Moleculair telen maakt GM voedsel onnodig

512Px Msc Student At Kenyatta University
Een Student In Kenia Is Bezig Met Moleculair Telen. Foto: Wikimedia Commons

In Fukushima, in Japan, zijn vele rijstvelden door de tsunami met zout water overspoeld. Gewone rijstplanten kunnen daar niet goed tegen. Japanse wetenschappers ontwikkelen nu nieuwe rijstsoorten die wel goed tegen zout kunnen. Zaden voor deze rijst komen waarschijnlijk al in 2014 op de markt. De snelle ontwikkeling is te danken aan een nieuwe techniek, “moleculair telen”  genoemd. Het heeft dezelfde voordelen als genetische modificatie, zonder de nadelen. En de techniek kan overal op de wereld gebruikt worden om op een goedkope manier lokale gewassen aan te passen. 
Door genen toe te voegen  of juist te verwijderen uit planten, kun je ze beter weerbaar maken tegen ziektes, of hogere opbrengsten realiseren of zorgen dat planten beter tegen droogte kunnen. In een wereld waar steeds meer monden gevoed moeten worden is de belofte van genetische modificatie van ons voedsel dan ook groot.
Er zijn echter veel nadelen. Zo kunnen alleen high-tech bedrijven met veel geld GM-technieken toepassen en creeëren ze een monopolie op zaden die boeren in het nauw kan brengen.  Het bedrijf Monsanto is hier berucht om. Ook zijn er risico’s dat verkeerde genen in het milieu terecht komen en negatieve gevolgen hebben.
Moleculair telen heeft die problemen niet. In essentie werkt de techniek hetzelfde als klassieke plantveredeling, waarbij planten of dieren met goede eigenschappen geselecteerd worden om door te fokken of te telen. Alleen worden nu planten geselecteerd op “genetische markeringen”. Wetenschappers weten dan van tevoren welke genen welke gunstige eigenschappen veroorzaken. Planten die bepaalde genen hebben, kunnen al in een vroeg stadium geselecteerd worden. Het veredelingsproces kan veel sneller gaan dan met traditionele methoden.
Anders dan bij genetische modificatie worden er geen vreemde genen in planten gestopt. Er worden dus geen insectengenen gebruikt om maisplanten weerbaar te maken tegen onkruidverdelger. Ook maakt deze techniek het mogelijk om veel verschillende genen tegelijk te selecteren. Bij tomaten zijn meer dan 40 genen verantwoordelijk voor de smaak. Het is dus veel makkelijker om tomaten die goed tegen ziekte bestand zijn én ook nog lekker smaken te telen. Tenslotte is deze techniek een stuk goedkoper. Ook in ontwikkelingslanden kunnen bedrijven de techniek toepassen.
Bron: Scientific Am erican, Yale360
Lees ook
Eerlijke kost geeft informatie over (h)eerlijk eten
Een schone onderbroek is van bamboe
Biologisch boeren levert beter voedsel op
 

Over de schrijver