4 schokkende feiten over Nuttella hazelnootpasta

Bron: Kinderen van het seizoen

Nutella’s zoete hazelnootpasta kent een bittere kant. De noten voor het populaire broodbeleg worden voor een deel geplukt door kinderen. De Turks-Nederlandse journalist Mehmet Ülgner vroeg hiervoor al aandacht met zijn documentaire ‘Kinderen van het seizoen’. Daarin volgt hij de 10-jarige Zara die elk jaar zes à zeven maanden op plantages door heel Turkije werkt. In de winter woont ze in een krottenwijk.

Speciaal voor het onderwijs heeft Ülger nu ook de minidocmentaire ‘Zara’s brief’ gemaakt, die onder meer door de AOb is uitgebracht als lespakket. Deze documentaire heeft de vorm van een brief van Zara aan Nederlandse kinderen. Ze schrijft dat ze het werk niet leuk vindt, haar vriendinnen mist, dat ze liever naar school gaat en dat ze graag juf of verpleegster worden.

Zo krijgen Nederlandse kinderen een beter beeld van het leed dat schuilgaat achter een eenvoudig potje hazelnootpasta dan wanneer ze af zouden gaan op de informatie van Nutella’s producent, Ferrero. De website van dit bedrijf toont alleen maar gelukkige kinderen die goed besmeerde boterhammen eten. Er wordt zelfs hoog opgegeven over het verantwoord ondernemen van het bedrijf. Maar daarbij wordt toch wel heel gemakkelijk voorbij gegaan aan het lot van Zara en honderden duizenden andere kinderen.

Want wat weinig mensen weten, is dat 75% van de wereldwijde hazelnootproductie uit Turkije komt en bijvoorbeeld wordt verwerkt in hazelnootpasta. De Duitse TV-zender WDR maakte in augustus een reportage over het bedrijf Ferrero, producent van onder meer Nutella. De WDR toonde de beelden van Zara en haar broers die hazelnoten plukken. Ferrero wilde er niet op reageren. Volgens de burgemeester van de Turkse stad Ordu, die leeft van de hazelnotenplantages, betaalt Ferrero veel te weinig. Om meer te verdienen laten de volwassenen hun kinderen meewerken.

Vier feiten die Ferrero negeert:

 • In Turkije geldt een leerplicht (tot 15 jaar) maar dat wordt niet gecontroleerd. Volgens het Turkse ministerie van Arbeid is de kinderarbeid afgenomen, maar toch zijn in de landbouw nog steeds 1 miljoen kinderen aan het werk.
 • Uit onderzoek van de Turkse onderwijsbond blijkt dat kinderen door de seizoenspluk met hun ouders jaarlijks drie tot zes maanden onderwijs missen. Alleen al in de provincie Urfa verlaten 70 duizend kinderen ieder jaar voortijdig de school om met hun ouders te gaan werken.
 • Turkije kent een achtjarige leerplicht maar een groot aantal kinderen wordt het recht op voltijds onderwijs ontzegd.
 • Tijdens het oogstseizoen wonen ouders en kinderen in tenten en kamperen wild, veelal zonder sanitair of stromend water.

Bronnen: Hivos en Onderwijsblad, p. 44 en 45, 17 september 2011

Lees ook:

Zittenblijven helpt niet

Kamer zet 25% van ons eten op het spel

Over de schrijver

18 reacties op “4 schokkende feiten over Nuttella hazelnootpasta”

 1. ik snap deze reacties niet. doet me zo veel verdriet.
  zodra dit soort bedrijven fatsoenlijke bedragen uitbetalen aan hun werknemers, is het voor die werknemers haalbaar hun kinderen naar school te sturen. en scholing is alles, het doorbreekt de cirkel.
  zodra consumenten van bedrijven vragen zich fatsoenlijk te gedragen kan er veel veranderen, kijk naar de ophef om kinderarbeid en Verkade bv.
  het is zo makkelijk om te zeggen: ik kan er niks aan doen…. nee mensen. dat kunt u wel. de kracht van uw portemonnee is enorm.

 2. Ik eet wel nutella en blijf het kopen het ligt niet aan nutella maar aan de turkse regering het land is toch totaal verkeerd opgezet de armoe leeft met hoofddoek de rijke zonder hoofddoek de kinderen in armoe worden met 12 al uitgehuwelijkt opzet van het land is verkeerd gedeeld de ouders zelf zijn toch verantwoordelijk het zijn een soort zigeuners of nomaden die door het land gaan voor werk en de kids gewoon mee nemen en als ze er dan toch bij zijn kunnen ze werken toch?? bij wie ligt de verantwoording dan?? vb hier in nl er gaat 80 miljard naar griekenland terwijl je weet dat het niet terugkomt maar hier in ons land gaat al meer dan 25% naar de voedselbank voor eten omdat ze niet gewoon weg niet kunnen betalen. Kinderarbeid is niet ok zeker niet maar een kind in afrika die honger en dorst heeft krijg ook nog steeds die waterleiding niet die ze verdienen en zo hard nodig hebben de rijken worden rijker en de armen moeten bedelen zozal het altijd blijven dat is het egoisme van het rijke volk die willen niet delen of minder verdienen zodat de ander ook wat heeft

 3. wij eten geen nutella,verder zou de politiek in turkije een standje moeten .geen controle scholen verder moeten zij de armoede verhelpen wat dat betreft heeft turkije een lange weg te gaan en wat betreft het westen ach het is altijd achteraf gezwest.wat niet weet wat niet deert.de rijkere worden rijker.ja toch…..

 4. he overture
  met zulke praatjes maak jij het zeker niet beter, Jij geniet ervan om de kinderen zo te zien, want jij hoeft dat rotwerk niet te doen. jouw probleem is dat je rascist bent.
  anoniem durf je wel te praten, maar ow als er een moslim voor je neus staat dan durf je niet eens op te kijken, IK WALG VAN ZULKE MENSEN ALS JIJ!! degene die hier laf is BEN JIJ.

  hier wordt gesproken over kinderen die het slecht hebben en niet over onderdrukte volwassene

  1. Aanslag door christen (bijvoorbeeld Noord ierland) worden voor het gemak even buiten beschouwing gelaten, iedere vorm van geloof leidt tot onverdraagzaamheid en oorlog.
   Vrije markt economie en de bijbehorende consumptiemaatschappij zijn fundamentele onjuiste mechanismen die alleen maar tot ellende leiden.
   Alles wat hierboven staat is het product van mensen…. Wie heeft de oplossing?

 5. Deze kinderen leven tenmisnste nog. Maar wat vinden jullie van die dagelijkse islamitische aanslagen door moslims , overal op de wereld. Daar hoor je jullie, stelletje schijnheiligen, nooit over. Of over de onderdrukking van hindoes, boedisten , christenen en joden in de moslimlanden. Nooit een woord. Maar dit hazelnotengedoe is schokkend volgens jullie. Stelletje slijmerds!

  1. De grootste terroristen in de wereld zijn de westerse landen.Onder valse voorwendselen landen binnenvallen en meer dan 1 miljoen (!) burgerslachtoffers maken,landen hun manier van leven proberen op te dringen.In Amerika is trouwens maar 6% van de aanslagen die er gepleegd worden van Islamitisch origine.In Europa is het nog minder, slechts 1% is van Islamitisch origine.Aanslagen gepleegd in de binnengevallen landen kun je niet echt meetellen, want wat zou jij doen als jouw land onder valse voorwendselen wordt aangevallen?Terugvechten toch?Het westen is voor velen malen meer doden verantwoordelijk dan alle Islamitische terroristen bij elkaar.

 6. http://www.wdr.de/tv/markt/sendungsbeitraege/2011
  Dit is een interessant artikel, in het Duits weliswaar, over de Nutella-reportage van WDR: Fair produziert?

  Hier wordt ook een alternatief genoemd, concurrent Mars. Het kan dus wel, als groot bedrijf winst maken met eerlijke producten:
  Dass es auch anders geht, zeigt Konkurrent Mars. Sein Riegel Ballisto wird mit Schokolade aus zertifiziertem Kakao überzogen und ist damit der erste zertifizierte Riegel für den Massenmarkt in Deutschland. Dazu erklärt Ingmar Streese von Mars: „Ballisto ist für Mars erst der Anfang. Weitere Marken werden folgen, sodass wir bis 2020 alle Produkte auf nachhaltig zertifizierten Kakao umgestellt haben.“

 7. Pas op als je je eigen moraal aan anderen oplegt. Armoe blijft, kinderen komen terecht in de prositutie, zo zegt UNICEF:
  "a UNICEF study found that after the Child Labor Deterrence Act was introduced in the US, an estimated 50,000 children were.. left to resort to jobs such as "stone-crushing, street hustling, and prostitution"" http://en.wikipedia.org/wiki/Child_labour

 8. Dingen niet kopen omdat er kinderarbeid aan te pas gekomen is,is geen oplossing.Dat betekent gewoon dat er minder inkomen is en de kinderen juist hongerig naar bed gaan.Een producent alleen verantwoordelijk houden is niet reeel.Politiek in het land aldaar zal dit op moeten lossen door eerlijke verdeling van welvaart,zodar de kinderen niet meer hoeven te werken en naar school gaan.In de armere landen zal dit niet haalbaar zijn en moeten kinderen bijdragen in het gezinsinkomen of denken jullie nu echt dat ouders hun kinderen graag uit werken sturen?Verbieden heeft direkt invloed op het inkomen van het gezin,dus nog minder te besteden.Er zullen denk ik helaas altijd kinderen zijn die moeten werken.

Reacties zijn uitgeschakeld.