3300 miljard (!) naar groen, hedge fondsen krijgen minder

Foto: images of money, Flickr

De “Green Transition Scoreboard” van Ethical Markets telt vanaf 2007 elk half jaar hoeveel geld er in duurzaamheid geïnvesteerd wordt. De teller staat nu op het enorme bedrag van 3.300 miljard dollar. De verwachting is dat de 10 biljoen dollar in 2020 makkelijk gehaald gaat worden, onder andere omdat speculatieve handel in hedge fondsen minder populair wordt.
Blijkbaar is er dus ook goed nieuws te melden van het financiële front. De opmars van de Groene Economie gaat volgens de economen van Ethical Markets gestaag door. Steeds meer bedrijven, consumenten en overheden investeren in groene projecten. Groene energie (van wind, zon of aardwarmte) krijgt het leeuwendeel van de investeringen. Hier is sinds 2007 1800 miljard dollar naar toegegaan. 400 miljard daarvan is gereserveerd voor een Europees paradepaardje: DESERTEC, een keten van zonne-energieinstallaties die in de Sahara gebouwd wordt.
De groei in duurzame investeringen gaat ondermeer ten koste van speculatieve handel, bijvoorbeeld in hedge fondsen. Een citaat uit het rapport: “Aangezien investeringsfondsen zich afkeren van meer speculatieve sectoren, zoals hedge fondsen, private equity, grondstof fondsen en andere gefossileerde sectoren, en tenminste 10% van hun portfolio’s direct richten op bedrijven die de wereldwijde Groene Transitie aansturen, is het doel van 10 biljoen dollar zeker haalbaar.” Sommige experts vinden dat investeerders tot 40% van hun portfolio in bedrijven in de groene sector moeten stoppen.
Het rapport noemt een investering van het Nederlandse pensioenfonds APG als een voorbeeld van de nieuwe wind die door investeringenland waait. APG meldde eind februari dat het 1 miljard dollar zal investeren in een Mexicaans windmolenpark. Ook blijkt uit de cijfers dat de investeringen in groene energie jaarlijks flink stijgen. Werd er in 2007 nog 165 miljard geïnvesteerd, in 2011 was dat bedrag bijna verdubbeld naar 314 miljard dollar.
Bron: Trouw, Green Transition Scoreboard
Lees ook
Taiwan zoeft ons voorbij met elektrische scooter
De groenste groene stroom
In 2035 betalen we de Echte Prijs voor onze boodschappen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020