3 slimme ruilmiddelen voorbij de euro

Noppes Kantoor
Het Kantoor Van Noppes

Leven zonder geld is niet onmogelijk, dat bewees Mark Boyle al. Hij leefde 2,5 jaar zonder geld en slaagde hier prima in.
Maar een ruilmiddel is ook weer niet zo’n gek idee, de vraag is alleen of de euro alleen goed genoeg is. Daarom worden, ook in Nederland, alternatieven bedacht in de vorm van zogenaamde ‘community currencies’. Op de website Goedezaken.info vind je gesprekken met vertegenwoordigers van zulke betaalsystemen.
Noppes
Noppes is een systeem waarbij je met elkaar handelt door middel van punten, vergelijkbaar met euro’s.
Noppes als letssysteem heeft de intentie om mensen meer handelsmogelijkheden te geven; dus om economisch te kunnen handelen zonder onder de voet gelopen te worden door de gevestigde orde.
Goedezaken sprak met Marjan Borsjes over één van de oudste LETS-systemen in Nederland (Lokaal Economisch Transactie Systeem). De Noppes bestaat al 20 jaar. Volgens Marjan is sparen in dit systeem helemaal niet goed. Noppes moeten rollen. Ook zegt ze dat de noppes de euro niet overbodig maakt, maar wel zinnig aanvult.

Makkie
De Makkie is een programma in de Makassarpleinbuurt in Amsterdam Oost. Buurtbewoners kunnen Makkies verdienen door elkaar te helpen. Zo zorgen ze samen voor een fijne buurt, waarin je elkaar kent, helpt en ontmoet.
Helpen met de hond uitlaten, de boodschappen laten doen, dat kun je allemaal regelen met de Makkie. Als je een uurtje iets voor de buren doet, of voor de buurt zelf, dan kun je een makkie verdienen, en die kan je weer doorruilen. Makkies kun je wel sparen. Je kunt ze dan inleveren bij de schaatsbaan, de bioscoop en zelfs de Albert Heijn geeft er korting voor op je boodschappen. Eén van de organisatoren, Feye van Olden, legt uit hoe het werkt.

Time/bank
De crisis bestrijden met tijd in plaats van geld. Dat is het idee achter Time/Bank, een platform en een community voor de culturele sector waar producten en diensten kunnen worden verhandeld met ‘tijd’ als nieuwe valuta.
1 hour load staat voor één uur arbeid. Dat kan van een schrijver, kunstenaar of iemand anders zijn. Een uur is een wereldwijde valuta, dus je kan er ook in de wereld mee ruilen. Het is begonnen in New York en er komen er steeds meer in de wereld. Het concept time/bank groeit nu heel hard in Zuid-Europa waar de crisis hard om zich heen slaat.
Wil je ook meedoen? Sara Pape Garcialegt in dit interview uit hoe.

Bron: Goedezaken.info
Lees ook:
Leven zonder geld
Beursgang zonne-energie: cleantech markt wordt volwassen
Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

4 gedachten over “3 slimme ruilmiddelen voorbij de euro”

  1. Hallo Hetkanwel hier Stichting Dam.
    Er zijn er sinds kort nog tenminste twee community currencies in de lucht en er staat nog een hele serie op stapel.
    De eerste is de Zuiderling. Daarvan weet ik niet alle details.
    De tweede is het Damplatform. Dam is een handelsmunt voor kleine ondernemingen in en rond Rotterdam. We mikken op kleine bedrijven. Bakker. Groenteboer. Masseur. Accountant. DJ. Bijlesleraar. Boekhouder. Vertaler. Schilder. Architect. Coach. Paprikateler. Dat soort. We proberen handel daartussen op te krikken. Niet gesubsidieerd. Niet commercieel. Wel zeven onafhankelijke Rotterdammers die wat willen. Op het moment van schrijven zijn we vijf weken open voor het publiek en hebben we bijna honderd rekeninghouders. Betalen gaat per smartphone app en internet. Geen munten. Geen briefjes. De reacties van het grote publiek zijn fantastisch. We houden events, staan op markten en spreken veel mensen aan voor ons initiatief. Monetair-technisch zit Dam anders in elkaar dan de euro-, yen- en dollar-ruimte. Rood staan kost geen rente. Groen staan levert geen rente op. Geen rente-op-rentemechanismen. Iedere rekeninghouder fluctueert rond de nullijn. Zo geven rekeninghouders elkaar continu kleine kredietjes die niet uit de hand lopen. Een rekening openen gaat zéér eenvoudig op http://www.rotter-dam.nl. We zijn in gesprek met andere steden. Wordt wat ons betreft vervolgd!
    – Film waarom we Dam startten: http://youtu.be/YJaUs6wsOjc.
    – Homepage Dam waar je tevens eenvoudig en zowat gratis een rekening opent: http://www.rotter-dam.nl.
    Groet,
    Harry te Riele
    Stichting Dam
    harry.te.riele@rotter-dam.nl

  2. Ik investeer al jaren in de groeiende drugsmarkt. Zeker als de euro valt is er behoefte aan middelen om die pijn niet te voelen. Het fijne eraan is dat je niet zo veel hoeft te werken, het is echt easy money. En, laten we wel wezen, een kilotje coke neemt nooit zoveel ruimte in, in je doomsdaypakket als bijvoorbeeld een hele schildersezel, typmachine of gereedschapskist. Daarnaast heb ik al een paar jaar mensen uit Polen voor mij werken, eventueel kan ik hun uren wel inruilen voor andere levensmiddelen. #laatdebankenmaarvallen

  3. idd bitcoin is een mooi alterantief en zit zowel technisch als filosofisch goed in elkaar. het probleem van bovenstaande currencies is dat ze moeilijk op te schalen zijn in de praktijk. Er is een sterk gevoel van lokale identiteit en gemeenschapsgevoel aan verbonden en dat is (helaas) slechts werkbaar op deze schaal. Bitcoin heeft dit probleem niet.
    De tijdbank kan je zien als een symptoon van de huidige economische problemen en ik verwacht dat als de economie aantrekt de noodzaak voor deze banken verdwijnt. Dat is jammer, want uren zijn een veel fijnere eenheid dan euro's en, zolang we niet de lengte van het uur aanpassen, niet aan inflatie/deflatie onderhavig.
    In de transitie naar een duurzame economie zullen we absoluut ook een duurzame munt nodig hebben. De vraag is of de euro dat is of kan zijn. Een economie gebaseerd op schulden lijkt me niet het beste idee.
    voor wie meer wil weten over hoe het huidige monetaire systeem werkt, kijk dan op deze belgische blog: http://www.lowtechmagazine.be/2010/06/de-machtsgr
    Deze heb ik recentelijk ontdekt en ben al helemaal fan! hierop staan veel artikelen over duurzame ontwikkelingen en fantastische nieuwe inzichten. voor de ware nudger zeker het bekijken waard!!

Reacties zijn gesloten.