Zo maakt vitamine D einde aan (laatste) wintergetob met gezondheid

Sneeuw
Foto: Roos Van West

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Iedereen heeft genoeg van de winter. En vooral van de griepjes, verkoudheden en keelongerieven die daarmee gepaard gaan. Bovendien waren het dit jaar geen griepjes, maar serieuze griepen die vaak wel twee weken duurden. En niet alleen bij oudere mensen.
Is dat normaal dat we zo massaal voor de bijl gaan? Ja, want we krijgen op dit deel van de wereld in de winter te weinig zon = te weinig vitamine D binnen. Nee, het is niet nodig. Want een vitamine D-gebrek kunnen we heel simpel aanvullen met supplementen. Een stuk effectiever dan een griepvaccin.
Lees ook
Blijf jong met zuurkool
Gezond met onkruid
Vegetarisch dieet: niet natuurlijk

Vitamine D wondermiddel
Vitamine D is een hormoon dat met behulp van zonlicht in de huid wordt gevormd uit cholesterol. De vitamine wordt opgeslagen in vetcellen. Van daaruit kan het zich via de bloedsomloop door het hele lichaam verspreiden. Voldoende vitamine D is nodig voor een hele lijst van belangrijke lichaamsfuncties. Het heeft een positief effect op het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressie, slechte tanden, geheugenverlies en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.
Winterzon: te weinig vitamine D
In de wintermaanden komen we in dit deel van de wereld niet aan onze dagelijkse behoefte vitamine D van het magere winterzonnetje. Te weinig vitamine D verzwakt het immuunsysteem en voila: waarom we in de winter vatbaarder zijn voor griep en verkoudheid. Die virussen zijn namelijk niet seizoensgebonden, die zijn er gewoon jaarrond. Een vitamine D-gebrek heeft vooral invloed op onze afweerreactie tegen  virussen (Bron: Natural News). Aanvulling van vitamine D met supplementen blijkt uit onderzoek een stuk effectiever dan een griepvaccinatie (Bron: Natural newsDr. Mercola).

3445868159 5B61Acb2B9 Z
Het grootste deel van onze vitamine D behoefte moeten we in Nederland uit de zon halen, ongeveer 85%. De rest kunnen we binnenkrijgen uit dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, vlees en vis. Vooral vette vis als haring, zalm en tonijn zijn een rijke bron. Maar dan moeten we daar wel flinke hoeveelheden van eten. Honderd gram zalm levert ongeveer 450 IE (internationale eenheden) op, een half uur in de zon op een zonnige junidag wel 20.000 IE. In de winter is het bijna onmogelijk om aan onze dagelijkse portie vitamine D te komen. Drie uur zon op je gezicht levert dan maar 40 IE op. Vandaar dat extra vitamine D via supplementen in de winter bijna onontbeerlijk is. (Bron: G. Schuitemaker, Nieuw licht op vitamine D).
Waar moet je op letten als je vitamine D wilt aanvullen?

Gezonde dosis
Wil je effect hebben van extra vitamine D dan is het wel belangrijk dat je dosis groot genoeg is. De huidige Amerikaanse aanbeveling voor vitamine D dateert uit 1997 en varieert van 200 tot 600 IE (internationale eenheden) per dag. Veertien vitamine D experts uit Amerika publiceerden in 2008 een call to action waarin ze opriepen om de dagelijkse hoeveelheid te verhogen tot 2000 IE per dag. De Nederlandse gezondheidsraad adviseert  sinds september 2012 een dagelijkse inname van 10 microgram (= 400 IE) (daarvoor was het 100 IE) (Bron: gezondheidsraad). Terwijl in een recent onderzoek gepubliceerd in het Anticancer Research journal in februari 2011 zelfs een dagelijkse inname van 4000-8000 IEs geadviseerd wordt. De Canadese kankerbestrijding adviseert inmiddels een inname van 1000 IE om het risico op diverse vormen van kanker te verkleinen (Bron: Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker, 2008).
Niet snel te veel
Als je een verkoudheid voelt aankomen kan je gerust een paar dagen 5000 IE nemen. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel binnen krijgt. Orthomoleculair arts Dr. Gert Schuitemaker noemt de vermeende toxiciteit van vitamine D in zijn boekje “Een nieuw licht op vitamine D” een mythe. Wetenschappers hebben onderzocht dat er een kans is op toxiciteit bij chronisch gebruik hoger dan 10.000 IE per dag. Tegelijkertijd stellen ze echter op basis van uitkomsten van 35 studies dat het lichaam een regulerend systeem heeft die de vitamine D-spiegel in het lichaam constant houdt, ook bij een extreem hoge inname van 100.000 IE.
Juiste vorm
Vitamine D3 is de vorm die in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt en die onder invloed van de zon in onze huid wordt aangemaakt. Er bestaat ook vitamine D2, maar die wordt nauwelijks in de natuur gevonden en is minder werkzaam dan vitamine D3. Check dus voordat je een potje koopt dat het D3 is. Vaak wordt de D3 uit wolvet gemaakt en is dan ook geschikt voor vegetariërs.
Risicogroepen
Voor oudere en dikke mensen is het nog moeilijker om aan voldoende vitamine D te komen. Bij oudere mensen wordt er door de dunnere huid minder vitamine D aangemaakt. Mensen met overgewicht hebben ook eerder gebrek aan vitamine D. Relatief grote hoeveelheden vitamine D worden in het onderhuidse vetweefsel opgeslagen wat moeilijk vrijkomt in het lichaam. Een hogere dosis is dan aan te raden.
Anti-kanker
De laatste jaren is er aanzwellend bewijs dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker. Onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute wees uit dat mensen die in een gebied met veel zon wonen een lager risico hebben om te sterven aan o.a. borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Veel zonnebaden zou het risico op prostaatkanker met 20% kunnen verminderen. Lees mijn dossier over veilig zonnen en vitamine D op hetkanWel

Over de schrijver

11 reacties op “Zo maakt vitamine D einde aan (laatste) wintergetob met gezondheid”

Reacties zijn uitgeschakeld.