4 schokkende feiten over Nuttella hazelnootpasta

Zara Kinderenvanhetseizoen
Bron: Kinderen Van Het Seizoen

Nutella’s zoete hazelnootpasta kent een bittere kant. De noten voor het populaire broodbeleg worden voor een deel geplukt door kinderen. De Turks-Nederlandse journalist Mehmet Ülgner vroeg hiervoor al aandacht met zijn documentaire ‘Kinderen van het seizoen’. Daarin volgt hij de 10-jarige Zara die elk jaar zes à zeven maanden op plantages door heel Turkije werkt. In de winter woont ze in een krottenwijk.

Speciaal voor het onderwijs heeft Ülger nu ook de minidocmentaire ‘Zara’s brief’ gemaakt, die onder meer door de AOb is uitgebracht als lespakket. Deze documentaire heeft de vorm van een brief van Zara aan Nederlandse kinderen. Ze schrijft dat ze het werk niet leuk vindt, haar vriendinnen mist, dat ze liever naar school gaat en dat ze graag juf of verpleegster worden.

Zo krijgen Nederlandse kinderen een beter beeld van het leed dat schuilgaat achter een eenvoudig potje hazelnootpasta dan wanneer ze af zouden gaan op de informatie van Nutella’s producent, Ferrero. De website van dit bedrijf toont alleen maar gelukkige kinderen die goed besmeerde boterhammen eten. Er wordt zelfs hoog opgegeven over het verantwoord ondernemen van het bedrijf. Maar daarbij wordt toch wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan het lot van Zara en honderden duizenden andere kinderen.

Want wat weinig mensen weten, is dat 75% van de wereldwijde hazelnootproductie uit Turkije komt en bijvoorbeeld wordt verwerkt in hazelnootpasta. De Duitse TV-zender WDR maakte in augustus een reportage over het bedrijf Ferrero, producent van onder meer Nutella. De WDR toonde de beelden van Zara en haar broers die hazelnoten plukken. Ferrero wilde er niet op reageren. Volgens de burgemeester van de Turkse stad Ordu, die leeft van de hazelnotenplantages, betaalt Ferrero veel te weinig. Om meer te verdienen laten de volwassenen hun kinderen meewerken.

Vier feiten die Ferrero negeert:

 • In Turkije geldt een leerplicht (tot 15 jaar) maar dat wordt niet gecontroleerd. Volgens het Turkse ministerie van Arbeid is de kinderarbeid afgenomen, maar toch zijn in de landbouw nog steeds 1 miljoen kinderen aan het werk.
 • Uit onderzoek van de Turkse onderwijsbond blijkt dat kinderen door de seizoenspluk met hun ouders jaarlijks drie tot zes maanden onderwijs missen. Alleen al in de provincie Urfa verlaten 70 duizend kinderen ieder jaar voortijdig de school om met hun ouders te gaan werken.
 • Turkije kent een achtjarige leerplicht maar een groot aantal kinderen wordt het recht op voltijds onderwijs ontzegd.
 • Tijdens het oogstseizoen wonen ouders en kinderen in tenten en kamperen wild, veelal zonder sanitair of stromend water.

Bronnen: Hivos en Onderwijsblad, p. 44 en 45, 17 september 2011

Lees ook:

Zittenblijven helpt niet

Kamer zet 25% van ons eten op het spel

Over de schrijver

18 reacties op “4 schokkende feiten over Nuttella hazelnootpasta”

 1. Ik kom zelf van regio Trabzon, Turkije, waar er veel boomgaarden zijn en mijn grootouders ook boomgaarden hebben van hazelnoten. Ik heb als kind (14-17 j.) hen ook geholpen omdat ze oud zijn en hulp van pas komt en heb dat met liefde gedaan, later kreeg ik zelf een gouden armband van mijn grootmoeder die ze had gekocht met het geld van de hazelnoten! Die zijn vrij duur. In mijn omgeving gebeurt dit allemaal op deze manier, jonge kinderen bleven thuis met een andere volwassene zoals tante e.t.
  Dit gepluk gebeurt ook altijd tijdens de maand augustus wanneer er geen school is, dus ik vind dit tekst wel echt enkel om de regering zwart te maken, wat ook altijd gebeurt in de media! Ik krijg het ervan als ik dit soort berichten lees.. Er zijn uiteraard ook mensen die het minder goed hebben en eventueel hun kinderen met tegenzin meebrengen naar de boomgaarden, maar dat is ook omdat de mensen slecht betaald worden voor hun werk.

 2. Pingback: Hazelnootpasta eten zonder schuldgevoel » hetkanWel.nl

 3. @BBM Dat bericht verbaasde mij: vijftien euro per dag is gewoon onbestaanbaar. Het minimumloon voor volwassenen bedraagt per 1 augustus van dit jaar 711 lira bruto per maand (iets meer dan 280 euro).
  Het zal wel vijftien lira zijn in plaats van vijftien euro. Vijftien lira per dag is voor een kind goed betaald…

  .

 4. Oke, wie is bereid zijn of haar kind(eren) een aantal maanden in turkije hazelnoten te laten plukken??? Kamperen in de buitenlucht, helaas geen stromend water en sanitair, maar met een beetje geluk verdienen ze toch wel zo'n 15 euro per dag! Toch leuk meegenomen! !!! Vanuit onze luxe stoel achter de pc, blackberrie, I-pad of tablet is het makkelijk praten, niet waar. Die ouders vinden het verschrikkelijk om hun kinderen te laten werken en van school te houden. Iedere ouder wil toch het beste voor zijn of haar kind? Een goede toekomst, beter dan zijzelf hebben… Kinderarbeid is welliswaar een onvermijdelijk iets, maar daarom nog niet acceptabel. Als de hele samenleving eens ophield met eerst zijn eigen zakken te vullen, is dit helemaal niet nodig.
  Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor al het leed dat er is. ALs er geen vraag is, is er ook geen aanbod nodig. Nutella is prima in staat om het anders te doen, andere bedrijven kunnen dat ook.. dusssss

 5. Laat de E.U. de Turkse regering eens klink op z'n falie geven!!! Ze willen zich toch aansluiten??? Dan moeten ze ook maar zorgen dat dit soort wandaden gecontroleerd en strafbaar worden!!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.