3 tips om klimaatvriendelijk te leven

Klimaatvriendelijk
Foto: Alisdare Hickson, Flickr, Cc By-Sa 2.0

(Gastbijdrage van Liesbeth van Houten) Er is veel enthousiasme over het klimaatakkoord in Parijs. En terecht! Groen Links’ Jesse Klaver noemt het ‘de nieuwe werkelijkheid’. Deze keer hebben alle wereldleiders zich uitgesproken. De afspraken zijn juridisch bindend; dit betekent dat voor eventuele wijzigingen opnieuw consensus nodig is. Het gebruik van fossiele brandstoffen verdwijnt en als gevolg daarvan onze kolencentrales. De nieuwe economie wordt een feit. Top-down, door het klimaatakkoord. En bottom-up, door ons. Nederland kan hierin voorop lopen en aan ons zal het niet liggen! Drie tips om zelf bij te dragen.

1. Klimaatvriendelijk: Kijk naar je plasticverbruik

Dat doe je natuurlijk allang. Toch nog een paar tips. Ga je naar de markt, neem een boodschappentas mee met wat plastic zakjes (van de vorige keer) en het kaaspapier met plastic binnenkant (van de vorige keer). De meeste groenten en fruit laat je zo in je tas kieperen. Voor het kwetsbare spul, zoals druiven, geef je je plastic zakjes. Net zoals het kaaspapier bij de kaasboer.
Als je klimaatvriendelijk wilt zijn, ben je ook in de supermarkt alert op plastic verpakkingen. Liever mayonaise in een glazen pot dan in een plastic fles. Liever brood in papier dan in plastic. Heb je hier groenten of fruit nodig? Doe alles in een meegebrachte (plastic) zak en plak alle stickers op die ene zak.
Ook de snackbar grossiert in overbodig plastic. Vraag gerust om je frietjes in een papieren zak in plaats van een plastic bakje. Je kroket of kaassoufflé kan daar prima bovenop, dat scheelt weer een plastic bakje. Het snackbarpersoneel raakt even ontregeld als je dat zo voorstelt (want waar moet dan de mayonaise?), maar het went snel.
Tja, en je hebt natuurlijk diehards die in een restaurant vragen om limonade zonder rietje. Het is maar net hoe ver je wilt gaan en hoe klimaatvriendelijk je wilt zijn. In spirituele termen heet zoiets: het is maar net hoe je je ‘higher self’ het beste tot uitdrukking brengt.

2. Klimaatvriendelijk: Kritisch door je vriezer

Hoe minder er in je vriezer zit, hoe minder energie die verbruikt en dat is natuurlijk klimaatvriendelijk. In de mijne zaten van die witte zakjes met zoveel kristallen erop, dat niemand meer kon thuisbrengen wat het was. Er zaten zes (!) koelelementen in voor als ik in de zomer een dagje weg wil met de koelbox. Voorts biologisch shoarma- en ander uitverkoopvlees, maar laten we eerlijk zijn: zo lekker is dat biologische vlees lang niet altijd. Ik ben daarom gestopt met vlees eten en dat bevalt goed! Kon dus weg, na enige twijfel, want ja, het is ook verspilling van kostbaar eten. Diepvriesfriet en bitterballen, maar heb ook al lang geen frituur meer. Dilemma’s, dilemma’s. Maar ook dit spul weggooien is nog altijd meer klimaatvriendelijk dan opeten. Dat ruimde lekker op!
Verder alleen nog soep die ik prima vandaag kon eten. En een maaltijd die er alvast uit kon voor morgen.
Bottom line: mijn hele vriezer bleek overtollig. Ik heb namelijk ook drie vriesladen onder mijn koelkast in de keuken. En wat heb je meer nodig dan ruimte voor brood, een paar pizza’s, ijsklontjes en een overgebleven maaltijd? Inmiddels staat mijn vriezer op marktplaats, maar als hij te weinig oplevert gaat hij naar de kringloopwinkel. Ik verheug me nu al op de jaarafrekening voor elektriciteit.

3. Klimaatvriendelijk: Zonnepanelen

Daarover gesproken. Mocht je nog wat spaargeld hebben: investeer op dit moment gerust in zonnepanelen. Hartstikke klimaatvriendelijk! Je kunt het natuurlijk ook tegen 0,9 procent op de bank laten staan. De inflatie is op dit moment 0,7 procent, dus je rendement is dan 0,2 procent. Dat is 2 euro per jaar voor elke 1.000 euro.
Belangrijk bij zo’n investering: reken niet uit hoeveel panelen je nodig hebt om 100% van je verbruik uit zonne-energie te halen. Waarschijnlijk komt daar zo’n hoog bedrag uit dat je besluit om er toch liever van op vakantie te gaan. Maar 50% van je verbruik uit de zon is al een heel mooi begin. Dat kun je later nog altijd uitbreiden, maar let dan wel even op het feit dat je dan een andere omvormer nodig hebt.
Om dus eindelijk spijkers met koppen te slaan: bedenk hoeveel je gevoelsmatig kunt missen en wilt besteden aan je panelen. Is dat 2.000 euro? 3.000? 5.000? Bij welk bedrag voel jij je goed? Reken dan terug naar het aantal panelen dat je van dit bedrag kunt kopen. Elke dag die je wacht met investeren laat je gratis zon, dus geld liggen. Een mooie reden om voortvarend te zijn.
De panelen stonden binnen een paar weken op mijn dak en ik ben er nog elke dag blij mee. Het rendement is hoger dan ik dacht: 67% in plaats van de eerder becijferde 50%. Nu nog een paar panelen erbij en nog wat vaker de Playstation uitzetten. Ik streef gewoon naar 100%.
Het huidige tijdperk heet niet voor niets fossiel. Ik ben er in elk geval klaar mee.

Over de schrijver

1 gedachte over “3 tips om klimaatvriendelijk te leven”

  1. Pingback: Klimaattop Bonn: concrete plannen nodig tegen klimaatverandering - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.