Bewoners krijgen sleutel van het eerste 3D-geprinte huis in Eindhoven

We schreven er al eerder over: Eindhoven krijgt de eerste woonwijk van Nederland die uit de 3D-printer komt. Het gaat in totaal om vijf huizen onder de noemer ‘Project Milestone‘ en de eerste bewoners hebben nu dus officieel de sleutel gekregen van het eerste 3D-geprinte huis. Het gaat hier om een gelijkvloerse huurwoning van 94 m2 met twee slaapkamers, die er aan de buitenkant uitziet als een zwerfkei. 

Het eerste 3D-geprinte huis

De eerste bewoners mogen er overigens nog niet meteen in. De eerste woning is de komende drie maanden namelijk nog een demonstratiewoning. Vanaf 1 augustus mag het stel er voor een half jaar gaan wonen. Daarna wordt het weer aan iemand anders verhuurd. Verhuurder Vesteda wil namelijk zoveel mogelijk mensen laten proefdraaien in dit eerste 3D-geprinte huis om hun ervaringen te horen met deze nieuwe bouwvorm.

“Het is natuurlijke vorm in een natuurlijke omgeving. En ik denk dat dat een enorm cadeau is om zo te kunnen wonen,” zegt bewoonster Elize Lutz tegen het Eindhovens Dagblad. Ze trekt samen met Harrie Dekkers in de woning. “Ik ben nogal een zoeker op internet naar andere vormen van wonen. En ik kwam dit tegen en zag het plaatje: de vorm tussen de bomen. Ik was meteen om.”

Een 3D-geprint huis als duurzaam alternatief

Het maken van een 3D-geprint huis is een stuk duurzamer dan de traditionele manier van bouwen. Zo heb je bijvoorbeeld geen bekisting nodig voor de betonnen muren en bespaar je op bouwafval. Ook is er minder beton nodig en kan je vormen maken, die voor de traditionele bouw moeilijk te realiseren zijn. Op die manier kan je maatwerk leveren, waardoor je unieke woningen krijgt, die toch op een industriële manier gemaakt zijn.

Voor dit huis zijn geen massieve wanden gemaakt, maar holle wanden waar heel veel isolatiemateriaal in zit. Het is dus een super geïsoleerde woning, die is aangesloten op het warmtenet. “In de toekomst kunnen we denk ik met nog minder materiaal vooruit,” zegt Theo Salet, hoogleraar Concrete Structures aan de TU Eindhoven. “Ik denk zelfs dat we het ook nog voor elkaar gaan krijgen dat het gebruikte materiaal gerecycled materiaal is. Dat gaat ons helpen in de strijd om het klimaat te redden.”

Een oplossing voor de woningnood

De 3D-geprinte huizen kunnen ook helpen bij het oplossen van de woningnood. “We moeten 1 miljoen woningen bouwen in tien jaar in Nederland,” zegt Salet tegen de NOS. “Door op deze manier te bouwen, denken we echt een bijdrage te kunnen gaan leveren aan het probleem van de woningnood.” De andere vier huizen van de 3D-geprinte woonwijk worden pas later gebouwd, zodat de ervaringen van de bewoners van dit eerste huis meegenomen kunnen worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het vijfde huis (van drie verdiepingen) op locatie wordt geprint. Dat is bij dit eerste huis nog niet het geval. Hier zijn de verschillende elementen nog in de fabriek uit de printer gerold.

Denk jij dat 3D-printen de toekomst van het bouwen is? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Lees ook dit verhaal over dit 3D-geprinte drijvende tiny house in Tjechië.

Over de schrijver

3 reacties op “Bewoners krijgen sleutel van het eerste 3D-geprinte huis in Eindhoven”

 1. Moet je voorstellen: allemaal van dit soort “ kolossen” in een landschap..
  Ik heb ook mn vraagtekens bij de duurzaamheid van dit huis, gezien t materiaal.
  En kijk maar eens hoe de betonnen bunkers er in de duinen na zoveel jaren uitzien…
  Mijn voorkeur zou toch zijn om met natuurlijke materialen te bouwen .

 2. Wat een geweldige ontwikkeling. Alleen jammer dat het van beton is gemaakt, want dat is niet zo duurzaam, want levert bij de fabricage veel CO2.

 3. k weet eigenlijk niet meer of ik zoiets nog een goed idee vind …

  misschien interessant om deze podcast eens te beluisteren … het 3dprinten van een huis komt er in aan bod …
  https://zwijgenisgeenoptie.be/lionel-devlieger/
  t zal nog effen afwachten zijn op gerecycleerd matriaal en of milieuvriendelijk matriaal want beton mortel is niet echt ‘de toekomst’ denk ik …
  als je dan nog leest dat de de verschillende elementen van dit huis nog id fabriek uit de printer zijn gerold is het helemaal om te lachen eigenlijk …

Reacties zijn uitgeschakeld.