Zuid Korea gaat 3 miljard bomen planten

We schrijven regelmatig over landen die het herstel van de natuur een prioriteit maken. Zo ook Zuid Korea, dat onlangs aankondigde de komende drie decennia 3 miljard bomen te willen planten. Om dat voor elkaar te krijgen, wil de regering 6 biljoen won (ruim 44 miljoen euro) investeren. Het planten van de bomen maakt onderdeel uit van een groter plan om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Een mooie ambitie lijkt ons zo. 

3 miljard bomen

Volgens de South Korea Forest Service moeten er helaas ook bomen gekapt worden om het 2050 doel te halen. Zo stellen ze dat bomen die ouder zijn dan 30 jaar minder koolstof uit de lucht kunnen halen dan de jongere bomen en dus moeten ze vervangen worden. Tegen de tijd dat de 3 miljard bomen geplant zijn en het project is voltooid, zouden ze samen zo’n 34 miljoen ton koolstof uit de lucht moeten kunnen vangen.

One Trillion Trees Initiative

Het project in Zuid Korea maakt deel uit van het One Trillion Trees Initiative van het World Economic Forum. Doel hiervan is om in 2030 in totaal een biljoen bomen te planten om zo wereldwijd bossen te herstellen en verdere ontbossing te voorkomen. Dit programma wordt geleid door het Milieuprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Het klinkt veel: een biljoen bomen, maar het is waarschijnlijk niet genoeg. Zo stelde Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit in Zürich twee jaar geleden dat we alleen al 1,2 biljoen bomen nodig hebben om de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar te compenseren. Uiteindelijk heeft de aarde 3 biljoen bomen nodig, zo was zijn conclusie, die gedeeld werd door onderzoekers van Yale University. Het is dan ook goed om te horen dat Zuid Korea gewoon doorgaat met het planten van bomen als de biljoen wereldwijd gehaald is in 2030 (waar we dan maar even heel optimistisch vanuit gaan).

37.000 hectare bos

Ook in Nederland maakte de Rijksoverheid vorig jaar bekend dat er de komende tien jaar 37.000 hectare bos aangeplant moet worden. Dat is een uitbreiding van 10%, ongeveer vier keer zo groot als de stad Utrecht. Van die uitbreiding realiseert Staatsbosbeheer ongeveer 5.000 hectare op staatsgrond. Verder stelde minister Schouten voor dat alle kinderen een boom planten voordat ze naar de Middelbare School gaan en zo dus een handje helpen met de aanwas van ons bos. Van de 37.000 hectare moet 15.000 worden gerealiseerd binnen de bestaande natuur en 19.000 daarbuiten. Denk aan steden, dorpen en overgangszones van landbouw naar natuurgebieden.

Twee weken geleden werd bekend dat Glasgow 18 miljoen bomen wil bij planten. Hier vindt aan het einde van dit jaar de Cop26 Klimaattop plaats. Heb jij wel eens een boom geplant? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen. 

Over de schrijver