Zon-revolutie op Hawaï


De Amerikaanse staat Hawaii heeft een ambitieus project om de afhankelijkheid van olie terug te dringen en over te schakelen op duurzame energie. Burgers worden aangemoedigd zonnepanelen te installeren en overtollige stroom aan het net te leveren. Dat is een groter succes dan verwacht.
De Los Angeles Times schrijft dat ingenieurs van de netbeheerder vrezen dat de burgers teveel energie produceren en het net niet is staat is die hoeveelheid te verwerken. De populariteit is te danken aan een stimuleringsmaatregel van de overheid waarbij zonnepaneelbezitters belastingkorting krijgen. Tegelijkertijd is het gebruik van fossiele energie zwaarder belast. De traditionele energiecentrales van de staat draaien op olie. Mede door de kernramp in Fukushima zijn de prijzen daarvoor omhoog geschoten en is er een rum op zonnepanelen ontstaan. Vanwege het succes wordt het belastingvoordeel nu – tijdelijk – ingetrokken. Lees verder op Joop.nl.
(Advertentie)
In Nederland zijn zonnepanelen al rendabel zonder subsidie. Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen, van leveranciers uit jouw regio

Over de schrijver