4 tips voor een duurzame vakantie

7928294800 05E44F2983
Foto: Epsos.de, Flickr

Ga je binnenkort op reis of ben je al aan het dromen over de zomervakantie? Dan denk je vast niet in de eerste plaats aan de CO2-uitstoot van je reis of de duurzaamheid van je hotel. Dat is wel belangrijk, want reizen kan een flinke belasting zijn voor het milieu. Ga je duurzaam op reis, dan kun je pas echt zorgeloos genieten. Daarom hierbij vier tips voor een duurzame vakantie.
Boek een groen hotel
Op hotelsite www.bookdifferent.com kun je zien welke accommodaties voorzien zijn van een eco-label. Deze hotels springen zuinig om met energie en water, dragen positief bij aan de lokale gemeenschappen en het milieu, en voldoen aan de wensen van milieubewuste toeristen en reizigers. Nog een mooie bijkomstigheid: als je via BookDifferent een hotel boekt, gaat 50 procent van de verdiensten naar een door jou te kiezen goed doel.
Bereken je Vakantie Voetafdruk
Of je nu met de trein, de auto of het vliegtuig gaat, reizen belast het milieu. Om een beeld te krijgen van de voetafdruk van jouw reis, kun je hier in vijf stappen je Vakantie Voetafdruk berekenen. Ook kun je dan meteen kijken hoe je deze zo klein mogelijk houdt.
Compenseer je CO2-uitstoot
Een vliegtuig stoot erg veel CO2 uit, dus ga liever met de trein of in een auto met vier personen. Kan het echt niet anders, dan zijn er altijd nog manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. Zo plant stichting Trees for All bossen in onder andere Maleisië en de Filippijnen ter compensatie van CO2-uitstoot. Op de site kun je makkelijk invoeren welke reis je gaat maken en met welke donatie je dit kunt compenseren. Ook kun je geld doneren aan GreenSeat, dat duurzame energie mogelijk maakt in ontwikkelingslanden.
Houd rekening met de omgeving
Heb respect voor de normen en waarden van de lokale bevolking, ga in natuurparken niet van de wandelpaden af, gooi afval netjes weg in de afvalbak. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. De stichting Fair Tourism streeft naar eerlijker toerisme, waarbij de natuur behouden wordt en de lokale bevolking actief betrokken is. Op hun site vind je allerlei handige tips om een duurzame vakantie te vieren.
Foto: epSos.de/Flickr
Lees meer over vakantie op Ode.nl:

Volg Ode ook op Twitter, Facebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Over de schrijver

1 gedachte over “4 tips voor een duurzame vakantie”

Reacties zijn gesloten.