Bijen hebben het moeilijk dankzij betegelde praxistuintjes, bloembollen waar gif in zit en tuincentra die ongedierteverdelgers kopen waar ook bijen aan dood gaan.
Bijen helpen is gelukkig makkelijk. Greenpeace startte een campagne om de bij te redden. Hier kun je een petitie ondertekenen om schadelijke landbouwgiffen te verbieden. En deze tips helpen je om je eigen tuin bijvriendelijk te maken.
Bouw een bijenhotel
Wilde bijen leven alleen. Je kunt ‘hotelkamers’ voor ze maken door gaatjes te boren in een stuk hout. Boor 10 cm diep, en varieer in dikte tussen de 2 en de 12 mm.
Plant bloemen waar bijen op afkomen
Dit zijn echte bijenlokkers: hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant, kattenkruid, herfstaster, blauwe knoop en zilverkaars. Op ilovebeeing.nl kun je een zadenpakket met bijenbloemen kopen.
Vermijd onkruid- en ongediertebestrijders uit tuincentra
Tuincentra verkopen allerlei middeltjes om mieren, onkruid of andere ongewenste dieren en planten uit de tuin te houden. Deze zijn vaak schadelijk voor bijen. Wist je dat in één verpakking mierengif genoeg gif zit om 13 miljoen bijen te doden?
Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Luizen hebben een hekel aan bepaalde planten, zoals afrikaantjes en lavendel. Zorg dus dat deze staan naast planten die gevoelig zijn voor luizen.
Ook vogels halen veel insecten en vraatzuchtige dieren weg. Hang een vogelhuisje op en zorg voor voedsel in je tuin, zoals een boom met bessen.
Heb je last van luizen dan helpen beproefde oma-middeltjes, zoals een mix van groene zeep en spiritus: mix 20 gram groene zeep met 20 ml spiritus en doe dat in 1 liter (lauw) water. Doe dit in een plantenspuit en spuit het over luizen.
Bron: Greenpeace.
4 tips voor een bijvriendelijke tuin
- Geplaatst door St. Maarten
- 23 mei 2013
- Leven
Over de schrijver
St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
6 gedachten over “4 tips voor een bijvriendelijke tuin”
hetkanWel is niet aansprakelijk voor mogelijke onjuistheden in de informatie of de informatiebronnen en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke gevolgen door het gebruik van deze informatie.
Het zou het kan wel sieren als ze wel de verantwoordelijkheid namen om voor onjuistheden aansprakelijk zouden zijn. Net als bankiers die graaien en arme tuinders die om hun gewassen te beschermen “legale” middelen gebruiken om hun gewassen te beschermen. Die net als een bezorgde moeder hun baby een injectie geven tegen mogelijke ziektes.
Stap even uit je roze wolk.
De term gif is een suggestief en uiterst effectief. Als een pestkop in de klas en daarvoor geen verantwoordelijkheid nemen is LAF !
@Henny
zo denk ik er ook over 🙂
spijtig genoeg denken de meeste dat dieren pesten zijn…
je kunt ook zeggen : ik plant alles wat ik leuk vind. Als het goed groeit past het dus goed in mijn tuin. En als er bv. zoals bij mij slakken komen op sommige planten, kijk ik of de plant het evengoed redt. Zoniet dan kies ik het jaar daarop voor een andere plant. Er zijn er genoeg.
Bij mij mogen alle dieren hun gang gaan, omdat ik probeer een natuurlijke omgeving in mijn tuin te krijgen. Er zit zelfs een hommelnest bij de deuropening naar de woonkamer, maar ze vliegen nooit het huis in.
Brandnetelwater helpt ook tegen luizen en is daarnaast ook nog een goede meststof:
Knip brandnetels klein en doe ze in een emmer, doe er water in tot ze net onder staan en zet het minimaal een week weg. Het vocht wat je nu hebt verdunt met water (1/10) in de plantenspuit en 's avonds laat of op een bewolkte dag sproeien.
Nadelen zijn dat je moet oppassen met de zon of te sterk mengsel omdat je plantjes dan wegschroeien en dat het behoorlijk sterk ruikt.
Let je bij het knippen van brandnetel op dat je geen rupsen mee knipt, brandnetel is een waardplant voor de kleine vos en de dagpauwoog 🙂
voor het bestrijden kan men cola proberen.
Dat heeft Monsanto al geprobeerd. 😉
Reacties zijn gesloten.