Wat sprookjes je leren over seks, macht en spiritualiteit

Cover 180
De prinses en de kikker, de visser met zijn veeleisende vrouw, of het ezeltje dat goudstukken poept: het zijn onvergetelijke beelden uit onze kinderjaren. Als het goed is, zijn de beelden al die tijd in ons onderbewuste blijven hangen en vertellen ze ons op cruciale momenten hoe we ons moeten gedragen om lang en gelukkig te kunnen leven. Want sprookjes zijn eigenlijk lessen voor volwassenen: In symbolische taal blijken sprookjes vaak te vertellen over worstelingen met geld, seks of macht. Dat zijn precies de gebieden waarmee wij ook nu nog de meeste problemen hebben als we volwassen zijn geworden.
Neem bijvoorbeeld geld: veel sprookjeshelden beginnen arm en worden onmetelijk rijk. Maar waar het werkelijk om gaat, is innerlijke rijkdom. Geen sprookje maakt dat zo duidelijk als het verhaal van de visser en zijn vrouw die in een pot wonen bij de zee:
De visser in dit verhaal vangt op een dag een bot, die een betoverde prins blijkt te zijn. Hij laat de bot gaan, maar krijgt daarna van zijn vrouw de wind van voren: hij had een wens moeten doen! De visser gaat op haar bevel terug, en wenst een huisje. Maar de vrouw is niet tevreden, en wil steeds meer: eerst een kasteel, en uiteindelijk wil ze worden als God. Wanneer de visser de laatste wens doorgeeft aan de bot, zegt die ‘Ga maar terug, ze zit alweer in jullie oude potje.’
Het verhaal is algemeen bekend als waarschuwing tegen overmoed. Maar je kunt het ook anders zien, namelijk als een innerlijke ontwikkelingsweg. Het is interessant dat de vissersvrouw niet vraagt om steeds meer geld, nee, ze wil koning worden, keizer worden, paus worden en ten slotte net zo zijn als God. Ze springt dus van macht en weelde als doel over naar een hoge spirituele functie; De vis geeft telkens wat de vrouw wil, en er is geen enkele reden om te veronderstellen dat haar laatste verzoek niet wordt ingewilligd. Ze wordt net als God. En wanneer die wens ingewilligd wordt, heeft ze geen luxepaleis meer nodig. Want als je het allerhoogste stadium bereikt hebt, maakt het allemaal niet meer uit waar en hoe je leeft. Dan ben je tevreden geworden met het leven zelf.
Lees in het juninummer van Ode wat je op het gebied van seks en macht van sprookjes kunt leren.
Het juninummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Illustratie: Robert Carter, Crackedhat.com
Praat mee op twitter! Gebruik #sprookjes in je tweet
Meer lezen?
Bekijk de inhoud van het juninummer van Ode
De ondraaglijke lichtheid van de verveling
Wat wij dromen verbindt ons


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode: 3 nummers voor slechts €15,-

 

Over de schrijver