32 huis-tuin-en-keuken groentes en kruiden die tegen kanker beschermen

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Angiogenese is een van de nieuwste onderzoeksgebieden voor wetenschappers die met kanker bezig zijn. Angiogenese betekent “vorming van bloedvaten”. Uit onderzoek blijkt dat kankercellen niet verder kunnen groeien als ze geen nieuwe bloedvaten kunnen vormen. Een aantal natuurlijke stoffen zorgen ervoor dat het lichaam niet teveel bloedvaten aanmaakt en zorgen er zo, vermoeden de onderzoekers, ook voor dat kankercellen niet groter kunnen worden dan een klein, ongevaarlijk klompje ter grootte van een ballpointpunt. Overigens denken wetenschappers dat een slechte ontwikkeling van het bloedvatenstelsel ook allerlei andere ernstige ziektes beïnvloed, zoals dementie.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 TED video’s over eten
4 alternatieve manieren om te ontbijten uit de wereldkeuken
De Angio Foundation, gewijd aan onderzoek naar angiogenese, formuleerde een lijst van groentes, kruiden en andere etenswaren die in het bijzonder goed zijn om de ontwikkeling van bloedvaten in goede banen te leiden. Het gaat om de volgende producten:
Groene thee
Aardbeien
Zwarte bessen
Frambozen
Blauwe bessen
Sinaasappels
Grapefruit
Citroenen
Appels
Ananas
Kersen
Rode druiven
Rode wijn
Paksoi
Kool
Soja bonen
Ginseng
Maitake (paddestoel)
Zoethout
Kurkuma
Nootmuskaat
Artisjok
Lavendel
Pompoen
Zeekomkommer
Tonijn
Peterselie
Knoflook
Tomaat
Olijfolie
Druivepitolie
Donkere chocolade
Dit is zeker geen definitieve lijst, er zijn nog vele andere producten die ook gunstige effecten kunnen hebben. En, voor de duidelijkheid: deze etenswaren zijn geen wondermiddelen. Als je kanker hebt, zal een dieet met alleen knoflook, peterselie, tonijn en andere voedingsmiddelen van de lijst je niet zomaar genezen. En ook mensen die deze producten eten kunnen de ziekte toch krijgen. Wat wel duidelijk wordt, is dat gezonde voeding de kans dat je kanker krijgt echt kan verminderen.
Dr. William Li, oprichter van de Angio Foundation legt in een TED video uit wat angiogenese is en welke rol eten hierin speelt:

Bron: TED

Over de schrijver

2 gedachten over “32 huis-tuin-en-keuken groentes en kruiden die tegen kanker beschermen”

  1. Pingback: Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen | Zilvervis

Reacties zijn gesloten.