3 manieren om onveilig vlees te vermijden

Industrieel vlees vraagt om problemen. Foto: still uit Samsara documentaire
Industrieel vlees vraagt om problemen. Foto: still uit Samsara documentaire

Gisteren publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een zeer kritisch rapport over de veiligheid van vlees dat in Nederlandse winkels ligt. Volgens de Raad slagen “bedrijfsleven en overheid er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen.”

Bedrijven nemen het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften. Regelmatig blijven resten poep en gevaarlijke bacteriën achter op het vlees tijdens de bewerking. Ook wordt is de controle veel te laks. “De overheid is ten onrechte van uit gegaan dat het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid zou nemen,” aldus de Raad.

Overigens is de Raad niet de eerste die wijst op de onveilig vlees. Eerder berichtte onderzoeksprogramma Zembla al dat op 60% van het vlees de poepbacterie E.coli te vinden was.

Wat kun je zelf doen om onveilig vlees te mijden?

1. Stop met vlees eten
De beste manier om risico’s van vlees te vermijden is het gewoon niet meer te eten. Bijkomende voordelen zijn dat je ecologische voetafdruk meteen een stuk lager wordt. Er zijn namelijk ook veel grondstoffen (zoals graan) nodig om vlees te produceren, die je beter direct kunt eten.

Lees ons Dossier Vegetarisch Eten voor tips om de overstap te maken naar een vleesloos leven.
Mis je toch je geliefde lapje naast je aardappelen en groente? Tegenwoordig zijn er veel lekkere vegetarische alternatieven voor vlees, zoals de Vegetarische slager.

2. Kies voor biologisch, vermijd kiloknallers
Een van de redenen dat vlees onveilig is, heeft te maken met de prijs. Vlees moet zo goedkoop mogelijk, daarom wordt er beknibbeld op controle en kwaliteit. Kies dus voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Biologisch vlees wordt vaak extra gecontroleerd.

3. Koop rechtstreeks bij de bron
Biologische producten zijn echter geen garantie voor veiligheid. Net als ‘gewoon’ vlees, worden biologische producten ook door grote industriële slagerijen zoals Vion geleverd, zeker bij de grote supermarkten. Kies er dus voor om je vlees rechtstreeks bij de bron te kopen.

Lokale en / of vegetarische producten kunnen ook besmet raken, maar veiligheid kan op kleinere schaal wel beter gewaarborgd worden. Bovendien is het makkelijker om zelf controle uit te oefenen. Als je weet bij welke boer de koeien voor je vleespakket leven, dan kun je gemakkelijk eens langs gaan en kijken of je de boer vertrouwt. Hetzelfde geldt voor de slager die de dieren slacht.

Voorbeelden van lokale initiatieven om anders met dieren en vlees om te gaan belichten we ook op hetkanWel:

hetkanWel heeft een lijst samengesteld waar per provincie overzichtelijk staat aangegeven waar lokaal vlees ingekocht kan worden. De initiatieven zijn niet per definitie biologisch, maar de herkomst van het vlees is wel altijd traceerbaar. Je vindt de lijst hier.

Over de schrijver