het nadeel is dat ze minder licht kunnen opvangen, en dus minder stroom leveren. Onderzoekers ontwikkelen speciale, superkleine geribbelde oppervlakten die dat probleem ondervangen. Door “optische resonantie” vangen deze nanostructuren licht van verschillende frequenties op. De onderzoekers slaagden erin een cel te ontwerpen die 25 keer dunner is, maar evenveel licht opneemt als een reguliere cel.

Printbare zonnepanelen van kleine moleculen
Printbare zonnecellen bestaan al langer. Deze worden gemaakt van polymeren (oftewel: plastic)  en worden, net als bij een inkjet printer, geprint op een ander materiaal. Zonnecellen van polymeer zijn echter niet zo efficiënt. Onderzoekers zoeken nu naar “kleine moleculen”. Deze hebben een kortere structuur dan polymeren, maar bieden wel de kans op veel hogere efficiëntie. De uitdaging is om ze goed te kunnen printen.

Lees de artikelen zelf op MIT’s technologiereview, hier, hier en hier

Lees ook

Over de schrijver