4 x duurzaam op vakantie in eigen land

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat reizen met het vliegtuig funest is voor het milieu. Maar het blijft heerlijk én broodnodig om er af en toe tussenuit te gaan. Een vakantie in eigen land is dan een duurzaam alternatief. En dat kan ook nog eens minstens zo leuk zijn. Nederland is verrassend veelzijdig en heeft veel te bieden.

Vakantie in eigen land

Door de coronacrisis is reizen al ruim een jaar niet meer wat het geweest is. En hoewel er hoop aan de horizon gloort in de vorm van het vaccin, is het nog steeds onzeker wanneer we weer zorgeloos naar het buitenland kunnen. Zo luidt het officiële advies van de Rijksoverheid om in ieder geval tot 15 mei 2021 niet op vakantie naar het buitenland te gaan gaan. Naast dat vakantievieren in Nederland beter is voor het milieu, is het ook de meest veilige keuze. We geven je inspiratie als je je pijlen wilt richten op eigen land.

Ameland 

Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zo heerlijk kunt uitwaaien als de Waddeneilanden. Voor het unieke eilandgevoel zit je hier helemaal goed. Ameland is een van de meest populaire Waddeneilanden en wordt gemarkeerd door brede zandstranden en een schitterende natuur. Het eiland leent zich dan ook uitstekend voor een wandeling. Ameland telt genoeg accommodatiemogelijkheden, zoals een hotel, vakantiehuis of bed & breakfast. Maar het is tijdens een vakantie Ameland misschien wel het leukst om op een camping aan het strand te slapen. En als je dan toch in de buurt bent, is het meteen een mooi moment om een van de andere Waddeneilanden te bezoeken. Elk eiland biedt namelijk weer iets anders.

Giethoorn 

Je moet minstens één keer in je leven in ons eigen Venetië zijn geweest: Giethoorn. Dit sprookjesachtige dorpje in de kop van Overijssel is vol met boten, kanalen, bruggen en pittoreske huizen. Het centrum is volledig auto- en motorvrij. Giethoorn is ook onder toeristen uit het buitenland populair. Uiteraard mag door de grachten varen met een (gehuurd) bootje tijdens je bezoek aan Giethoorn niet ontbreken. Daarnaast biedt Giethoorn ook veel leuke musea en restaurantjes, mochten die straks weer open zijn. 

De Veluwe 

De Veluwe is misschien wel het mooiste en bekendste natuurgebied van Nederland. Zeker natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij dit gebied van zo’n 1000 vierkante kilometer. Je vindt hier onder andere fijne bossen, heidevelden en zandvlaktes. Het is heerlijk om hier een stukje te gaan wandelen en fietsen. In de Veluwe kun je zelfs wilde dieren spotten. Je kunt in de natuur overnachten, maar ook in de stad. De Veluwe is name meer dan alleen natuur. Zo vind je er ook genoeg leuke horecagelegenheden voor een beetje gezelligheid. 

Zeeland 

Zeeland heeft alle ingrediënten in huis voor een heerlijke vakantie: zee, strand en lekker eten. De uitgestrekte stranden zijn mooi, schoon en vaak heerlijk rustig. Door de zuidelijke ligging schijnt de zon hier bovendien net iets vaker. Maak een wandeling langs het strand en plof daarna neer bij een strandpaviljoen voor een hapje en een drankje. Wil je je echt onderdompelen in de Zeeuwse cultuur, bestel dan een dampende pan mosselen. 
Liefhebbers van watersport zitten in deze provincie helemaal goed. Door de lange kustlijn is er genoeg water en ruimte voor sporten als surfen, suppen, zwemmen en varen.  Tip: als het zomer is, slaap dan in een vakantiehuisje dichtbij de zee. Hoe heerlijk is het om dichtbij het strand te slapen?
Daarnaast heb je in Zeeland gezellige historische steden, zoals Middelburg, en Goes. Vlissingen is de perfecte optie als je stad en strand wilt combineren. Zeeland telt ook vele leuke festivals. Mochten de festivals weer doorgang mogen vinden, dan zijn die absoluut het bezoeken waard.  

Over de schrijver