4 tips om dikmakende chemicaliën te vermijden

3511460735 8E3Cb75D3D O 1
Stevendepolo (Flickr.com)

Je kunt het gevoel hebben heel gezond bezig te zijn, toch lukt het je maar niet om af te vallen. Dit kan te maken hebben met bepaalde chemicaliën die je binnenkrijgt via je voedsel. Er zijn sterke aanwijzingen gevonden in recent onderzoek dat een aantal veelgebruikte chemcialiën de balans in ons lichaam verstoren waardoor we vatbaarder zijn voor overgewicht en ziektes als diabetes.
Het wetenschappelijke vakblad Environmental Health Perspectives publiceerde een artikel waarin de boosdoeners in ons voedsel en bij voedselbereiding worden aangewezen. De stoffen waar het om gaat veranderen de voedselverwerking in je lichaam en beïnvloeden de waarden van je hormoonhuishouding. Daardoor ben je vatbaarder voor wat wetenschappers “metabole ziekten” noemen, zoals diabetes en overgewicht. Zeker wanneer je in de baarmoeder al blootgesteld wordt aan deze stoffen heeft dit schadelijke gevolgen voor de normale ontwikkeling van je hormoonsysteem.
Het blijft absoluut belangrijk om gezond te eten en veel te bewegen, maar ongewenste chemicaliën in ons voedsel zoals Bisfenol A, perfluoroctaanzuur en PCB’s, zorgen er wel voor dat men veel sneller problemen krijgt met overgewicht.
Vier oorzaken waarom je maar niet afvalt
Je moeder rookte tijdens de zwangerschap
Wanneer je moeder rookte terwijl zij zwanger was heeft dit grote gevolgen voor je gewicht. In het onderzoek vertoonde nicotine de sterkste één op één relatie tussen ontwikkeling van de baby en latere gewichtstoename.
Wat kun je doen?
Je kunt het verleden niet veranderen maar als je nu stopt met roken zorg je ervoor dat jouw kinderen later niet in de statistieken van een vervolgonderzoek opduiken.
Je bakt met een anti-aanbaklaag
Pannen met een anti-aanbaklaag zijn bedekt met perfluoroctaanzuur (PFAO), een stof die erg lang in het menselijk lichaam blijft hangen. Bij meubels en kleding die het label ‘waterafstotend’ hebben wordt PFAO ook gebruikt. Ook vind je het aan de binnenkant van zakken magnetronpopcorn.
Wat kun je doen?
Gebruik liever een roestvrij stalen pan zonder anti-aanbaklaag. Ook zijn er anti-aanbakpannen zonder PFAO, thermolon genaamd. En popcorn kun je prima zelf maken zonder plastic zak.
Je eet niet organisch
Op groente en fruit zijn nog steeds pesticiden te vinden. Bij genetisch gemanipuleerde vlees productie worden PCB’s gebruikt die een verstorende invloed hebben op je hormoonhuishouding.
Wat kun je doen?
Om dit probleem te ontwijken kun je biologische groente, fruit en vlees kopen.
Je gebruikt plastic in je keuken
Kunststof gemaakt met Bisfenol A vind je werkelijk overal. Het begint in je keuken bij het kookgerei en opbergbakjes. Bisfenol A wordt gebruikt om plastic harder te maken en flesjes waterdicht. Bij groenten in blik is het een scheidingslaag tussen het metaal en voedsel.
Wat kun je doen?
Plastic kookgerei en opbergbakjes kun je beter vervangen door keukengerei gemaakt van glas of roestvrij staal. Warm ook liever geen eten op in (een plastic bakje) de magnetron of een kant en klare magnetronmaaltijd. Het vermijden van groente uit blik wordt lastig, aangezien je bij een restaurant vaak niet kunt controleren of het uit blik komt.  Het beschermlaagje van boodschappenbonnetjes is ook gemaakt van Bisfenol A, dus die kun je beter niet in je portemonnee bewaren, maar in een aparte envelop. Sinds 1 juli 2011 is Bisfenol A in materiaal van babyflesjes gelukkig verboden. Maar hoe het zit met andere (plastic) producten moet je zelf in de gaten houden.
Bron: Environmental Health Perspectives, Rodale
Lees ook
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
Trend: goedkoop boodschappen doen bij de boer
Tussendoortjes zonder troep voor kinderen

Over de schrijver

7 gedachten over “4 tips om dikmakende chemicaliën te vermijden”

 1. Goed om deze stoffen hier te noemen, al vind ik dat de invalshoek van invloed op afvallen wel wat beperkt. Iedere hier genoemde stof verdiend een uitgebreid artikel.
  De gevaren en effecten van bijvoorbeeld BPA en PFOA zijn uitgebreid in beeld gebracht door wetenschappers, Dupont de fabrikant van Teflon (PFOA) geeft zelfs toe dat er gezondheidsrisico's aan hun eigen product kleven.
  Voor een eenvoudige uitleg over BPA zie bv: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/5413
  gelukkig is er inmiddels een Europees verbod op het gebruik van BPA in babyflesjes: http://evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/verbod
  hopelijk komt er snel een algeheel verbod!
  Voor een toegankelijk stukje over TEFLON (PFOA) zie http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/2535

 2. Wat een kolder, onder het mom van de slanke lijn (dus gegarandeerd dat men het leest) wordt hier de grootste flauwekul door je strot geduwd.

 3. dat valt reuze mee, je gaat steeds minder snaaien en snoepen en ook met eten kan je met minder toe. Dus koop je vanzelf minder uiteindelijk. Je hoeft geen snoep, koek, chocola, limonade's, sapjes, enz. te kopen waardoor je dus eigenlijk bespaart is mijn persoonlijke mening. Mijn portemonnee is ook niet dik. Op gangbare groente en fruit zitten organofosfaten enz. Google daar maar eens op en alles wordt gestraald net als in magnetron, je eet dood voedsel zonder enige voedingswaarde. Om over het gangbare vlees nog maar niet te praten, verkeerd voer (GMO), antibiotica, pesticiden, kunstmest, groeihormoon,soja (GMO) Het is van een totaal andere samenstelling als van vlees uit Biologisch Dynamische landbouw. Onvergelijkbaar. En wassen helpt niet, mineralen uit de grond worden opgenomen in de plant evenals kunstmest (maar 3 mineralen ipv ongeveer 95) zoook gifstoffen. Dat spoel je echt niet weg.

 4. Hoe komen we toch op onzin in ons leven?
  Dit is regelrechte hersenspoeling.
  Alles en iedereen wordt gestimuleerd om biologisch te gaan eten, maar de groenten en fruit van een niet biologisch verantwoorde winkel zijn eveneens goed van kwaliteit.
  WAS je groenten en fruit gewoon dan ben je alle schadelijke invloeden al grotendeels kwijt.
  Organisch gaan eten?!? Biologisch heet dat en daarbij…hoe onwijs dik moet je portemonnee zijn voor biologisch eten?

  1. Schadelijke invloeden was je niet weg. Dan zou iedere regenbui hetzelfde effect hebben. Als je minder zou snoepen en rommel koopt hou je ruim voldoende over om goede biologische producten te kopen.

Reacties zijn gesloten.