30.000 banen in Belgische groene energiesector

Foto: Idaho National Laboratory, Flickr

De Belgen die hun baan kwijtraken door het vertrek van autofabrikant Ford uit Genk, kunnen zo aan de slag in de groene industrie. Dit stelt Agoria, spreekbuis van technische bedrijven in België. Volgens Jan Declerq, directeur van een onderafdeling van Agoria voor bedrijven in zonnepanelen en windenergie, kunnen werknemers uit de auto-industrie bijvoorbeeld windturbines onderhouden: “Dat vergt geen ingrijpende omscholing en wij proberen al een tijd duidelijk te maken dat we mensen zoeken in die functies. Dat werk is perfect voor iemand die goed is met zijn handen, technisch inzicht heeft, precies is, niet bang is van machines, in shifts kan werken en stressbestendig is.” Agoria verwacht ook dat er zo’n 30.000 banen in de sector gecreëerd kunnen worden. Ter vergelijking: door de sluiting van de Ford fabriek gaan 9.400 banen verloren.
Lees ook
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit jouw regio
Met de windcentrale profiteer jij van goedkope windstroom, niet de grote energiebedrijven
Zo kies je voordelige groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers
“Het drama in Genk toont dat de auto-industrie haar limiet als sterke groeimarkt heeft bereikt. In de hernieuwbare energie is dat helemaal niet zo,” aldus Declerq. Volgens Declerq moet de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven wel inspelen op deze sector, bijvoorbeeld door innovatie te stimuleren en technische opleidingen te versterken. Declercq: “De ontwikkeling van supergrids en slimme netten die al die energie transporteren en energieopslag, vormen ook een sector die de volgende 20 jaar goed zal groeien. Wie zich afwachtend opstelt, zal zien hoe anderen met de winsten en de jobs gaan lopen.”
Bron: De Morgen

Over de schrijver

3 reacties op “30.000 banen in Belgische groene energiesector”

    1. De ervaring in Duitsland is een andere. Na een flinke groei, zie je nu veel verlies. Blijkbaar zijn die banene tijdelijk en verschuift het werk naar verre en vooral goekope landen, waar de milieueisen "minder" zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.