29 voedingsstoffen die veroudering tegen gaan en je hersenen fit houden

HetkanWEL zet 29 voedingsstoffen, die veroudering tegen gaan en je hersenen gezond houden, voor je op een rij. Het zijn er vast veel meer, maar als je deze al regelmatig eet en dagelijks kiest voor voldoende groenten, fruit, noten en zaden, dan help je je lichaam fit te houden en ga je veroudering tegen.

1. Rozijnen

Rozijnen zitten boordevol Borium. Borium helpt je botten en spieren, maar helpt ook om je goed te concentreren. Daarnaast bleek uit onderzoek dat het eten van rozijnen het risico op diabetes vermindert. Je kunt het tussendoor eten als een snackje (een handje), of mixen met yoghurt of koekjes. Wel gezonde koekjes natuurlijk.

2. Broccoli

Broccoli houd je darmen schoon, maar nog belangrijker je hersenen gezond. In broccoli zit namelijk luteïne en dat zorgt ervoor dat je met het verstrijken van de jaren niet vergeet wat je hebt geleerd.

3. Spinazie

In spinazie zit foliumzuur en vitamine B12. Beide hebben een gunstige invloed op het tegengaan van dementie.

4. Amandelen

Amandelen bevatten veel proteïnen en vitamine E en dat helpt om je hersenen fit te houden als je ouder wordt. Je kunt zo’n 50 gram per dag eten, als snackje tussen de maaltijden door.

5. Blauwe bessen

Blauwe bessen barsten van de antioxidanten. Antioxidanten helpen om ziektes vrije-radicalen op te ruimen, die je cellen kunnen aantasten. Daarnaast helpen ze om je korte termijn geheugen te ondersteunen en je motorische ontwikkeling.

6. Walnoten

Walnoten zien er niet alleen uit als kleine hersenen, maar ze zijn er ook nog eens goed voor. Ze bevatten namelijk omega 3 en vitamine E.

7. Koffie

Koffie en zwarte thee geven je een energie-boost. Daarnaast helpen ze je om te concentreren, vooral als je iets ingewikkelds moet doen. Let wel op, een kop per dag is al genoeg. En met het koffiedik, kun je weer heel veel andere dingen doen.

8. Avocado

In avocado zitten goede vetten, die je lichaam helpen om je cholestrol te verlagen. Ze bevatten verder veel vezels en luteïne, dat goed is voor je hersenen. En ook je uiterlijk kun je een oppepper geven met avocado.

9. Havermout

Havermout bevat veel vezels, die je darmen helpen bij een goede spijsvertering. Daarnaast helpt havermout om suiker minder snel op te nemen, waardoor je overdag minder last krijgt van een Sugar dip.

10. Kurkuma

Kurkuma is een heerlijke kruiden, die helpt om ontstekingen tegen te gaan. Je kunt het bijvoorbeeld drinken als thee, maar het is ook te koop als supplement.

11. Aardbeien

Aardbeien vertragen het verouderen van je hersenen. Als ze in het seizoen zijn, eet ze dan lekker vaak. Onbespoten. Dat wel.

12. Chocola

Chocola helpt om je hersenen gezond te houden. Dan hebben we het wel over donkere chocola, maar zie het niet als een vrijbrief om elke dag een reep te eten. Een stukje is genoeg. Daarnaast schijnt het ook te helpen tegen hoesten.

13. Wortelen

Wortelen bevatten luteoline. Luteoline gaat ontstekingen in je hersenen tegen en helpt je geheugen op peil te houden. Je krijgt er minder hoofdpijn door en kunt je beter concentreren.

14. Bietjes

Bietjes bevatten nitraten, die je ook vindt in rundvlees. Het helpt om je spieren op te bouwen en zorgt voor een goede toevoer van bloed naar je hoofd. Hierdoor heb je meer energie.

15. Linzen

Linzen kun je eten in een curry of je maakt er een soep van. Het vult je maag en ze zijn rijk aan foliumzuur, dat helpt om je hersenen scherp te houden als je ouder wordt.

16. Boerenkool

Boerenkool bevat heel veel voedingsstoffen. Je kunt het eten als sla, in een smoothie of je kunt er een stamppot van maken. Het helpt om de gevolgen van ouderdom in je hersenen tegen te gaan.

17. Selderij

Selderij helpt als je gewicht wil verliezen, want het bevat geen calorieën. Het bevat ook luteoline, dat helpt om ontstekingen tegen te gaan in je hersenen en je geheugen op peil te houden.

18. Tomaten

Ook tomaten bevatten luteoline. Gekookt zijn ze het gezondst.

19. Lijnzaad

Lijnzaad helpt je spijsvertering, geeft je geheugen een boost en helpt zelfs tegen stemmingswisselingen. Daarnaast kent het vele beauty geheimen.

20. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten een gezonde olie, die goed is voor je spieren. Daarnaast bevatten ze vitamine E en dat ondersteunt je geheugen.

21. Peterselie

Peterselie helpt je darmen om je eten te verteren en is goed voor je nieren. Het is ook goed voor je geheugen.

22. Frambozen

Frambozen zijn niet alleen heel lekker, maar ze bevatten ook flavonoïde, die je extra energie geven.

23. Kool

Kool bevat de antioxidanten luteine en zeaxanthine, die helpen om vrije radicalen te verwijderen en de veroudering van je lichaam tegengaan.

24. Pinda’s

Pinda’s bevatten gezonde olie, proteïne en foliumzuur. Het ondersteunt je geheugen, versnelt je denkproces en helpen tegen depressie. Ook als pindakaas is het gezond.

25. Asperges

Asperges bevatten veel vezels, waardoor ze goed zijn voor je darmen, maar ze ondersteunen je geheugen ook.

26. Paprika

Paprika, in elke kleur, bevat luteoline, dat helpt om ontstekingen in je hersenen tegen te gaan. Daarnaast ondersteunt het je geheugen.

27. Olijfolie

Olijfolie helpt om de verbindingen in je hersenen goed te houden. Hierdoor draagt het bij aan je geheugen.

28. Groene thee

Groene thee is goed voor je hersenen. Uit onderzoek in China en Japan, waar ze veel groene thee drinken, blijkt ook dat het dementie kan tegengaan.

29. Water

Water is het onmisbaar voor je lichaam. Als je genoeg water drinkt, zorgt dat voor goede hydratie, de afvoer van afvalstoffen en een goede PH-waarde in je lichaam.
Wat missen we nog in dit rijtje? Laat je het ons weten?
Van een van onze lezers kregen nog de volgende tip:

30. Granaatappels

Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C. Bovendien bevatten ze nog meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Zo zouden de rode pitjes ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid, overgangskwalen verminderen en erectieproblemen voorkomen.

Over de schrijver

8 gedachten over “29 voedingsstoffen die veroudering tegen gaan en je hersenen fit houden”

  1. ‘Stem hier op … website van het jaar’. Nou, met zulk erbarmelijke toepassing van spelling en grammatica, zijn er vast andere, betere websites te vinden,

  2. Doe zoveel mogelijk zonder wifi, zit niet te lang in de buurt van emf velden (computer, tablet, telefoon, elektrische apparaten, zenders enz.) Deze beïnvloeden je brein ook.

  3. Niet flauw bedoeld, maar zijn er ook middelen om je niveau van spelling en grammatica een beetje op peil te houden? Bij de meeste voedingsmiddelen hierboven staan spel- en taalfouten. 1. Rozijnen:De correcte uitdrukking luidt ‘op peil houden’ van iets, en 2. Broccoli houdt (met dt), 3. Ziektes vrije-radicalen?? Geen idee wat hier bedoeld wordt. Verder schrijf je kortetermijngeheugen als één woord, en dan ben ik nog maar bij voedingsmiddel nummer drie. Ik vind de informatie best interessant, maar ik krijg het gevoel dat er hier een kladversie van een artikel is gepost. Jammer!

  4. wat wordt er bedoeld met 1. rozijnen… ‘je bloedsuiker spiegel op pijl houden’. Elke keer een handje rozijnen doet je bloedsuikerspiegel juist stijgen (want met name suikers) en dat lijkt mij juist niet goed?
    Ben benieuwd wat ermee bedoeld wordt.

Reacties zijn gesloten.