Help economie en milieu door minder te werken

Ewen and donabel, Flickr.com
Ewen and donabel, Flickr.com

De economie uit het slop trekken doen we niet door harder te werken, maar juist door minder te werken. Tenminste, volgens Mike Harris van de New Economics Foundation. De senior partner bij deze Britse denktank vindt 40-urige en 50-urige werkwerken slecht voor de economie, slecht voor het milieu en dus ook slecht voor mensen zelf en pleit daarom voor kortere werkweken.

15-urige werkweek
Het idee dat minder werken beter is voor de economie, is niet nieuw. In 1930 schreef de bekende econoom John Maynard Keynes al over een 15-urige werkweek die mensen rijker in geld én vrije tijd zou maken. Hij meende dat de materiële behoeften van mensen al snel vervuld zouden zijn en dat men dan vrije tijd zou verkiezen boven werk. Binnen honderd jaar, zo voorspelde hij, zou de levensstandaard in ‘voorlopende landen’ vier tot acht keer zo hoog zijn en zouden mensen de tijd hebben om hier ook van te genieten. Bijna honderd jaar later blijkt dat niets minder waar is. De levensstandaard is inderdaad aanzienlijk verhoogd, maar het aantal werkuren per week en het aantal werklozen – en daarmee het gat tussen arm en rijk – zijn ook toegenomen.
Volgens Juliet Schor, socioloog aan het Boston College, is dit deels te wijten aan het Amerikaanse systeem, waarbij sociale lasten door werkgevers per persoon worden betaald en niet per gewerkt uur. Hierdoor zijn werkgevers langzaam maar zeker productiviteit los gaan zien van het aantal gewerkte uren en besloten ze mensen te ontslaan en minder mensen meer uren te laten werken. Dit leidde tot de gewenste kostenverlagingen, maar ook tot meer werkloosheid en een overwerkte beroepsbevolking.
Minder werken verkleint ecologische voetafdruk
Schor denkt dat het terugdraaien van deze trend een oplossing kan zijn voor de huidige problemen in de maatschappij. Zij onderzocht het de impact die werken op het milieu heeft en ontdekte dat 10 procent minder werken resulteerde in een ecologische voetafdruk die 15 procent kleiner was. Wie meer tijd heeft, kan er immers makkelijker voor kiezen om naar het werk te fietsen of te lopen en zelf te koken. Minder geld betekent bovendien dat er minder spullen gekocht kunnen worden. Ook dit verkleint de impact op het milieu.
Nederland begint
In de Verenigde Staten blijkt het nog niet makkelijk te zijn om werkweken te verkorten. Een proef in Utah was erg succesvol, maar desalniettemin eindigde deze in 2011. Nadien zijn geen serieuze initiatieven meer ondernomen. In Nederland is dat anders. Zo geeft Marije Cornelissen, lid van het Europees Parlement en De Groenen, aan dat ze nog nooit iemand heeft aangenomen voor meer dan 32 uur per week. Volgens haar zijn mensen die parttime werken productiever. Een initiatief om de standaard werkweek te verkorten bleek ook succesvol en inmiddels werken Nederlanders gemiddeld minder dan 35 uur per week, een trend die ook in Duitsland en Frankrijk door lijkt te zetten.
Als gevolg hiervan is de uitstoot van CO2 in Europa aanzienlijk verminderd ten opzichte van de uitstoot in de VS, die zo’n 50 tot 70 procent hoger ligt. Omdat kortere werkweken ook tot een betere verdeling van het werk leidt, is de werkloosheid in Nederland slechts 5 procent, terwijl dit in de VS meer dan 8 procent is.
Omschakeling
Om daadwerkelijk terug te gaan naar een 21-urige of zelfs 15-urige werkweek is een flinke omschakeling nodig. Hoewel duidelijk is dat het beter voor het milieu en de economie zou zijn om minder te werken, is niet iedereen bereid om werk – en geld – op te geven. Bovendien heeft niet iedereen een keuze; vooral mensen die weinig verdienen moeten vaak wel lange dagen maken, om rond te kunnen komen. Een alternatief, minder nodig hebben en dus minder hoeven werken, lijkt vooralsnog slechts een klein deel van de bevolking aan te spreken. Wordt dit alternatief in de komende 18 jaar wel op grote schaal opgepakt, dan krijgt Keynes misschien tóch nog gelijk.
Bronnen: Huffington Post, The Guardian
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
Gezocht: duurzame avonturiers voor bounty eiland expeditie
Anti-crisis wapen van Spaans dorp: utopia

2 reacties op “Help economie en milieu door minder te werken”

  1. als de belastingdruk niet zo hoog was zou het misschien kunnen om 20 per week te werken voor hetzelfde netto salaris. maar ja onze overheid is geld geil.

  2. Als gevolg van de kortere Europese werkweek "is de uitstoot van CO2 in Europa aanzienlijk verminderd ten opzichte van de uitstoot in de VS, die zo’n 50 tot 70 procent hoger ligt".
    Vreemde bewering, waarschijnlijker is dat grotere inkomensverschilen en bijbehorende konsumptiepatronen de grote verschillen in CO2 uitstoot verklaren. De VS, waar naar verhouding meer gevlogen wordt, kent ook een lage belasting op autobrandstof.
    Ook het beweerde verband tussen kortere werkweek en lage werkloosheid maakt dit een vreemd verhaal

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020