KPN, Telfort en Hi onbetwiste duurzame toppers in telecom

Bron: Rank a Brand

Natuurlijk is de zon een mooie energiebron, maar ook als je dak niet geschikt is, kun je heel goed duurzame energie opwekken. land. KPN haalt net als haar andere merken Hi en Telfort de hoogste score op de thema’s klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden.
Het bedrijf maakt voor 100% gebruik van groene stroom die in Nederland wordt opgewekt. Ook biedt KPN uitsluitend nog mobieltjes aan via leasecontracten, waarmee de inzameling en recycling binnen handbereik ligt. Het inzamelingspercentage was recentelijk nog zo’n 10% in Nederland, en dat is te laag. Recent Amerikaans onderzoek wijst uit dat alle nieuwe mobieltjes nog steeds vol met giftige stoffen zitten: die kunnen we dus beter recyclen dan weggooien.
Stijgers en dalers
De tweede plaats in de duurzame telecom-lijst is voor XS4all, en op de derde plaats staat Ben. De volledige lijst vind je hier. In de vorige ranglijst scoorden Vodafone, T-Mobile en Scarlet nog een B label, nu zakken ze naar een D label. Dit wordt mede veroorzaakt door de aangescherpte criteria. Wel is Vodafone het enige telecom-merk dat actief informatie verstrekt aan haar klanten om een bewuste duurzame keuze te maken voor een toestel, onder de naam Eco-score.
Telecomsector geheel op duurzame energie
Bijna alle merken maken beleid bekend om hun CO2-uitstoot te verminderen, en draaien in Nederland vrijwel geheel op hernieuwbare energie. De KPN merken en Ben krijgen voor dit onderdeel alle haalbare punten in het onderzoek. Daarnaast zijn UPC en Vodafone op kleine schaal al gestart met het zelf opwekken van groene energie.
Arbeidsomstandigheden moeten beter
Hier in Nederland werkt men volgens de CAO, maar de keten binnen de telecomsector gaat een stuk verder dan Europa. Zo worden telefoon en modems meestal in Azië in elkaar gezet en komen veel van de (schadelijke) grondstoffen uit Afrika. Dat maakt een verantwoorde rapportage over de herkomst en arbeidsomstandigheden van het materiaal lastig, de sector scoort op dit onderdeel nog weinig punten.
Wel zijn de eerste stappen gezet naar het onderzoeken van gebruikte grondstoffen uit conflictgebieden als Congo, zoals goud, tin, tantelum en tungstem -zogenaamde conflictmineralen. Ook hebben de meeste merken de helft van de basisvoorwaarden voor goede arbeidsomstandigheden opgenomen. Die richten zich vooral op het voorkomen van kinder- en dwangarbeid, maar een loon waar men fatsoenlijk van kan leven of het recht op een vast arbeidscontract zijn niet geregeld. Ook is een goede controle op de arbeidsomstandigheden niet altijd gewaarborgd.
Bron: Rank a Brand
Lees ook:
Fairphone over anderhalf jaar in de winkels
Toestellease van KPN maakt 100% recycling mobieltjes haalbaar

Over de schrijver

2 reacties op “KPN, Telfort en Hi onbetwiste duurzame toppers in telecom”

Reacties zijn uitgeschakeld.