44 procent Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine

Roundup, Landbouwgif Met Glyfosaat. Foto: Cheeseslave, Flickr
Roundup, Landbouwgif Met Glyfosaat. Foto: Cheeseslave, Flickr
Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe in achttien Europese landen blijkt dat mensen het gif glyfosaat in hun lichaam hebben. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen zijn resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden. Van alle Europese deelnemers is 44% positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van dit gif op groente en fruit. Milieudefensie pleit voor meer onderzoek en meer controle op dit veelgebruikte middel. In totaal zijn er 182 urinemonsters onderzocht. De resultaten zijn in juni van dit jaar gepubliceerd.
“Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat het gif glyfosaat haar weg vindt naar de burgers, terwijl we niet precies weten hoe de gifresten in het lichaam van de mensen terecht komen, of wat dat betekent voor de volksgezondheid”, aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. “Het is bizar dat we nota bene van één van de meest gebruikte onkruidverdelgers niet weten hoeveel er in ons eten zit. Milieudefensie roept de overheid op hier grondig onderzoek naar te laten doen.”
Wetenschappers veronderstellen dat schadelijke effecten voor de mens zullen optreden bij herhaalde of langdurige blootstelling, zelfs bij hele lage concentraties van dit middel in het menselijk lichaam. “Reden genoeg voor de voedsel- en warenautoriteit om te testen hoeveel van dit gif in ons voedsel zit”, aldus Breunissen.
Glyfosaat wordt gebruikt door boeren, tuinders, lokale overheden en particulieren om onkruid te bestrijden. Zo wordt het uitgebreid toegepast bij de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen die in Europa geïmporteerd worden voor gebruik als veevoer, met name soja uit Zuid-Amerika. De grootste producent is Monsanto, die het gif verkoopt onder de merknaam Roundup. In Europa wordt glyfosaat veel gebruikt door boeren om onkruid uit velden te verwijderen voorafgaand aan het planten of ontkiemen van de zaden. Het wordt ook veelvuldig toegepast om gewassen uit te drogen voorafgaand aan de oogst, zoals bij granen, koolzaad en maïs. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat gebruik van glyfosaat in de landbouw in tien jaar meer dan verdubbelde. Het is de meest gebruikte herbicide in Nederland en het gebruik neemt ieder jaar toe, ook in de rest van Europa.
Hier vind je de resultaten van het onderzoek en hier uitgebreide informatie over glyfosaat.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Monsanto manipuleerde het wetenschappelijke proces om onwelgevallige publicaties te saboteren
Miljoenen mensen protesteren tegen Monsanto

Over de schrijver

8 gedachten over “44 procent Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine”

  1. Pingback: WRR-rapport maakt karikatuur van sociale sectoren T.a.v. Frans Timmermans - Apollo Solaris | Apollo Solaris

  2. Pingback: Greenpeace: Geen glyfosaat (landbouwgif) meer in Intratuin is klein stapje op de goede weg » hetkanWel.nl

  3. Pingback: Commotie over koeien die gifgras eten » hetkanWel.nl

  4. Ik wil best geloven dat het slecht gesteld is met het gif in het voedsel. Alleen als er 18 landen meededen en er zijn 182 urinemonsters onderzocht kom je dus uit op 10 monsters per land. Aan de hand daarvan kun je toch geen harde conclusies trekken? Kom alsjeblieft met een serieus onderzoek want er zijn genoeg bedrijven en overheidsinstanties die het graag zo van de tafel vegen.

  5. Landbouw gif wordt onze ondergang. Langzaam maar zeker worden we hiermee vergiftigt ….en maar jammeren dat we niet weten waar kanker vandaan komt. Het is een corrupte zooi en we zouden ons burgers moeten wapenen tegen al die grote landbouw bedrijven en gifleveranciers die puur naar hun eigen inkomen kijken. Of jou kind in het ziekenhuis ligt maakt E niet uit…en de regering kijkt altijd weer de andere kant op.

  6. Het ergste is nog dat het bijna niemand wat interesseert dat we de hele wereld vergiftigen.
    We komen op een punt dat het te laat is als het niet al zover is.
    En zich dan maar afvragen waarom de zorgkosten blijven stijgen.
    De grootste vijand van de mens….dat zijn wij zelf en we hebben het niet in de gaten.

  7. Bah wat een rotzooi maken we er weer van, het wordt tijd dat biologische producten een subsidie krijgen zodat we ons dat kunnen veroorloven, nu s het verschil nog zo groot in prijs en dat is echt een domper

Reacties zijn gesloten.