4 manieren waarop het gelukkigste land ter wereld groen blijft

Foto: Joisey Showa, Flikcr

Costa Rica is een ontwikkelingsland. Maar het staat ook op nr. 1 in de World Happiness Index, een lijst van de VN met de landen op aarde met het grootste welzijn. En dat is mede te danken aan een simpele economische truc: het land zette twintig jaar geleden een prijs op haar gratis, maar kostbare natuurlijke hulpbronnen, zoals water, verse lucht en bomen.
Lees ook
Hoe jonge leiders de toekomst groen maken
De beste aanbieders van groene stroom
In economische theorie heet dit “commodificatie”: een prijs geven aan producten die niet een duidelijke prijs hebben. Denk aan frisse lucht, biodiversiteit, vrijwilligerswerk of mooie muziek: hoe moet je daar de waarde van berekenen? Omdat deze producten geen prijs hebben, worden ze vaak niet meegerekend in economische modellen, en verdwijnen ze makkelijk onder druk van economische belangen die wél een duidelijke prijs hebben.
Costa Rica begon 20 jaar geleden manieren te bedenken om wel een prijs te geven aan frisse lucht en andere natuurlijke waarden. Ondertussen lijkt Costa Rica daarmee een voorbeeld te zijn hoe een economie vergroend kan worden.
Een aantal maatregelen die Costa Rica de afgelopen twee decennia ondernam:
* Betaalsysteem voor groene diensten: landeigenaren worden beloond voor milieuvriendelijke acties, zoals bomen laten staan die belangrijk zijn voor de waterhuishouding of biodiversiteit.
* Waterbelasting: 25% van de inkomsten worden gebruikt voor het beschermen van waterbronnen.
* Groene betaalpas: een pinpas waarmee mensen punten kunnen verzamelen die gebruikt worden voor bescherming van de natuur.
* Een CO2 markt voor kleine ondernemers en boeren: acties die CO2 uitstoot tegen gaan kunnen verkocht worden aan grotere ondernemingen die hun CO2 uitstoot moeten compenseren.
Vanzelfsprekend is Costa Rica er nog lang niet, en kent het land ook zijn eigen moeilijkheden in natuurbeheer. Maar het toont wel hoe met een effectieve wetgeving en creatieve plannen een land gelukkiger kan worden.
Bron: The Guardian

Over de schrijver