
1. De batterij van een elektrische auto gaat niet lang mee
Eén van de grootste angsten bij potentiële kopers van elektrische auto’s betreft de levensduur van het aanzienlijke batterij-pakket. Moet ik straks duizenden euro’s betalen als de duurste component van de auto het begeeft?
Naast die kosten vrezen bewuste consumenten ook milieuschade wanneer de batterij op de afvalbelt eindigt. Maar beide aannames zijn niet waarschijnlijk.
In verschillende Amerikaanse staten komen auto’s alleen met langjarige garanties in aanmerking voor de financieel aantrekkelijke lage emissiestatus. Fabrikanten houden hier rekening mee. De batterij in het Nissan Leaf-pakket heeft bijvoorbeeld een garantie voor 8 jaar of 161.000 kilometer, afhankelijk welke van de twee het eerst relevant is.
De kans dat een batterij op de afvalbelt komt, is eveneens gering, want bijna alle autofabrikanten hebben hun handtekening gezet onder recyclingprogramma’s. Verwacht wordt bovendien dat batterijen van elektrische auto’s een tweede leven krijgen als backup voor hernieuwbare energie. Denk aan het opslaan van energie die ‘s nachts wordt opgewekt met een windmolen, zodat je deze overdag kunt gebruiken.
2. Met plug-in hybride’s kom je niet ver
Plug-in hybride’s waarvan de elektrische batterij een bereik hebben van 24 tot 64 kilometer, worden nogal eens onterecht ingedeeld in de categorie ‘Elektrische auto’s met een kort bereik’. Maar ook als de elektrische kilometers van deze auto’s op zijn, kan de auto nog minimaal 500 kilometer rijden op de benzinemotor, die werkt als bij een standaard hybride (bijvoorbeeld bij de Toyota Plug-In Hybrid) of als generator van de elektrische motor (bijvoorbeeld bij de Chevrolet Volt). Van de overschakeling naar de benzinemotor merk je niets, zelfs je haar gaat er niet van in de war.
3. Er zijn geen oplaadpunten voor elektrische auto’s
80% van het opladen van elektrische auto’s gebeurt thuis. Opladen bij een publieke laadpaal moet je zien als je back up, wanneer je last krijgt van accute bereikstress. En hoewel er nu nog geen netwerk van oplaadstations is, zal dit niet lang meer duren. De laadpalen schieten als paddestoelen uit de grond. Er worden zelfs geheime feestjes bij gehouden.
4. Elektrische auto’s zijn niet goedkoper
Elektrische auto’s lijken op het eerste gezicht niet goedkoop, met prijzen voor gezinsauto’s vanaf €26.000. Maar als ‘early adopter’ van deze nieuwe technologie word je door de overheid voorlopig bijvoorbeeld beloond met belastingvoordelen: je betaalt géén wegenbelasting en je betaalt, in elk geval tot 2016, 0% bijtelling.
Daarnaast kun je met elektrische auto’s ‘goedkoop tanken’. Volgens een rekensommetje van elektrischeautoadviezen.nl bepaar je 75% op de kosten van het brandstofgebruik.
Verder zijn de onderhoudkosten van een elektrische auto veel lager. Ze hebben geen versnellingsbak, er hoeft geen motorolie in, je hoeft geen bougies te wisselen. En aangezien alleen de bewegende delen slijten, zijn dat bij een elektrische auto vooral de banden en de remmen. Volgens de website Mother Nature’s Network kost een benzine-auto die 11l/100km rijdt 20 cent per kilometer in onderhoud, een vergelijkbare elektrische auto 3 cent.
Bronnen: Mother Nature’s Network en hetkanWel
Lees ook:
Goedkoop rijden in een elektrische auto
Elektrisch rijden is schoon en goedkoop
Dit gaat het kabinet doen met de bijtelling van zuinige auto’s
8 gedachten over “4 hardnekkige misverstanden over elektrische en hybride auto’s”
in het algemeen , zolang alle el. centralen nog niet groen zijn, betekent dat het extra energie gebruik van de el. auto door de vuile energie centrale gevoed wordt. plaatselijk kan het anders zijn, maar alleen als el.centrale aan zijn normale gebruikers zijn groenstroom niet kwij kan.
Over de levensduur van de batterij:
De Toyota-Priusbatterij heeft een zelfde garantie. Dat wil niet zeggen dat hij het na 160.000 km gegarandeerd begeeft. Toyota geeft aan dat de batterij ontworpen is om de gehele levensduur van de auto mee te gaan. Deze wordt geschat op 290.000 km.
Over het CO2-effect:
Op Wikipedia vond ik deze tekst met bronvermelding: "An EV recharged from the existing US grid electricity emits about 115 grams of CO2 per kilometer driven (6.5 oz(CO2)/mi), whereas a conventional US-market gasoline powered car emits 250 g(CO2)/km (14 oz(CO2)/mi) (most from its tailpipe, some from the production and distribution of gasoline)." Ik weet alleen niet hoeveel krachtcentrales in de VS al groen zijn, dat maakt natuurlijk wel uit. Hoe groener de centrales, hoe groener de elektrische auto.
Maar men mag op grond van deze gegevens voorzichtig stellen dat een elektrische auto ongeveer evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een zuinige benzine- of hybride-auto. Hij heeft als toegevoegd voordeel dat hij minder fijnstof veroorzaakt in woongebieden, omdat de stroom elders wordt opgewekt.
heeft iemand ooit eens verteld dat het bouwen van een hybride auto meer energie en carbon footprint kost, dan dat deze in zijn hele levensduur bij elkaar opbrengt…
En als je dit alles gelooft, vertel ik je nog een ander sprookje voor het slapengan.
Weet niet of ik je in deze kan overtuigen, maar Prins Maurits misschien wel: https://www.hetkanwel.net/2011/02/17/prins-maurits…
Hij beweerde bij de wereld draait door dat het dan nog steeds milieuvriendelijker is.
Ik zoek nog naar zijn berekeningen.
Hoe wordt de elektriciteit opgewekt voor deze elektrische auto's? Dat is volgens mij voor het grootste deel nog steeds door fossiele brandstof om te zetten in elektriciteit. Zeker als de vraag naar elektriciteit explosief toe zal gaan nemen. Dat betekent rendementverlies bij het verbruik van fossiele brandstoffen door een extra omzetstap. Dus meer CO2 uitstoot. En ik dacht nu juist dat het om minder CO2 uitstoot te doen was…. Het lijkt me verstandiger om eerst duurzame elektriciteitopwekking via wind, zon, getijden, biobranstof etc. wat beter op poten te zetten, voordat je aan het elektrische auto-avontuur begint.
Het enige wat je met elektrische auto's opschiet zolang de elektriciteit voor het grootste deel niet duurzaam wordt opgewekt is dat het fijnstof probleem in de Randstad wordt opgelost. En dat is nu net wat de Nederlandse overheid graag wil. Kunnen ze weer verder met de hele Randstad dicht bouwen.
Ik word heel graag van het tegendeel overtuigd! Want dan is de elektrische auto, waar nu zo'n beetje alle aandacht naar uit gaat om het energieprobleem om te lossen toch een goed idee.
Het verlies in de e-centrale is minder dan dat bij een diesel- en vooral een benzinemoter (rendement 25%!) maar de grootste winst van een e-auto en hybride is het hergebruik van remenergie (in de stad zo'n 30% winst)
Dankjewel, Mark. Heb je een bron voor deze onderbouwing?
Reacties zijn gesloten.