De nieuwste 3D-bioprinter kan menselijke huid printen

Een aantal wetenschappers van de universiteit van Madrid hebben iets heel gaafs ontwikkeld: een 3D-bioprinter die menselijke huid kan printen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het brengt een aantal mooie kansen met zich mee. Zo kunnen we in de toekomst makkelijker brandwonden behandelen en biedt het een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor het testen van bijvoorbeeld medicijnen en cosmetica.
Met huid en haar
De printer hier boven op de foto print kunststof materialen, maar de 3D-bioprinter kan menselijke huid printen. Deze printer bestaat uit drie onderdelen. Een van die onderdelen is een programmeerbare computer die de bioprinter aanstuurt. Het tweede onderdeel is het apparaat waarin de bio-inkt zit. Die bio-inkt kan je vergelijken met kleuren in een printer. Alleen zitten deze cartridges vol met proteïne, cellen en biologische componenten die samen weefsel kunnen vormen. Het derde onderdeel is de printer zelf. Alle bio-inkt wordt in zo’n volgorde geprint dat er huidweefsel ontstaat.
Een bijzonder proces
Het huidige proces om nieuwe huid te creëeren voor de behandeling van brandwonden gaat als volgt: Allereerst worden er gezonde huidcellen weggehaald bij de patiënt. Deze laten ze groeien in een laboratorium tot ze genoeg huidcellen hebben om de beschadigde huid te herstellen en dit kan wel een paar weken duren. Maar dankzij deze nieuwe 3D-bioprinter kan dat proces enorm versneld worden. Zo hebben ze met de 3D-bioprinter nog maar twee dagen nodig om dezelfde hoeveelheid nieuwe huid te creëeren. Je kunt je voorstellen dat dat het herstelproces enorm ten goede kan komen.
Oplossing dierproeven
Deze nieuwe 3D-printtechnologie is te gebruiken om huid te printen voor brandwonden, maar kan natuurlijk ook gebruikt worden om allerlei cosmetische, chemische en farmaceutische producten mee te testen. De wetenschappers van dit project gebruiken enkel en alleen menselijke cellen om huid te produceren die bio-actief is en collageen kan aanmaken. Daardoor hoeft er niet langer dierlijk collageen te worden gebruikt, zoals bij andere printmethodes. Dat is heel goed nieuws! Wij kunnen namelijk niet wachten tot alle dierproeven de wereld uit zijn.
Toekomstplannen
Deze hoopvolle en unieke 3D-bioprinttechniek is ontwikkeld door wetenschappers van de de Spaanse Universidad Carlos III Madrid (UC3M), het Center for Energy, Environmental and Technological Research (CIEMAT) en het Spaanse bedrijf BioDan Group. Op dit moment zijn ze druk bezig om meer geavanceerde bioprinters te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat de 3D-geprinte huid aan de Europese wetgeving voldoet en kan worden gebruikt voor huidtransplantaties. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten.
Wil je meer weten over deze bijzondere printer? Klik dan hier voor meer (Engelstalige) informatie.

Over de schrijver

2 reacties op “De nieuwste 3D-bioprinter kan menselijke huid printen”

  1. hoi, ik houd mijn profielwerkstuk over dit onderwerp en jullie hebben mij erg geholpen met dit artikel. Ik heb alleen nog een vraag: waardoor zorgt de bioprinter voor het versnellend herstel? Oftewel wat in de bioprinter maakt het dat het herstel proces word versneld? alvast heel erg bedankt!
    groet Lenthe

  2. Pingback: De kansen en risico's van de 3D-printer

Reacties zijn uitgeschakeld.