3 manieren om direct zelf bij te dragen aan wereldvrede

Foto: Flickr, Jeff Attaway
Vredesduif. Foto: Flickr, Jeff Attaway

(Gastbijdrage door Niek van Uden) Twee weken na de ramp met vlucht MH-17 kan het rouwproces van direct en indirect betrokkenen langzaam op gang komen. Ondertussen staan nieuwssites en blogs bol van de meningen over het hele gebeuren; opruiend, genuanceerd, feitelijk, in velerlei soort, maar lang niet altijd praktisch.

De gemiddelde Nederlander, die nooit een oorlog op eigen grondgebied heeft meegemaakt, associeert oorlog net zo snel met “patatje” als met Srebrenica. En hoewel nu veel mensen in het hele land de gevoelens van medeleven en ontzetting delen, blijft oorlog een ver-van-ons-bed-show.

Toch kan iedereen vandaag nog zijn eigen steentje bijdragen aan een wereld zonder oorlog, aan wereldvrede. Hier zijn drie manieren waarop jij je steentje kunt bijdragen:

1. Bankieren en beleggen zonder wapens
Wapenindustrie blijft vandaag de dag een lucratieve business en ook Nederland verdient veel geld aan zijn eigen wapenhandel. Gelukkig zijn er banken en beleggingsfondsen die hier voorzichtiger mee omgaan of de wapenindustrie zelfs uitsluiten uit hun eigen zaken. Je kan zelf bepalen of je bankiert en belegt bij een bank die zich wel, in mindere mate of niet met wapenindustrie bezig houdt. Bekijk de eerlijke bankwijzer over wapens en onze top 5 over eerlijke en duurzame banken.

2. Laat je stem horen binnen een groter geheel
Het aantal organisaties dat zich op een bepaalde manier inzet voor wereldvrede of de beëindiging van een specifiek gewapend conflict is eindeloos, maar het kan voor jezelf een heel vervullende manier zijn om je voor een dergelijke organisatie in te zetten. Het werk van dergelijke organisaties kan op lokaal niveau ook daadwerkelijk voor vrede en vrede-bewaring zorgen, zoals dit voorbeeld van jongerenorganisaties in Ghana. Een organisatie die op dit moment veel in het nieuws staat en via handtekeningen-acties politieke druk probeert te zetten is Avaaz.org, waarbij zij op dit moment acties ondernemen tegen de gewapende conflicten als in de Gazastrook en in Soedan.

3. Geweldloos communiceren
Dat er in ons dagelijks leven regelmatig “kleine oorlogen” plaatsvinden zal niemand ontkennen, variërend van de werkomgeving tot de eigen familie. Vaak berusten de conflicten op misverstanden en/of miscommunicatie en kunnen ontaarden van “welles-nietes” tot burenruzies en jaren elkaar niet aankijken. De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg ontwierp een methode voor geweldloos communiceren, gebaseerd op de vier elementen waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Bekijk de wiki-samenvatting van zijn werk hier. Ook zijn er veel websites over conflict-beheersing.

Heb je meer tips om vanuit je eigen huiskamer of vakantie-adres je actief in te zetten om iets voor wereldvrede en conflictbeheersing te betekenen? Laat het ons weten!

Lees ook
De top 10 gemeentes met de meeste zonnepanelen 
Eerlijk eten: Vertrouwen komt tot stand door helemaal open te zijn
Vissen redden de wereld, als we ze tenminste niet allemaal opeten

 

Over de schrijver

6 gedachten over “3 manieren om direct zelf bij te dragen aan wereldvrede”

  1. Mooi stuk Niek. Het bemoedigd mij dat te midden van wat soms een overweldigende berg tragisch (en ook nog eens tendentieus) nieuws lijkt, mensen zich betrokken tonen en zo helder mogelijk over oplossingen proberen na te denken. Hoewel ik dat ook doe, kom ik er niet altijd uit wat ik voor mezelf het beste vind om te doen wanneer ik verneem over (nog maar eens een) oorlog. Waar ik – zoals je wel weet – in ieder geval van overtuigd ben, is van het nut van het praktiseren van geweldloze communicatie. Een eerste stap naar vrede, is in ieder geval in je eigen directe omgeving hier de basis voor proberen te leggen. Compassionele communicatie – je richten op wederzijdse verrijking in plaats van dwang en definitie – helpt daarbij. Voor de rest denk ik dat het politieke en financiële krachten zijn die een militaristische situatie in stand houden. In tegenstelling tot hoe dat voor de meeste mensen misschien aan kan voelen, denk ik dat dit geen ver van mijn bed show is. Iedereen – ook ik – oefent volgens mij een bepaalde politieke en financiële kracht uit. De vraag is echter of men zich daar bewust van is… Keuzes ziet, en maakt. Dat jij er een aantal concrete aandraagt (petities, en kiezen welke instanties je je geld laat beleggen) waardeer ik zeer. Ik vraag me echter wel af of deze op een fundamenteel genoeg niveau ingrijpen. Dat gezegd hebbende, daag ik uit tot het formuleren van betere alternatieven… En zoals ik al zei, ik kom er eigenlijk maar al te vaak zelf niet uit. Daarom eindig ik dit bericht ook met een – eigenlijk nog iets te abstracte – vraag: Hebben mensen niet hun eigen wapens, en hun eigen geld (ipv euro’s op wat voor bank dan ook) nodig voordat de plutocratie haar macht verliest, en er een ander geluid ontstaat waar de politiek naar zal gaan luisteren?

  2. Hoi,

    Hoe zit dat eigenlijk met Avaaz.org? Is wel erg veel in opspraak. Als je googelt krijg je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb wel eens gereageerd op het aankopen van een stuk grond voor de gorilla’s, kostte 5 dollar of zoiets. Maar als je goed last bleek dat je tekende voor 5 dollar per dag! Op internet stond dat het een malafide club is. Enig idee hoe dat zit?

    Groet,
    Jolanda

    1. Als Avaaz.org niet goed aanvoelt, links laten liggen is dan de oplossing. Vijf euro per dag is niet normaal,,,
      Zoiets kreeg bij mij meteen een vinkje achter zijn naam.

  3. Haal dan hier eventjes het draadje eraf,,,, hoe minder Rusisch gas ,, want dat trekt ook nergens op.
    Ga dan voor hoe minder gas.
    Die oologskreten kloppen hier ook niet.
    Want een site die voor vrede gaat kiest gene enkele kant in deze zaak.
    Ga voor vrede en wijs niet.
    Er is niks bewezen tot nu toe,, PUNT !

    Geef iedereen een hand al kleeft er zelfs bloed aan. Dan ga je voor vrede !

  4. 4. De Gulden Regel
    Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
    Veel eenvoudiger kan het niet om je handelen te toetsen en zo min mogelijk extra lijden toe te voegen aan de wereld.

    5. Leer jezelf kennen
    Wees dagelijks minstens 10 minuten stil en reflecteer op wat je bezig houdt, je gevoelens en reactiepatronen. Wat is écht belangrijk voor je? Op het kerkhof zie je vrij weinig grafstenen waarop staat “Hij wilde dat hij wat meer tijd op zijn werk had doorgebracht.”

    Fijne dag!

    1. Je kan ook op ‘n héél andere manier oorlog voeren!
      Ten oorlog

      de dingen zijn niet
      altijd wat ze zijn

      niet moeten ontmoeten
      en moeiteloze overgave

      niet kijken
      maar luisteren

      voldoening na
      doorhalen van ‘nooit’

      help me uit de nood
      want de jager doet dood

      kalender wandelen en
      pronte paden kiezen

      een tandje bijsteken
      op de roestige derailleur

      rivieren dwars kruisen
      en over de brug komen

      wapens haren en wetten
      en geen tijd verletten

      stappers poetsen
      en proviand indoen

      preparé en paraatheid
      alert ontwaken

      tot strijd
      bereid
      juli ’07 mark mertens

Reacties zijn gesloten.