4 energiebesparende maatregelen die je het beste nu uit kunt voeren

Lancefisher, Flickr.com
Lancefisher, Flickr.com

In de zomer is energie besparen best makkelijk: zomerse temperaturen zorgen ervoor dat de verwarming praktisch niet aan hoeft. Veel mensen denken pas na over het nemen van energiebesparende maatregelen op het moment dat de herfst of winter weer voor de deur staan. Zonde, want de zomer leent zich juist voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Wij hebben een aantal slimme zomerklussen voor je op een rijtje gezet.

Isoleren
Als je je huis in de zomer isoleert, heb je daar op twee manieren resultaat van: je maakt het makkelijker om de warmte van de zon buiten de deur te houden én bent helemaal klaar voor een onverwacht koude herfst of winter. Ook als je de boel laat isoleren is de zomer een goed moment om dat te doen. Veel isolatiebedrijven hebben dan wat minder werk en bieden daarom aantrekkelijke kortingen. Het isoleren van je dak en vloer kan een rendement van 15% opleveren, terwijl spouwmuurisolatie zelfs tot 30% rendement oplevert.

Glas vervangen
Heb je nog steeds enkel glas of lek dubbel glas? Vervang dit dan in de zomer. Als de temperaturen aangenaam zijn, is het niet zo erg om even zonder raam te zitten. Als je ook nog houtwerk moet vervangen heb je in de zomer bovendien volop de mogelijkheid om dat meteen te schilderen. Zo zit je er voor de winter weer warm en netjes bij.

CV-ketel controleren en eventueel vervangen
Als je in de zomer een afspraak maakt met je CV-installateur, dan heb je geen last van een wachtlijst. Laat je ketel controleren en vervang deze eventueel voor een HR-exemplaar. Ook hier kun je in de zomer vaak korting op krijgen en het voorkomt dat je in de winter ineens in de kou zit en een spoedtarief moet betalen voor de reparatie of vervanging.

Zonnepanelen plaatsen
Door een deel van je benodigde energie zelf op te wekken, verlaag je je energierekening. Als je de panelen in de zomer plaatst, kun je er direct optimaal gebruik van maken. Controleer altijd even via Agentschap NL of er subsidieregelingen van kracht zijn, zodat je een deel van de kosten vergoed kunt krijgen.

Bron: DuurzaamNieuws, MilieuCentraal

Lees ook:

Zonne-energie zonder eigen dak
Palestijnse taxichauffeur maakt zelf elektrische auto voor €800
Egyptische tiener bedenkt manier om plastic om te zetten in biobrandstof

2 gedachten over “4 energiebesparende maatregelen die je het beste nu uit kunt voeren”

Reacties zijn gesloten.