4 schokkende feiten over een bosje rozen

© Aatjan Renders

Tweederde van alle door Nederland geïmporteerde rozen komt uit Kenia. Daar worden bloemen vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Lonen zijn te laag om fatsoenlijk van te kunnen leven, elementaire arbeidsrechten van vrouwen worden geschonden en seksueel geweld op de werkvloer is aan de orde van de dag.
4 schokkende feiten waarom Hivos op 31 oktober start met de campagne Power of the Fair Trade Flower:
1) De bazen bij de Keniase kwekerijen zijn meestal mannen. Zij maken regelmatig misbruik van hun positie en vragen seksuele diensten in ruil voor vrije dagen of contractverlenging. Meer dan 50% van de ondervraagden van het onderzoek door de Keniaanse mensenrechtencommissie gaf aan dat er op de werkvloer sprake is van seksuele intimidatie.
2) Meer dan de helft van de vrouwen in de Keniaanse bloemenindustrie is alleenstaande moeder met drie kinderen. Deze zeer laagbetaalde vrouwen kunnen hun werk niet combineren met moederschap aangezien er geen opvangmogelijkheden zijn.
3) Vrouwen verrichten 70 procent van de arbeid bij bloemenkwekerijen in Oost-­Afrika. Zij werken voor een hongerloon, vaak zonder vast contract of met een tijdelijk contract. En ze krijgen in elk geval minder betaald dan mannen voor precies hetzelfde werk.
4) Het Nederlandse rozenaanbod dat een eerlijke productie garandeert is erg laag: slechts 0,3 % is fair trade gecertificeerd.
Met de campagne Power of the Fair Trade Flower wil Hivos het aanbod van eerlijke bloemen vergroten en beter zichtbaar maken in winkels. De campagne richt zich op Nederlandse consumenten, winkeliers en handelaren. In de productielanden in Afrika werkt Hivos met lokale organisaties aan de verbetering van de arbeidspositie van vrouwen in de bloemenindustrie.
Lees ook:
6 dingen die jij kunt doen om de energierekening laag te houden
Zo kies je voordelig groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers
8 veganistische schoenenmerken

Over de schrijver

5 reacties op “4 schokkende feiten over een bosje rozen”

 1. De campagne Power of the Fair Trade Flower streeft naar een situatie waarin álle bloemen eerlijk en duurzaam worden geproduceerd. Met deze campagne wil Hivos het aanbod van eerlijke bloemen vergroten en beter zichtbaar maken in winkels. Wij roepen bewust de consument niet op om te stoppen met het kopen van rozen. Daar zijn de vrouwen duidelijk niet bij gebaat, want dan verliezen ze hun werk. Wat wij vragen is het volgende:
  1. Lees en deel de verhalen op powerofthefairtradeflower.nl.
  2. Volg ons op facebook. Binnenkort gaan we van start met acties die sympathisanten online kunnen ondersteunen.
  3. Vraag naar eerlijke bloemen bij uw winkelier of in de supermarkt. Maak hen bewust van het verschil.
  4. En als ze er zijn: koop eerlijke bloemen.

 2. Een boycott is evenmin een antwoord als het blijven steunen van de boosdoeners. Dit lijkt me een stap in de juist richting, laten we hopen dat dit iets uitmaakt. Vooralsnog ben ik erg blij dat ik altijd al een spuughekel gehad heb aan gesneden bloemen. Geef mij maar iets te eten (ook dat liefst enigszins fatsoenlijk geproduceerd en zelfgemaakt) of iets creatiefs, als we dan toch romantisch gezeur zoals met de bloemen moeten doen.

 3. Maar ja, wanneer je deze bedrijven gaat boycotten en/of de import stopzetten betekent dat wel gelijk dat deze vrouwen die voor hun enig schamel inkomen afhankelijk zijn van deze uitbuiters, helemaal niets meer hebben met alle gevolgen van dien. De kinderen zullen nog meer honger lijden, de vrouwen zullen een baantje aan moeten nemen in de sexindustrie of bij een textiel studio waar ze nog slechter behandeld worden en/of uitgebuit.
  je moet regeringen dwingen misstanden als deze zwaar te bestraffen door middel van onthouding van ontwikkelingsgelden en diplomatieke boycotten. hoogstwaarschijnlijk pikken de overheden in alle lagen hun corrupte graantje mee van deze slavendrijvers en zal het verkleinen van de afzetgebieden slechts het verlagen van lonen en verhogen van werktijden tot gevolg hebben. Plus natuurlijk het straffen van de vrouwen omdat ze het gore lef hebben gehad te klagen.
  Essentieel punt is ook nog eens dat Kenia grotendeels een islamitisch land is en vrouwen derhalve nog minder waard zijn dan een schaap of een kameel en al zeker minder rechten hebben.

Reacties zijn uitgeschakeld.