4 tips om elk duurzaam project te laten slagen

Rachelle Eerhart. Foto: Ebbie &Amp; Ivy
Rachelle Eerhart. Foto: Ebbie &Amp; Ivy

Het duurzame consumentenplatform Nudge zet regelmatig nudgers in het zonnetje die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Vandaag: Rachell Eerhart. Zij is initiatiefneemster van onder andere de No Impact Week NL, projectleider bij IVN en coördinator bij Eetbaar Park Den Haag.

‘Hoe doe je dat?’ vroegen we aan Rachelle. ‘Hoe komt het dat je bent betrokken bij zoveel succesvolle duurzame projecten?’. Een moeilijke vraag voor iemand die gewoon dingen doet waar ze blij van wordt. Toch kwam Rachelle met vier waardevolle tips om een project beter te laten slagen.

Bijt je vast!
“Als ik ergens aan begin, ben ik qua betrokkenheid een soort van stoomwals. Ik doe wat er moet gebeuren en toon commitment. Als coördinator bij Eetbaar Park Den Haag ben ik elke zondagmiddag aan het werk in één van onze tuinen. Wieden, zaaien en mensen rondleiden in plaats van vaak laat uitgaan op zaterdagavond. In duurzaamheidsland wordt veel gepraat, maar ik geloof erg in gewoon lokaal dingen gaan doen en ergens voor kiezen.”

Spreek de taal van je doelgroep
“Ik ben niet opgevoed als een antroposofisch meisje en kreeg geen biodynamisch eten. Als ‘Leidsch studentenmeisje’ ontdekte ik pas tijdens een college Filosofie de wereld van duurzaamheid. Omdat ik zelf stap voor stap in deze thematiek ben gegroeid, herken ik hoever iemand is qua bewustwording. En daar stem ik mijn verhaal op af. In mainstreamtaal en met praktische voorbeelden. Dan komt mijn idee over hoe we duurzamer ons dagelijkse leven kunnen inrichten, het beste over.”

Rachelle Eerhart. Foto: Ebbie &Amp; Ivy
Rachelle Eerhart. Foto: Ebbie & Ivy
Deel je initiatief
“Als je je ideeën wilt realiseren, is het goed om ze te delen met anderen. Bij een bijeenkomst durven opstaan en vertellen wat je doet. Na afloop komen geïnteresseerden vaak vanzelf op je afgestapt en helpen je verder.

Vroeger deed ik dingen vaak alleen, maar ik kom er steeds meer achter dat ik heel blij word van dingen delen. Ik kan zo enthousiast worden als iemand iets veel beter doet dan ik had kunnen doen. Als ik kritische feedback krijg en daar weer van leer. Van ‘alleen naar samen’ hoort ook bij de bredere duurzame transitie in de samenleving. Voor mij is het tevens op persoonlijk vlak een verrijking van mijn leven.”

Maak het persoonlijk
“Het belangrijkst vind ik om door mijn eigen acties te laten zien wat een duurzame levensstijl kan zijn. Ik ben daarin geen eco-asceet, maar probeer te experimenteren met het aanpassen van onduurzame gewoontes. Ik deel mijn ervaringen graag met anderen om te laten zien dat je niet hoeft in te boeten op levenskwaliteit als je je meer verbindt met het natuurlijke systeem waar we allemaal onderdeel van zijn. Te gek om te zien hoe mensen in mijn omgeving hierop reageren en soms zelf ook stapjes zetten. Mijn enthousiasme is mijn sterkste punt en tevens mijn valkuil. Ik steek graag veel tijd in mijn betaalde en vrijwillige werk, maar ben de laatste tijd aan het ontdekken hoe ik mezelf daarbij niet uit het oog verlies. Dat is eigenlijk mijn nieuwe projectje. Ik ben benieuwd welke lessen ik de komende tijd daarin ga leren!”

Ben jij al fan van Nudge? Steun Nudge, consumentenplatform voor een duurzame samenleving

Tekst en foto’s door Ebbie & Ivy

1 reactie op “4 tips om elk duurzaam project te laten slagen”

Reacties zijn uitgeschakeld.