4 tips om grote ego’s op je werk in toom te houden

Foto: DandeChiaro, Flickr
Foto: DandeChiaro, Flickr

Mensen met een groot ego durven hun fouten niet te erkennen en gaan liever door met het redden van mislukte projecten, ook als dat veel tijd en geld kost.
Adam Grant, hoogleraar organisatiepsychologie aan de University of Pennsylvania Wharton School, legt in Quartz uit waarom mensen met grote ego’s maar tijd en geld blijven investeren in mislukte projecten, die vervolgens nog meer kosten. De schade kan in de miljoenen euro’s (of meer) lopen.
Grant biedt vier tips om escalatie van mislukte projecten te voorkomen die zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken.
1. Scheid de initiatiefnemer van degene die het project evalueert. De initiatiefnemer mag niet beslissen of een (mislukt of mislukkend) project voortgezet mag worden.
2. Zorg voor accountability voor beslissingsprocedures, niet alleen voor resultaten.
3. Denk minder aan jezelf. Initiatiefnemers moeten aan de gevolgen voor anderen denken als een mislukt project nog meer mislukt raakt. (Een recent voorbeeld: bij woningbouwvereniging worden 180 mensen ontslagen omdat de organisatie in geldnood verkeert vanwege verkeerde investeringen en te hoge salarissen voor de bestuurders.)
4. Wees voorzichtig met complimenten. Te veel lof blaast de ego’s van mensen op en dan worden ze onvoorzichtig. Als ze zo goed zijn, kunnen ze immers geen fouten maken…..
360, het beste uit de internationale pers.
Bron:
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Kleine ego’s zijn succesvoller
Geven en delen zonder dat je te aardig wordt | video
Geven leidt tot succes

Over de schrijver