Energiecontract levert gratis zonnepanelen op

mikecogh, Flickr.com
mikecogh, Flickr.com

Zonnepanelen op het dak hoeven geen cent te kosten. Wie voor vijf jaar een contract afsluit via de Nederlandse Energie Maatschappij krijgt namelijk drie panelen gratis. Die panelen zijn goed voor het opwekken van ongeveer 10 procent van het jaarverbruik, een voordeel van tien euro per maand. Wie de zonnepanelen wil laten plaatsen, betaalt hiervoor wel maandelijks 25 euro, maar de tien euro besparing en een maandelijkse korting van 15 euro zorgen ervoor dat klanten per saldo op nul uitkomen.  Na het betalen van 1395 euro stopt de eigen bijdrage van 25 euro. De korting van 15 loopt dan nog wel vijf maanden door. Na afloop van de contractperiode kunnen klanten overstappen en mogen ze de zonnepanelen houden.

Laagdrempelig
De Nederlandse Energiemaatschappij hoopt mensen met deze actie op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met duurzame energie. Het is alleen een kwestie van contract tekenen en stekker in het stopcontact. Daarna kunnen de panelen direct hun werk gaan doen. Wie niet zo handig is zal extra kosten moeten maken: als je e panelen wilt laten installeren, moet je dit zelf betalen. Ook als de zon niet zo erg schijnt en de besparing van 10 euro per maand niet gehaald kan worden, schiet je er wat bij in.
Kritisch
Vincent Dekker, zonnepanelen expert die ondermeer schrijft voor Trouw, is kritisch over de aanbieding van Energie NL. Hij vindt de prijs voor de panelen hoog: 465 euro per paneel. Hij denkt dat mensen die zelf zonnepanelen inkopen goedkoper uit zijn: “Wie nu meedoet aan een actie als WijWillenZon kan 12 panelen krijgen voor pakweg 4000 euro, en daar gaat dankzij de btw-verlaging nog dik 10 procent van  af. Dus dat wordt 3600 euro voor 12 panelen, 300 euro per paneel. … Per paneel en per kiloWattuur die je straks van je dak haalt, is de aanbieding van NL Energie dus ruim de helft duurder.”
Duurzame energie via andere leveranciers
De Nederlandse Energie Maatschappij is niet de enige energiemaatschappij die zich op duurzaamheid stort. Ook Eneco biedt klanten via Zon&Zeker de mogelijkheid om voordelig zonnepanelen aan te schaffen. Gratis zijn ze niet, maar Eneco-klanten mogen vanaf €2500 wel een lening bij Greenloans afsluiten. De rente daarop is meestal fiscaal aftrekbaar.  Ook GreenChoice stimuleert het gebruik van zonnepanelen. Via ZonKoop kunnen klanten een pakket zonnepanelen kopen en direct besparen op de energierekening. Wie niet minimaal 3585 euro beschikbaar heeft, kan kiezen voor ZonLeen. Daarbij koop je de zonnepanelen op afbetaling.
Bronnen: Trouw, Eneco, GreenChoice
Lees ook:
BTW-verlaging zonnepanelen waarschijnlijk vanaf 1 juli
Onderzeese windmolen voorziet Schotland van schone energie
Lekker & verantwoord kiezen voor je kleine

3 reacties op “Energiecontract levert gratis zonnepanelen op”

  1. Gratis bestaat niet volgens mij. Alleen al voor de installatie ben ik al geld kwijt. Ik begreep trouwens ook dat het hier gaat om panelen van Chinese makelij, waar ik toch echt de voorkeur geef aan Europese panelen. Ik heb een offerte opgevraagd bij E.ON, zij bieden een BTW-korting, waardoor je Europese (!) panelen aanschaft voor de prijs van laag BTW en ik hoef ze niet zelf te installeren.

    1. Zelf installeren stelt geen zak voor een technisch lego doos is een factor 100 moeilijker!Bovendien koop je voor 200 euro perfecte chinese panelen!

Reacties zijn uitgeschakeld.