‘Schijf van Vijf is achterhaald’

SupplementenHet voedingscentrum bracht vorige week naar buiten dat voedingssupplementen zoals extra eiwit voor sporters onzin zijn, en dat eten volgens de Schijf van Vijf nog steeds de beste manier is om gezond te blijven. In het maartnummer van Medisch Dossier staat echter een uitgebreid artikel over voedingssupplementen. Hieruit blijkt onder andere dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid achterhaald is en dat gevarieerd eten niet alle vitamines en mineralen levert die we nodig hebben om gezond te blijven.

Algemene ADH bestaat niet
Als uitgangspunt voor de juiste hoeveelheid voedingstoffen voor een gezond lichaam wordt de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) gehanteerd, die voldoende moet zijn om te voorzien in de behoefte van gezonde mensen. Daarbij wordt echter niet in acht genomen dat ieder van ons biochemisch uniek is en onze voedingsbehoeften variëren met leeftijd, geslacht, stressniveau en genetisch profiel. Sommigen hebben bijvoorbeeld een aangeboren grotere behoefte aan foliumzuur en vitamine B6, B12 en B2.
Bovendien zijn deze waarden bedoeld om de gezondheid in stand te houden, maar niet toereikend wanneer we ziek zijn of een chronische aandoening hebben. Zo hebben autistische kinderen bijvoorbeeld vele malen meer B6 nodig dan de standaardnorm.
Niet zo vers
Uitgebalanceerde voeding betekent: verstandig eten, met gevarieerde hoeveelheden uit de ‘Schijf van Vijf’. Daarbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt en onbewerkt voedsel, biologisch geteeld of in massaproductie, terwijl juist die dingen een belangrijk verschil maken.
Zo wordt ervan uitgegaan dat ons voedsel vers is, en dus de vitaminen en mineralen bevat die hoort te bevatten. Maar al het voedsel verliest zijn voedingswaarde vanaf het moment dat het is geslacht, geoogst, gebakken of geproduceerd. En het eten wat gemiddeld in de supermarkt ligt, kan verre van vers zijn. Zo kan vruchtensap uit concentraat tot wel een jaar oud zijn wanneer het verkocht wordt en zijn appels vaak een halfjaar in speciale koelcellen bewaard voor ze in de winkels liggen. Ook ‘verse’ groente, eieren en vlees kunnen zo tien dagen oud zijn.
Daarnaast hebben intensieve landbouw en pesticiden de grond verarmd, ontdaan van zijn mineralen en dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel. In 1900 bestond tarwe nog voor 90 procent uit eiwit, maar vandaag de dag is dat rond de 9 procent. In 1948 bevatte een ons spinazie ongeveer 158 mg ijzer, maar tegenwoordig is dat gekelderd naar slechts 1 mg.
Aanvullen of niet?
Als we ondervoed raken door onze slechte en eenzijdige voeding, moeten we dus vitamine- en mineralensupplementen nemen om gezond te blijven. Maar als we dat doen, richten we dan meer kwaad dan goed aan, zoals sommige onderzoeken insinueren? Volgens dr. Robert Verkerk – directeur en stichter van de ANH (Alliance for Natural Health) – is van belang supplementen in hun natuurlijke vorm, niet afzonderlijk maar in natuurlijke combinaties, en niet in te hoge doseringen in te nemen.
– Lees voor een overzicht van de onderzoeken en de supplementen met hun werking, het maartnummer van het vernieuwde Medisch Dossier. Bestel dit maartnummer hier.
– Bekijk hier het onderzoek: hoe vers zijn de verse producten in de supermarkt?
Zie voor de overige bronnen van dit artikel het maartnummer van Medisch Dossier.

Over de schrijver

2 reacties op “‘Schijf van Vijf is achterhaald’”

  1. sublamenten? wat een onzin alsof we niet gewoon via normale voeding alles binnen zouden krijgen, dieren komen ook niets te kort. en wij zijn dieren.

Reacties zijn uitgeschakeld.