Zo voorkom je dat 40% van je boodschappen bij het afval eindigt

sporkist, Flickr.com
sporkist, Flickr.com

Uit nieuw onderzoek blijkt dat gemiddeld 40 procent van het aangeschafte voedsel niet gegeten wordt, maar bij het afval eindigt. Die voedselverspilling is zonde van het geld, maar ook onverantwoord, zeker gezien de voedselschaarste die ons boven het hoofd hangt. Vooral verse producten komen vaak onaangeroerd bij het afval terecht. Met de volgende tips kun je dat voortaan voorkomen.

Maaltijdrestjes
Restjes hoeven niet automatisch weggegooid te worden. Meestal kunnen ze prima bewaard worden voor een volgende maaltijd. Restjes van het avondmaal kun je even af laten koelen en daarna zo snel mogelijk per portie invriezen in verantwoorde duurzame bakjes of gerecyclede saladebakjes of melkkartons.
Groente
Niet elk restje leent zich om als portie ingevroren te worden. Een klein schepje groente of een handvol rijst bijvoorbeeld. Doe dat in een apart bakje in de vriezer en maak er, als je genoeg hebt, met wat vegetarische bouillon en eventueel een biologische kip een heerlijke maaltijd soep van.
Oud brood
Oud brood is geroosterd of als wentelteefje nog prima te eten. Als je daar niet dol op bent, kun je het ook een paar minuten in de oven doen, flink laten drogen en met de deegroller verpulveren tot eigengemaakt paneermeel. Je kunt oud brood ook eerst in de vriezer verzamelen en het dan in één keer tot paneermeel verwerken.
Fruit
Fruit met beurse plekjes is niet altijd even lekker meer om zo te eten, maar kan nog prima gebruikt worden in een smoothie, taart, jam of moes. Ook handig: snijd de plekjes eruit, maak de vruchten goed schoon en vries ze – eventueel gesneden – in. Je kunt ze dan later weer ontdooien en alsnog verwerken. Als je voor ze beurs zijn al het idee hebt dat je wat te veel gekocht hebt, kun je dit natuurlijk ook doen.
Zuivel
Zuivel kan prima ingevroren worden. Restjes (slag)room giet je in kuipjes voor ijsblokjes, zodat je kant-en-klare porties hebt voor bijvoorbeeld een romige saus. Kaas kan als blok worden ingevroren, maar ook geraspt. En zelfs melk kan de vriezer in. Dit kan de smaak wel enigszins beïnvloeden, maar voor warme gerechten of cake maakt het niet uit.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Over 40 jaar is iedereen vegetariër
Geheimen voor een lang leven van ‘s werelds oudste familie
[adrotate group=”1″]

2 reacties op “Zo voorkom je dat 40% van je boodschappen bij het afval eindigt”

  1. Leuke tips om eten te besparen! Toch kosten sommige tips wel meer geld dan dat ze opleveren. Zoals brood in de oven zetten en daarna paneermeel ervan maken. Zelf ben ik ook heel erg van de gezonde leefwijze, eten besparen en alles wat erbij hoort, zie ook: http://www.cavemandieet.org/. Maar het moet natuurlijk niet teveel geld en tijd gaan kosten!

Reacties zijn uitgeschakeld.