4 tips voor de Minister van Milieu: zo komen we groen de crisis uit

A19Zz8Vccaaytjx
Foto: Greenpeace

De milieuminister doet zijn naam eer aan: Joris Thijssen houdt de politiek bij de les over milieukwesties. Vandaag was de zelfbenoemde minister, tevens campagnedirecteur van Greenpeace, bij het Carrédebat, met de slogan: geef stem aan de aarde. Want bij veel partijen is aandacht voor duurzaamheid ver te zoeken — terwijl groen zoveel kansen biedt. De milieuminister denkt dat “groene maatregelen een enorme stimulans voor de werkgelegenheid betekenen in Nederland.” Wij hebben ook een aantal tips.
Zo werken er volgens Thijssen in Duitsland 300.000 mensen in de schone energiesector. Nederland daarentegen staat 23e (achter Roemenië!) op de ranglijst van schone energieproducenten in Europa. Genoeg kansen dus voor verbetering. Thijssen wil bijvoorbeeld extra overheidsinkomsten vergaren door vervuiling te belasten, waardoor de belasting op arbeid omlaag kan. Thijssen: “Dat stimuleert zowel werkgelegenheid als duurzame innovatie; twee vliegen in een klap.”
Wij hebben ook een paar ideeën over hoe de groene economie een opsteker kan gebruiken. Dit zijn 4 tips voor de huidige én toekomstige Minister van Milieu.
* 1. Rechtsongelijkheid rond zonnepanelen aanpakken: huurders kunnen niet profiteren van zonne-energie, omdat de wetgeving in Nederland achterloopt. Als mensen ook op flatdaken en weilanden rendabel zonnepanelen kunnen plaatsen, biedt dit enorme kansen voor de ontwikkeling van een eigen zonne-energiesector en een stimulans voor de bouwnijverheid.
* 2. Meer inzetten op windenergie van zee: Groot Britannië zet flink in op grote windparken op zee. Denemarken is al decennia marktleider in windtechnologie en verdient daar goed aan. Nederland heeft genoeg Noordzee om ook te profiteren van deze groeiende sector, maar het ontbreekt aan politieke wil om de juiste voorwaarden te scheppen.
* 3. Stopzetten van subsidies op fossiele brandstoffen. Elk jaar lekken er miljarden euro’s uit de schatkist om ondernemers van goedkope diesel en benzine te voorzien. Alternatieven, waaronder elektrische auto’s, krijgen daardoor oneigenlijke concurrentie. Dat kan eerlijker.
* 4. Verruiming van groene leningen en hypotheken. De politiek wil de hypotheekrenteaftrek aanpakken. Ze kunnen de impact hiervan verzachten door het weer makkelijker te maken om energiebesparende maatregelen (van zonneboilers tot isolatie) mee te laten financieren met een hypotheek of gunstige voorwaarden voor groen sparen te creeëren. Dat helpt burgers structureel om hun energierekening te verlagen én stimuleert groene werkgelegendheid.
Bron: Greenpeace, Joop

Over de schrijver

3 reacties op “4 tips voor de Minister van Milieu: zo komen we groen de crisis uit”

  1. 1. zonnepanelen zijn niet gunstig voor de bouwnijverheid maar voor de installatie sektor
    2. wind op land is beter voor het milieu dan wind op zee, maar zelfs de milieubeweging durft dat niet. Waarom dan de politiek verwijten?
    3. Er zijn veel (meer) oplaadpalen dan elektrische auto's, die ongeacht het verbruik veel belastingvoordeel bekomen. Dat zijn de feiten en belastingvrije kerosine is een (veel) belangrijker milieuprobleem.

  2. Nee natuurlijk niet, meer banen en nieuwe economische groei door schone energie hebben niks met het oplossen van de crisis te maken.
    We lossen de crisis in Nederland op met een boerkaverbod, 130 km/uur en een wietpas.

Reacties zijn uitgeschakeld.