4 mythes over plastic die je zullen verbazen

5444678656 A442E34A0B Z
Foto: Epsos.de, Flickr

Plastic is sterk, flexibel en gaat niet snel kapot. Dat is de reden waarom we de laatste restjes olie uit onze aarde persen om dat spul te maken. Er is echter één probleem: plastic vergaat niet.

De laatste tijd is er daarom meer aandacht voor recycling van plastic. Ook de Nederlandse burger verzamelt steeds vaker zijn plastic in een aparte afvalbak. Maar helaas is het effect van recycling maar matig. hetkanWel zet 4 mythes over plastic voor je op een rij.

Mythe 1: recycling van plastic vermindert de vraag naar nieuw plastic

Papier, metaal en glas kun je echt recyclen: van een jampotje kun je een nieuw jampotje maken. Voor plastic gaat dat niet op. Bij het smelten wordt de kwaliteit van plastic slechter en moet er nieuw plastic toegevoegd worden om dezelfde kwaliteit te krijgen. Kortom, je krijgt meer plastic als je recyclet.

Mythe 2: plastic is duurzaam als het gerecycled wordt

Plastic recycling is erg ingewikkeld omdat er zoveel verschillende soorten plastic zijn die niet met elkaar vermengd mogen worden. Een paar stukken PVC kunnen een hele container met PET flessen onbruikbaar maken als het samen gesmolten wordt. Veel plastic wordt daarom verbrand of “gedowncycled”: het wordt gebruikt voor een product van mindere kwaliteit.

Mythe 3: plastic is duurzaam als je er kleren en andere producten van maakt

Het Nederlandse team speelde op het WK van 2010 in kleren gemaakt van PET flessen: mooi en milieuvriendelijk. Maar wat gebeurt er met deze kleding als het weggegooid wordt? Zelfs gerecyclede spullen komen uiteindelijk weer in een afvalberg. En plastic vergaat dan nog steeds niet.

Mythe 4: plastic vervuiling kan opgeruimd worden

De oceanen zijn ondertussen ‘s werelds grootste afvalberg geworden dankzij plastic dat via rivieren ernaar toe drijft. De “plastic soep” bestaat uit grote en kleine deeltjes plastic  die zeer moeilijk op te ruimen zijn. Een klein deel van het plastic komt wel bij ons terug: de giftige stoffen die vissen en andere eetbare zeedieren binnenkrijgen.

Er zijn verschillende manieren waarop jij iets tegen plastic vervuiling kunt doen:

 • Neem je eigen tas mee naar de winkel, hergebruik plastic tasjes die al in je bezit zijn.
 • Verminder het gebruik van flesjes water: vraag naar kraanwater in een restaurant, en schaf een eigen waterfles aan.
 • Ruim troep op: neem een tas mee als je gaat wandelen om troep in te doen, of doe mee met een initiatief als Verlos de Zee, een organisatie die opruimacties stimuleert op stranden.
 • Vraag om een verbod op onnodig plastic. In een aantal landen, waaronder Rwanda en Congo-Brazzaville, bestaat al een verbod op plastic tasjes.

Bron: Huffingtonpost

Lees ook

Afrikaanse landen lopen voor op EU: totaalverbod op plastic tasjes

Laat je inspireren door duurzame doeners

Dossier: een zonnepaneel op je dak

Over de schrijver

9 reacties op “4 mythes over plastic die je zullen verbazen”

 1. Nooit geweten dat plastic recycling zo ingewikkeld is. Ik probeer meer milieubewust te leven, en ik wil dat mijn medewerkers hetzelfde doen. Het plan is dat er een paar afvalcontainers op het kantoor worden geplaatst zodat we afval kunnen sorteren. Hopelijk wordt dan het milieu een stukje beter!

 2. Mythe 1: Papier, metaal en glas kun je echt recyclen: Bij het smelten wordt de kwaliteit van plastic slechter en moet er nieuw plastic toegevoegd worden om dezelfde kwaliteit te krijgen.
  MYTHE 1A Voor papier geldt hetzelfde.

 3. Wat je er ook mee kunt doen is er energie van maken via processen als pyrolyse en plasmagasificatie. Het pyroliseproces breekt het plasic af tot olie waarna het opnieuw geraffineerd kan worden tot benzine,diesel en kerosine, en ongeveer 65% van het dagelijks gebruikte plastic is geschikt voor dit proces, zie http://www.plastic2oil.com (eenzelfde soort proces doet hetzelfde met autobanden en zelfs rioolslib). Het resterende plastic (plusminus 35%) kan via plasmagasificatie (een nauwelijks vervuilende vorm van verbranding met zeer hoge temperaturen in de duizenden graden celsius) omgezet worden in elektriciteit en een variatie andere zeer herbruikbare stoffen. Als men vervolgens het hedendaagse plastic uitfaseerd en vervangt met een biologisch afbreekbaar alternatief, dan kan het bioplastic na gebruik via biomassacentrales omgezet worden in energie, en ontstaat er een cradle to grave cyclus voor plastics.

 4. komt eigenlijk neer op 1 feit plastic gaat niet weg, maar door bijv meubels en vlonders te maken verleng je hetzelfde plastic en zijn met wat toevoegingen wel met 20-30 jaar. ik denk niet dat we plastic weg kunnen denken ,verbod op plastic tasjes is wel interessant

 5. Ik ben een leek op het gebied van afvalverwerking, maar dit kwam in mij op.
  Alhoewel het recyclen van plastic bijna onmogelijk is, heeft het gescheiden inleveren toch ook voordelen. 1. Het kan gesmolten en gecomprimeerd worden en op een veilige plaats buiten de natuur opgeborgen worden.
  2. Plastic in het restafval levert bij verbranding veel CO2 op. Dat kan wel opgevangen worden, maar daarvoor worden kosten gemaakt, die zonder plastic verminderd kunnen worden. (Gescheiden verbranding lijkt mij beter beheersbaar.)
  Hierbij komt, dat de "4 mytes over plastic die je zullen verbazen" zonder voordelen te noemen mensen kunnen ontmoedigen gescheiden in te leveren. Het zou dan ook bij de "verschillende manieren waarop jij iets tegen plastic vervuiling kunt doen" gevoegd moeten worden.
  Het belangrijkste blijft uiteraard het terugdringen van het gebruik van plastic.

Reacties zijn uitgeschakeld.