3 simpele tips om geen kruiden te verspillen tijdens het kerstdiner!

Verse Kruiden, Foto: Wickenden. Flickr
Verse Kruiden, Foto: Wickenden. Flickr

De feestmaand december staat voor de deur en dat betekent dat veel mensen uitpakken wat betreft koken. Verse kruiden horen hierbij. Het is alleen vervelend om in de supermarkt een hele bos kruiden te kopen, terwijl je maar de helft nodig hebt. De andere helft wordt vaak weggegooid. Vandaag 3 tips om dit deel van je kruiden te bewaren of te hergebruiken.

Kruidenspecial

Tip 1 langer bewaren
Er is een verschil tussen harde kruiden en zachte kruiden. Harde kruiden, zoals rozemarijn, tijm en oregano geven veel smaak af bij verhitting. Vandaar dat je harde kruiden vaak aan het begin van het kookproces toevoegt. Zachte kruiden, zoals basilicum, peterselie en koriander, verliezen door hitte snel hun smaak en structuur. Vandaar dat je zachte kruiden vaak toevoegt op het eind van het kookproces.
Naast dit verschil, is er ook een verschil in het bewaren van deze kruiden. Harde kruiden kun je namelijk buiten de koeling bewaren, ondanks je deze in de koeling vindt in de supermarkt. Fout! Dit hoort niet. Rozemarijn en tijm zijn even lekker, al dan niet lekkerder, wanneer je ze droog bewaart. Tevens langer houdbaar!
Zachte kruiden horen wel in de koeling. Je bewaart deze door een keuken- of theedoek te pakken en de keukendoek te besprenkelen met water. Het kruid leg je op je doek en dit rol je strak op. Uiteraard niet zo strak dat je kruiden ‘kneuzen’, beschadigd raken. Deze theedoek leg je in de koeling en je zachte kruiden krijgen zo een paar dagen extra houdbaarheid.
Tip 2 hergebruiken
Veel mensen weten dat je van munt thee kan zetten, door gewoon het kruid in het glas te doen en heet water toe te voegen. Dit kun je met bijna alle soorten harde kruiden doen. Het klinkt misschien een beetje gek om rozemarijn of tijm te gebruiken voor het zetten van thee, maar tijm thee met honing klinkt appetijtelijk. Wees creatief!
Tip 3 hergroeien
Sommige kruiden koop je met pot en al. Dit betekent dat je na het knippen van je kruid kan proberen om het kruid opnieuw te laten groeien. Basilicum, peterselie en bieslook lenen zich hiervoor. Het enige dat deze ‘plantjes’/ potjes nodig hebben is water en zonlicht. Dan doet de natuur zijn werk.
Et voila, drie tips om totaal geen kruiden weg te gooien tijdens het maken van overheerlijke december maaltijden.
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

4 reacties op “3 simpele tips om geen kruiden te verspillen tijdens het kerstdiner!”

  1. Of je eigen pesto of salsa verde maken, kruiden in de keukenmachine met zout, pijnboompitten en olijfolie
    Pesto: basilicum, olie en pijnboompitten, op smaak brengen met knoflook en zout.
    Salsa verde: peterselie met olijfolie
    Chermoulasaus, de pesto van marokko, koriander, citroen, zout en veel olie

  2. Van resten verse kruiden zoals peterselie, selderij en dille snij ik de steeltjes een stukje schuin af zoals bij snijbloemen en zet ze dan in een glaasje water op mijn aanrecht, zo zijn ze nog minstens een week vers en bruikbaar en het staat ook nog leuk, zo'n kruidenboeketje 🙂

  3. Inderdaad ik vries ze ook in. Ook kun je de kruiden ergens neerhangen en laten drogen. Zodra ze droog zijn kun je ze versnipperen en in een potje doen!

  4. 'Half-harde' kruiden kun je ook prima invriezen. Dat doen wij altijd met salie. Alle blaadjes plukken en in een klein tupperware-bakje in de vriezer: nog maanden te gebruiken en net zo lekker als vers.

Reacties zijn uitgeschakeld.