44% Europeanen heeft landbouwgif in urine

Foto: Aleksandar Cocek, Flickr
Foto: Aleksandar Cocek, Flickr

Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe in achttien Europese landen blijkt dat mensen het gif glyfosaat in hun lichaam hebben. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen zijn resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden. Van alle Europese deelnemers is 44% positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van dit gif op groente en fruit. Milieudefensie pleit voor meer onderzoek en meer controle op dit veelgebruikte middel. In totaal zijn er 182 urinemonsters onderzocht. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd.
“Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat het gif glyfosaat haar weg vindt naar de burgers, terwijl we niet precies weten hoe de gifresten in het lichaam van de mensen terecht komen, of wat dat betekent voor de volksgezondheid”, aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. “Het is bizar dat we nota bene van één van de meest gebruikte onkruidverdelgers niet weten hoeveel er in ons eten zit. Milieudefensie roept de overheid op hier grondig onderzoek naar te laten doen.”
Wetenschappers veronderstellen dat schadelijke effecten voor de mens zullen optreden bij herhaalde of langdurige blootstelling, zelfs bij hele lage concentraties van dit middel in het menselijk lichaam. “Reden genoeg voor de voedsel- en warenautoriteit om te testen hoeveel van dit gif in ons voedsel zit”, aldus Breunissen.
Glyfosaat wordt gebruikt door boeren, tuinders, lokale overheden en particulieren om onkruid te bestrijden. Zo wordt het uitgebreid toegepast bij de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen die in Europa geïmporteerd worden voor gebruik als veevoer, met name soja uit Zuid-Amerika. De grootste producent is Monsanto, die het gif verkoopt onder de merknaam Roundup. In Europa wordt glyfosaat veel gebruikt door boeren om onkruid uit velden te verwijderen voorafgaand aan het planten of ontkiemen van de zaden. Het wordt ook veelvuldig toegepast om gewassen uit te drogen voorafgaand aan de oogst, zoals bij granen, koolzaad en maïs. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat gebruik van glyfosaat in de landbouw in tien jaar meer dan verdubbelde. Het is de meest gebruikte herbicide in Nederland en het gebruik neemt ieder jaar toe, ook in de rest van Europa.
Hier vind je de resultaten van het onderzoek en hier uitgebreide informatie over glyfosaat.

Over de schrijver

8 reacties op “44% Europeanen heeft landbouwgif in urine”

 1. Pingback: Zelf nagellakremover maken van azijn - hetkanWel.nl

 2. Wanneer er schadelijke effecten zullen optreden bij de mensen zijn we verkeerd bezig.
  Dat betekent dus (weer) meer mensen die ziek worden en daardoor (weer) hogere ziektekosten.
  En ja Rein. Dood gaan we uiteindelijk toch.

 3. Waar Maken jullie toch zo druk over.
  DOOD gaan we toch
  EEN JAAR eerder merk je toch niet.
  Alles wat jullie toen kost alleen maar geld.
  En maakt alles weer duurder.

Reacties zijn uitgeschakeld.