We verkopen onze auto in de crisis, maar kopen duurdere fietsen

Kan De E-Bike Hip Worden? Foto: Profahrrad
Kan De E-Bike Hip Worden? Foto: Profahrrad

Ruilt de Nederlander zijn auto in voor een fiets? Het lijkt erop als we twee nieuwsberichten van gisteren combineren. Het Nibud meldde dat vorig jaar 9% van de Nederlanders zijn auto weg heeft gedaan als besparingsmaatregel. Tegelijkertijd groeit de aanschaf van duurdere fietsen. Dit zijn vooral zogeheten e-bikes, fietsen met elektrische ondersteuning. Dat meldde BNR gisteren. Betekent dit dat Nederlanders een stuk groener worden in het verkeer? Dat valt nog te bezien.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Opmerkelijke kunst: honden gemaakt van oude fietskettingen
Een op de zes verkochte fietsen is volgens BNR inmiddels voorzien van elektrische trapondersteuning — en dat aantal blijft groeien. Met een marktaandeel van 16 procent is de e-bike goed voor 43 procent van de omzet bij de vakhandel. Consumenten besteedden het afgelopen jaar gemiddeld 1821 euro aan een elektrische fiets.
Betekent dit dat steeds meer mensen hun auto vervangen door een fiets?
Dat is nog niet zo zeker. Bovag heeft namelijk grote twijfels of er echt zoveel auto’s weggedaan worden. De branche-organisatie noteerde namelijk vorig jaar een lichte groei van het aantal verkochte auto’s. Als de cijfers van het NIBUD kloppen zouden er “bijna een half miljoen auto’s verdwenen moeten zijn. Uit cijfers waar wij over beschikken kunnen wij dat niet opmaken.” Bovag heeft een verklaring voor het verschil in cijfers tussen het Nibud en branchegegevens: mogelijk ruilen mensen dure auto’s in voor goedkopere, zuinigere exemplaren.
Verder zijn elektrische fietsen op dit moment vooral iets voor ouderen die op de Veluwe een rondje willen fietsen. Jongere forenzen willen op dit moment nog niet dood gevonden worden op een e-bike. Bovendien zakte de totale verkoop van fietsen vorig jaar flink in — met meer dan 13%.
Een massale vlucht van auto naar fiets valt dus nog niet te bekennen.
Maar goed – wat niet is kan nog komen. Wie wilde er begin jaren ’90 gezien worden met de mobiele telefoon, model koelkast? Mogelijk ontdekt de forens van de toekomst dat een fiets die lange afstanden makkelijk aankan nog goedkoper is dan een eigen auto.
Bron: Autokopen.nl, BNR

Over de schrijver

1 reactie op “We verkopen onze auto in de crisis, maar kopen duurdere fietsen”

  1. Wishful thinking van de Bovag , auto's zijn op dit moment vooral iets voor ouderen met een hoedje op die op de Veluwe een rondje willen rond tuffen op zondag, Een stoere transport e-bike is juist iets voor de slimme jongeren voor 15 cent per keer tanken aan het stopcontact en geen parkeerplaats nodig en je fietst loeihard met drie vingers in je neus

Reacties zijn uitgeschakeld.