4 stappen naar geestelijk geluk

5611639901 E452De4D1D
Foto: Ira Gelb, Flickr

De psychiatrie werkt met een te beperkt beeld van de mens, meent Andrew Weil, een Amerikaanse voorloper van de integrale geneeskunde. Volgens hem is er te veel nadruk op verstoringen in de neurochemie van het brein. Weil bepleit een nieuw paradigma met daarin vier dimensies van psychisch welzijn, die moeten worden betrokken bij de aanpak van psychische problemen en stoornissen. Dat zijn gezond eten, rust, sociale contacten en spiritualiteit. Eet gezond
Wat wij eten, heeft grote invloed op ons brein. Consumptie van kunstmatig gefabriceerd en suikerrijk voedsel kan leiden tot ontstekingen op celniveau. Dit verhoogt de kans op mentale klachten als depressiviteit. Een terugkeer naar biologisch eten kan dit proces volgens Weil terugdraaien.
Neem rust
De manier waarop we kijken naar onszelf en de gebeurtenissen die ons overkomen, beïnvloedt ons geestelijk welzijn. Training in meditatie leidt volgens Weil tot een meer accepterende houding en daardoor een afname van mentale klachten, maar ook tot een toename van welzijn en stressbestendigheid.
Wees sociaal
We zijn sociale wezens. Eenzaamheid leidt tot angst en somberheid. De manier waarop we leven – in grote, anonieme steden en steeds minder vaak in een traditioneel familieverband – is een belangrijke oorzaak van de huidige golf van depressiviteit, stelt Weil. We moeten elkaar meer opzoeken, meent hij, en zinvolle verbindingen aangaan.
Ontdek spiritualiteit
Voor ons geestelijk welbevinden is het van belang oog te hebben voor de spirituele kanten van ons bestaan. De mens heeft van nature behoefte zich verbonden te weten met iets wat groter is dan hij zelf. Om daaraan te voldoen, raadt Weil ‘zelf-transcendente activiteiten’ aan, zoals schilderen, muziek maken, of in de natuur verblijven.
Lees meer over integrale psychiatrie in het maart/aprilnummer van Ode, vanaf 22 februari in de winkels.
Foto: Ira Gelb/Flickr

Lees meer over geluk op Ode:
Onderzoek toont aan: geluk is (gedeeltelijk) maakbaar
10 tips voor geluk
Onze aanleg voor geluk
Volg Ode ook op Twitter, Facebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Over de schrijver

1 gedachte over “4 stappen naar geestelijk geluk”

  1. Pingback: happiness | Gay Male Pins

Reacties zijn gesloten.