4 topfilms over eten deze week op t.v. en internet

Food Film Festival Team Msn
Bron: Food Film Festival

Van 16 tot en met 18 maart draait in Amsterdam het Food Film Festival. Op het festival is een bijzondere selectie films over eten te bekijken. Ook via televisie kun je komende week meegenieten met dagelijks films en documentaires over eten.
Eten is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van de juiste voeding worden we gezond en onderhouden we ons sociale leven. Tegelijkertijd zorgt de productie van ons eten voor een groot aantal wereldproblemen zoals milieuvervuiling, armoede en CO2-uitstoot. De Youth Food Movement, een netwerk van studenten, jonge consumenten, boeren, tuinders en koks wil met het Food Film Festival een verandering teweeg brengen in hoe wij met eten omgaan.
Naar aanleiding van dit festival, zendt Holland Doc in de week van 17 tot en met 23 maart films uit over voedsel. We selecteerden de vier opmerkelijkste voor jou:
Goddelijk varken
In Goddelijk varken heeft Gerard gemengde gevoelens over het varken Dorus. Gerard verkeert in de stellige overtuiging dat het vlees van een gelukkig varken beter smaakt dan dat van een treurig varken. Daarom zorgt hij ervoor dat Dorus een goed leven heeft en lekker kan rondscharrelen op het erf. Maar hoezeer hij ook een zwak heeft voor zijn knorrende vrienden, onvermijdelijk komt het moment dat Dorus rijp is voor de slacht. Uitzending o.a. op zondag 18 maart om 20.58 uur.
Slow Food
De onvermijdelijke reactie op fast food is slow food. Ooit bedacht door de Italiaanse Carlo Petrini, maar inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. In Slow Food van de tv-reeks Trendspotting geniet presentator Marike Jager niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini. Uitzending o.a. op donderdag 21 maart om 21.09 uur.
Eeuwige moes
In Eeuwige moes spelen oude groentesoorten en biodiversiteit de hoofdrol. De in de film geportretteerde personen proberen ieder op hun eigen manier in evenwicht met hun natuurlijke omgeving te leven. De naar Zweden vertrokken hoofdpersoon Ruurd Walrecht komt in de film tot leven door de verhalen van de mensen die met hem gewerkt hebben en door de prachtige opnamen van de gewassen die hij probeerde te redden. Uitzending o.a. op zaterdag 17 maart om 21.03 uur.
Aan tafel!
Onze oma’s kookten het liefste sla en tot onze nationale gerechten behoorden weinig spannende gerechten als erwtensoep, pannenkoeken en hutspot. Pas in de jaren zestig maakten wij kennis met uitheemse gerechten als spaghetti en nasi. Nog later gaat Nederland massaal kokkerellen. Opeens blijkt dat eten leuk is! In Aan Tafel! maken we kennis met de Nederlandse eet-geschiedenis. Uitzending o.a. op donderdag 21 maart om 20.26 uur.
Bron: Food Film Festival, Holland Doc
Lees ook
Heb jij duurzaam Nederland al gezien?
Zes natuurlijke middelen om je gebit te verzorgen
Eten maakt niet gelukkig. In 5 stappen af van emotie-eten