3D printer maakt voedsel voor je klaar

Lipton1De toepassingen van een 3D printer lijken oneindig. Met het juiste materiaal in de printer kun je welhaast alles produceren, van fietsen tot vliegtuigen. Nieuwste ontwikkeling is een 3D printer die voedsel produceert. De printer is gebouwd door Jeffrey Lipton die bezig is met zijn doctoraal aan de Amerikaanse universiteit van Cornell (New York). De machine print het voedsel laagje voor laagje op elkaar. De printer heeft al verschillenden soorten voedsel geproduceerd: kaas, chocola, sla, kalkoen en zelfs sushi.

Vooralsnog gaat het hier alleen om vloeibaar (of gesmolten) eten wat er uit de printer komt, omdat het makkelijker is om daar dunne laagjes van op elkaar te spuiten. Maar Jeffrey werkt aan een printer die eten in vaste vorm print. Deze nieuwe printer maakt gebruik van hydrocolloiden: een substantie die een gel wordt als het in aanraking komt met water (Jeffrey noemt deze hydrocolloiden toepasselijk ‘voedsel-inkt’).
De baas van Jeffrey is overigens de beroemde professor Hod Lipson, de uitvinder van de 3D printer. Hod werkt aan een commerciele versie van de 3D printer, eentje die niet meer dan 1000 euro hoeft te kosten. De professor heeft er bewust voor gekozen om af te zien van een patent op zijn printers. Elk detail van zijn modellen heeft hij online beschikbaar gesteld, dus je kunt helpen meedenken aan zijn voedselprinter. Stel je voor: straks heb je in je keuken een goedkope printer die vers uit de pers het eten voor je maakt en daarbij de transport en verpakkingsindustrie overslaat…
Lees ook
3D robot print stoelen uit afgedankte koelkasten