39 burgers helpen SER een handje met eigen Energie Akkoord

Foto: Nederland Krijgt Nieuwe Energie
Foto: Nederland Krijgt Nieuwe Energie

In een aantal crowdsourcings-sessies hebben mensen rondom het platform “Nederland Krijgt Nieuwe Energie” een eigen scenario ontwikkeld voor een Nationaal Energie Akkoord. De SER is op dit moment bezig samen met maatschappelijke partners te beraadslagen over zo’n akkoord. Maar wat experts doen, kunnen burgers nog beter. Tenminste, dat denkt onderzoeksbureau Quintel Intelligence, dat de crowdsourcing sessies begeleidde.
39 burgers bedachten samen met het bureau een eigen plan waarbij in 2030 20% energie bespaard wordt, 30% schone energie wordt opgewekt en 40% CO2 uitstoot bespaard wordt. Het plan kan volgens Quintel Intelligence prima dienen als “startpunt voor verdere discussie”.
Het plan behelst forse, maar haalbare investeringen. Ook levert het plan tienduizenden extra banen. Quintel: “Met dit scenario zijn investeringen gemoeid in warmte en elektriciteitproducerende apparaten van bijna 150 miljard euro gespreid over 17 jaar. De extra investeringen in de elektriciteitsnetten zijn met ruim 7 miljard euro relatief bescheiden. Uitvoering van het scenario levert tenminste 825.000 mensjaar aan extra werkgelegenheid maar waarschijnlijk meer.”
Volgens Quintel zijn groepen gewone burgers heel goed in staat gemiddeld redelijke scenario’s maken. “Daar waar individuen nogal eens bevooroordeeld kunnen zijn op basis van eigen ervaring, maken groepen mensen over het algemeen gebalanceerde scenario’s, die wel eens beter zouden kunnen zijn, dan de beste berekeningen die we op dit moment voor de toekomst kunnen maken. Verder valt op dat zowel leken als ‘experts’ niet veel verschillen in hun kennis en kunde van het totale energiesysteem, omdat de ‘experts’ meestal slechts kennis hebben van een deel van het energiesysteem.”
Het hele scenario is hier te bekijken
Bron: Nederland Krijgt Nieuwe Energie
Lees ook
Marco Witschge: “In Nederland betalen vervuilers niet; ze bepalen”
Bespaar tot 50% op je elektriciteitsnota

Over de schrijver

1 reactie op “39 burgers helpen SER een handje met eigen Energie Akkoord”

 1. Het scenario dat deze mensen hebben ingeleverd bij de onderhandelaars, bevat de helft van de windmolens dan het huidige rechtse kabinet wil.
  Het is dus geen realistisch scenario
  Windenergie is verreweg de goedkoopste manier voor de energietransitie.
  Er is ook genoeg ruimte in ons land en op zee
  Maar Wiebe Draaaijer heeft de verkeerde mensen aan tafel gehaald.
  Het zijn allemaal belangenclubs, die zelf niets met duurzaam hebben
  En bovendien, heeft hij de partij waar het om gaat, die alles betaalt, de burger juist niet uitgenodigd.
  Als er een akkoord uitkomt, dan zal het onwerkbaar zijn, en Nederland op achterstand houden, misschien af laten drijven.
  Maar niet duurzamer maken.
  Alleen als bedrijven inbinden en voordeel uit duurzaam aan burgers gunnen, kan Nederland duurzamer worden
  Er is een paradigma verschuiving gaande, van steeds maar kopen van energie, naar verbruikers die hun eigen energie opwekken.
  Het eigen stukje windpark, gaat daar het grootste aandeel in krijgen
  Belangstelling voor stroom van 2 tot 5 cent?
  Meldt dat op http://www.pakdewind.nl
  Dan kunnen regio's waar voldoende burgers belangstelling hebben, actie ondernemen naar hun lokale overheid.

Reacties zijn uitgeschakeld.