4 briljante oplossingen voor een groene en gezonde economie

Willemtreep
Willem Treep, Van Willem &Amp; Drees

Als brood op dit moment werd uitgevonden zouden we het direct verbieden, vanwege de mutagene stoffen in de broodkorst. Dat beweerde levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel bij zijn key note speech waarmee hij het Maatschappelijk Café van Schuttelaar & Partners opende. Volgens hem zijn we te ver doorgeschoten in de bescherming, en dat kunnen we ons in de toekomst qua voedselvoorziening niet veroorloven. De huidige voedselzekerheid is schijnzekerheid. Daar moeten we alle technologie die ons ter beschikking staat voor inzetten.
Wetenschap kan daarbij volgens hem wel oplossingsrichtingen bieden maar de oplossingen moeten door ondernemers zelf worden gevonden. Daarom waren de hoofdgasten tijdens dit Maatschappelijke Café vier ondernemers die elk een pitch voor hun nieuwe bijzondere product hielden:
1 Het bedrijf Eve’s Choice ontwikkelde een zoveel mogelijk biologisch koekje dat 25% minder suiker bevat. Een gezond tussendoortje dat vooral vrouwen moet aanspreken, want die blijken volgens onderzoek dol op koekjes. De klant is dan ook koningin bij Eve’s Choice. Maar hoe zorg je dat Hare Majesteit jouw koekje kiest in een supermarkt vol bewuste tussendoortjes? Eve’s Choice gelooft dat ze het antwoord op die vraag hebben gevonden: een deelbaar koekje, in een mooie hersluitbare verpakking, zo veel mogelijk biologisch en met minder suiker dan vergelijkbare producten.
2 Het bedrijf Foodcase ontwikkelde een oplossing voor de enorme verspilling van vliegtuigmaaltijden. Jaarlijk wordt 35% van de 40 miljoen maaltijden aan boord van vliegtuigen in Nederland weggegooid. Dat aantal kan aanzienlijk lager als de maaltijden ongekoeld mee kunnen worden genomen. Foodcase heeft daarom een verpakking gemaakt die luchtdicht is, attractief en gemakkelijk open te maken. Het bedrijf verwacht daarmee, samen met luchtvaartmaatschappijen en andere grote afnemers, 25 % afvalreductie te bereiken in de branche.
3 Sabofa ontwikkelde een nieuw apparaat om vlees te marineren, de FlavourJet. Normaal gesproken wordt vlees in de voedselindustrie gemarineerd door marinade in het vlees te injecteren. Dit proces kent echter grote nadelen: het zorgt voor kleine gaatjes in het product en er zijn chemische producten zoals polyfosfaten nodig.
Maar met de FlavorJet wordt de marinade onder hoge druk in het vlees gebracht. Resultaat: geen gaatjes in het product en de de verdeling van marinade is veel beter. Ook is het risico op gebroken naalden afwezig en zijn polyfosfaten niet meer nodig.
De FlavorJet kan het verlies van marinade in het eerste uur verminderen van 50% naar 3%. Als alle vleesverwerkers in de EU de Flavorjet gebruiken, levert dit een besparing op die even groot is als het volledige watergebruik van België.
Winnende Pitch1
Pitchwinnaar Willem &Amp; Drees

4 Willem & Drees brengen producten van boeren uit de buurt naar supermarkten in de buurt. Op deze manier los je het wereldvoedselprobleem niet op, maar breng je consumenten wel dichter bij hun voedsel. Daarnaast biedt het concept ruimte voor innovatie. Zo kan een plaatselijke teler nieuwe gewassen zoals regenboogpeentjes ondanks een erg kleine schaal toch in de supermarkt krijgen. Met dit idee boekt het bedrijf al enkele jaren goede resultaten. Het geheim van hun succes? Verleiden en verbinden. Verleid consumenten met aantrekkelijke producten en verbind hen weer met hun eten.
De vier ondernemers maakten duidelijk dat we eigenlijk al heel veel weten en kunnen om een groene economie dichterbij te brengen, ook op het gebied van eten. Het is nu tijd voor sociale innovaties die de geesten rijp maken voor een brede toepassing van onze kennis en techniek.
(advertentie)
Vers eten laten thuisbezorgen? Streekbox.nl maakt boodschappen doen snel en simpel. En net zo duur als in de supermarkt of bij de groenteboer.
Lees ook:
Zo kun jij gezond en lekker eten
Win een kookworkshop bij je thuis van een chef-kok

Over de schrijver

5 gedachten over “4 briljante oplossingen voor een groene en gezonde economie”

  1. Aan de hand van de titel van dit artikel had ik toch wel wat meer verwacht van die 'briljante' oplossingen. Een biologisch koekje met minder suiker??? En Willem en Drees is een mooi concept, maar bestaat al een aantal jaren. Alle beetjes helpen, maar als we het van dit lijstje moeten hebben om een groene economie te creëren, dan zie ik het somber in voor de mensheid.

  2. "het bedrijf verwacht 25 % afvalreductie te bereiken" Dus niet 37% maar 25% wordt weggegooid en dan zwijgen we over het verlies in de rest van de keten.
    Deze hoge verliezen – minder dan voorheen – heet een doorbraak. Hoe pervers wl je het hebben?

Reacties zijn gesloten.