3 ‘gezonde’ gewoontes die meer kwaad dan goed doen

Foto: Jacob Hans, Flickr

1. Intensief handen wassen met desinfecterende zeep
Je hoeft niet na elk contact met de buitenwereld je handen te wassen met desinfesterende zeep of gel. Alleen als je in een bacterierijke omgeving bent, zoals in een ziekenhuis. In veruit de meeste andere gevallen heb je genoeg aan water en zeep.

Lees ook
2 keer tandenpoetsen en andere ‘gezonde’ tijdverspillers

Pittig eten houdt je hart gezond
Top 10 wereldverbeterende projecten
2. Tanden poetsen na elk maal
Het lijkt een geweldige manier om je gebit schoon te houden: poetsen na elke maaltijd. Experts raden het echter af. Voedsel kan zuren op je tanden achterlaten die het tandglazuur verzwakken. Door dan te gaan poetsen kun je het glazuur beschadigen of zelfs laten verdwijnen. ‘s Morgens en ‘s avonds tanden poetsen, de rest van je dag hoef je alleen je mond met water te spoelen. En als je poetst, beweeg je borstel dan in cirkels, dat verhoogt de kans op het verwijderen van schadelijke bacteriën tussen de tanden en het tandvlees.
3. Jezelf aftoppen met voedingssuplementen
Als het om vitaminen en mineralen gaat, lijkt het motto ‘meer is beter’ op te gaan. Maar zo simpel ligt het niet. Aangezien veel voedsel tegenwoordig verrijkt is, hebben weinigen onder ons grote tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. En wanneer je al genoeg binnen krijgt, is het best denkbare scenario dat supplementen geen enkel effect op je hebben. Maar erger is ook mogelijk: vitamine A in grote doses kan giftig zijn voor een foetus in de baarmoeder, teveel vitamine C kan maag- en darmproblemen veroorzaken en een overdaad aan vitamine B6 zenuwschade.
Bron: MNN.com
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de zomer publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw:  omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, evtentueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier. 

Over de schrijver