Er is 30 miljoen m2 dak beschikbaar voor zonnepanelen. Maak jij er al gebruik van?

De zon scheen de afgelopen weken (bijna) onafgebroken. Heb je zonnepanelen op je dak, dan kijk je deze zomer vast met regelmaat naar je teruglopende meter. Zelf groene energie opwekken en ook nog bijverdienen; een win-win-situatie! Dat beseffen steeds meer mensen: het aantal huizen met zonnepanelen op het dak stijgt al jaren.  Maar hoe zit het eigenlijk met de – vaak enorme – daken van bedrijfspanden?  In Nederland ligt nog 30 miljoen m2 aan dak, dat geschikt is voor zonnepanelen, maar nog niet wordt benut. Een ongelofelijk oppervlakte, klaar voor gebruik. Ook het Nederlandse klimaat is geschikt voor de opwek van zonne-energie, maar toch wekken we in Nederland nog maar zo’n 7 procent van ons energieverbruik op met zonnepanelen. We vroegen aan Jorg Regoort, projectmanager bij Sunrock en Isabelle Cannoo, content marketeer bij duurzame energieleverancier Vandebron, hoe dat komt. En wat we kunnen doen. Ook als je zelf geen geschikt dak hebt.

Sunrock en Vandebron

Vandebron en Sunrock werken beiden aan het verduurzamen van Nederland. Vandebron biedt als duurzame energieleverancier alleen energie aan, die 100% duurzaam is opgewekt op Nederlandse bodem. Via het online platform kies je zelf van welke bron jij energie afneemt. Om lager verbruik te stimuleren, maakt Vandebron geen marge op jouw verbruik. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Sunrock versnelt de energietransitie in Nederland door daken van bedrijfspanden, zoals grote distributiecentra, te voorzien van zonnepanelen. In samenwerking vinden beide partijen versterking in hun missie. Sunrock ontwikkelt, financiert en beheert grootschalige zonneparken, waarbij Vandebron verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop van de opgewekte elektriciteit. 

Onbeperkt terugleveren aan het net mag niet

Jorg van Sunrock: “Als je naar luchtfoto’s van Nederland kijkt, valt meteen op dat we een klein land zijn. En het is ook best vol. Dan wil je geen natuurgebieden vol leggen met zonnepanelen, want dat is zonde, maar daken zijn er genoeg. Die willen we niet onbenut laten. Vooral bedrijfspanden met een groot oppervlakte zijn interessant, maar eigenaren vinden het vaak een te lang en ingewikkeld traject om het zelf te doen. Je moet subsidie aanvragen, de administratie doen, zorgen dat het geïnstalleerd wordt en nog veel meer. Daarnaast gelden er voor bedrijven andere regels. Je mag bijvoorbeeld als bedrijf niet onbeperkt terugleveren aan het net, zoals huishoudens. Door dat soort regels en administratieve rompslomp, sneuvelen veel goede ideeën.”

Een win-win-situatie voor iedereen

“Wij nemen daarom het hele traject uit handen. We gaan in gesprek met de eigenaar van een geschikt pand. We huren het dak, wat extra inkomsten genereert, en regelen daarna alles; van de financiering tot de aanleg en het onderhoud. De panelen blijven van ons, dus als er iets mee gebeurt, lossen wij het op. We ontzorgen daarmee de eigenaar en de huurder van het pand. Zo creëren we een win-win situatie voor iedereen.” Sunrock betaalt dus huur voor het dak, maar helpt de eigenaar van het pand ook met het verduurzamen van de vastgoedportefeuille. Dat is voor steeds meer vastgoedeigenaren heel belangrijk. Ook voor de huurder is het interessant, want zij krijgen groene stroom en dat helpt hen weer met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. En, niet in de laatste plaats: het is natuurlijk ook heel goed voor het milieu! 

Een dak van 88.000 m2 met 20.000 zonnepanelen

Een mooi voorbeeld dat Jorg geeft, is het dak van het distributiecentrum van Coolblue. “Dit dak is 88.000 m2 groot en daar liggen nu 20.000 zonnepanelen op. Deze wekken genoeg energie op om ongeveer 2.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Coolblue gebruikt de stroom voor hun eigen bedrijfsvoering en levert de rest terug aan het net. Hiermee hebben ze een goed verhaal naar hun klanten – ook dat wordt steeds belangrijker. Doordat er overheidssubsidies zijn, hebben wij dit kunnen realiseren. Als de overheid meefinanciert, vinden ook banken en fondsen het veilig genoeg om in te stappen.”  In deze video legt Bineke Verdegaal van Sunrock bij Zonnepark Rooodehaan uit hoe zij te werk gaan.

Positief over de toekomst

Jorg is positief over de toekomst: “We zien het zonnig in. Het is wel belangrijk dat de overheid subsidies blijft verstrekken. We willen over 5 jaar via onze daken 1 gigawatt energie opwekken en daarmee ongeveer 150.000 huishoudens van stroom voorzien.”  Volgens Jorg is het belangrijk dat consumenten kritisch kijken waar hun stroom vandaan komt. Het is belangrijk om daar vragen over te stellen. Alleen duurzaam opgewekte energie uit Nederland helpt de energietransitie, iets waar ook Vandebron op inzet.  Isabelle: ‘De energiemarkt is allesbehalve transparant. Veel mensen die denken groene stroom af te nemen, krijgen ‘sjoemelstroom’: grijze stroom die door buitenlandse certificaten toch als groen kan worden verkocht, maar die geen bijdrage levert aan de energietransitie. Vandebron biedt alleen duurzame energie aan die in Nederland is opgewekt. Duurzaam en lokaal: dat is waar we naartoe moeten. Kiezen voor groene stroom – via een groene leverancier of via je eigen zonnepanelen – maakt écht impact.”

Over de schrijver