4 manieren om uit een winterdip te blijven

Sashaw, Flickr.com
Sashaw, Flickr.com

Heb je de laatste tijd ook meer moeite om uit bed te komen? Om snacks te weerstaan of om de energie te vinden om toch aan dat grote project te beginnen? Het kan te maken hebben met de winter. Hoewel deze nog niet officieel van start gegaan is, worden de dagen steeds korter en komen we steeds minder in aanraking met daglicht. Dit heeft gevolgen voor ons lijf en kan zelfs leiden tot een winterdip. Dat hoeft echter niet; deze vier natuurlijke manieren kunnen helpen om uit een halfwakkere winterslaap te blijven.


Beweeg

Beweging is voor veel mensen een van de eerste dingen die er bij inschieten op het moment dat het buiten kouder, natter en donkerder wordt. Zonde, want juist nu is bewegen belangrijk. Het zorgt ervoor dat de spanning die zich in je lijf ophoopt wegvloeit en geeft nieuwe energie. Leg bij voorkeur de sportkleding direct naast je bed. Zodra je de wekker hoort, trek je het aan en ga je naar buiten. Denk niet na, maar begin gewoon. Dan is de kans op terugkruipen minimaal.

Ga op tijd naar bed
Uit onderzoek is gebleken dat mensen – en met name vrouwen – in de winter meer slaap nodig hebben; het verschil kan oplopen tot 2,5 uur per nacht. Houd daar rekening mee en ga wat eerder naar bed. Probeer wel zoveel mogelijk op dezelfde tijd op te staan.

Zoek het licht op
Wakker worden en blijven gaat makkelijker met licht. Als de zon nog niet op is, werkt kunstmatig licht ook. Stel jezelf zoveel mogelijk bloot aan helder licht. Als je de hele dag moet werken, kun je ook overwegen om tijdens de pauze even naar buiten te gaan.

Eet slim
De beperkte blootstelling aan licht in de winter kan de serotineniveaus in het lichaam verlagen. Het gevolg: meer trek in snacks. Die trek kan gestild worden door slim te eten. Probeer suiker en enkelvoudige koolhydraten (witte rijst, wit brood) te vermijden en eet vooral veel gekleurde groenten, noten, fruit en volkoren producten.

Bronnen: Discovery Health, WebMD

Lees ook:
Is de THT-datum nog houdbaar?
Blikvoedsel verhoogt aandeel giftig BPA flink
Meditatie goed tegen ADHD en dagdromen

1 reactie op “4 manieren om uit een winterdip te blijven”

Reacties zijn uitgeschakeld.