4 hobbit huizen die echt bestaan

Simondale
Foto: Simon Dale

Deze week gaat de film “The Hobbit” in première. Hobbits staan bekend om hun warme, milieuvriendelijke en ronde huizen. Maar wist je dat hobbithuizen niet alleen in Midden-Aarde staan, maar ook op onze aarde? Wij zochten er vier voor je uit.
Man bouwt hobbit huis voor minder dan 4.000 euro
Doe-het-zelf-huizenbouwer Simon Dale bouwde zijn woning in minder dan 4 maanden. Zijn huis lijkt zo uit Tolkiens boeken geplukt: het huis is gemaakt van teruggewonnen hout en hergebruikte materialen, met een compost toilet, een groen dak, water uit een bron en natuurlijke koeling en verwarming. De familie Dale komt echter niets tekort: zonnepanelen voorzien het huis elektriciteit.
Amerikaanse firma bouwt hobbit-huizen met hele bomen
De Amerikaanse firma “Whole Trees Architecture” bouwt huizen die ook zo uit “Lord of the Rings” van Tolkien lijken te komen. Het bedrijf gebruikt namelijk hele bomen bij de bouw, waardoor huizen natuurlijke, ronde en grillige vormen krijgen. Het bouwen met hele bomen levert degelijke en ook milieuvriendelijke huizen op.
Earthship: wonen in je eigen huis van afval
De architect Michael Reynolds bouwde in 1972 het eerste “eartship”: een zelfvoorzienend huis dat gebouwd is van gerecycleerde materiaalen. Sindsdiens is het een trend geworden, zelfs in Nederland. Earthships worden meestal opgebouwd uit autobanden, lege flessen en blikjes. Kenmerkend is dat ze altijd op het zuiden gebouwd zijn. De grote ramen vangen dan het meeste zonlicht op.
Met behulp van zonnepanelen, windenergie en hergebruik van regenwater zijn earthships meestal zelfvoorzienend. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditionele woning. In Zwolle werd in 2008 het eerste Nederlandse eartship gebouwd. Er is nu zelfs een speciale vereniging die een woonwijk met earthships wil bouwen.
Een woonwijk met hobbit huizen
In Dietikon, Zwitserland, is zo’n woonwijk al gerealiseerd. 9 huizen zijn daar in een klein wijkje gebouwd volgens de earthship filosofie. De huizen zijn bedekt met aarde, bevatten vooral ronde vormen en zijn energiezuinig door isolatie met gerecycleerd glas.
Lees ook
Earthship Zwolle: jij kunt ook wonen in je eigen huis van afval
Man bouwt eigen hobbit-huis voor minder dan 4.000 euro
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

6 gedachten over “4 hobbit huizen die echt bestaan”

  1. Pingback: 10 opmerkelijke alternatieve kerstbomen - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.