“Investeren in zonnepanelen levert meer rente dan spaarrekening”

Dave Dugdale, Flickr.com
Dave Dugdale, Flickr.com

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening. Dat meldt Milieu Centraal vandaag op zijn website. De organisatie heeft een rekenmethode ontwikkeld om de rendementen van energiebesparende maatregelen te bepalen. Investeren in zonnepanelen is gunstiger dan geld op je bank zetten. En volgens Milieu Centraal zal ook de gevreesde heffing op Chinese zonnepanelen weinig aan het hoge rendement veranderen: die ligt dan een procent lager, op vijf procent.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Duitsland levert nu genoeg zonnestroom om heel Nederland van elektriciteit te voorzien
Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt? Hier vind je tips
Milieu Centraal gaat uit van een berekening waarbij rekening wordt gehouden met stijgende energieprijzen, inflatie, en totale kosten voor de zonnepanelen: dus inclusief de prijs voor de installatie en de onderhoudskosten. Op basis van deze berekening komt de organisatie met een rentepercentage, net als een spaarrente. Dit maakt het voor mensen makkelijk om het rendement van energiebesparende maatregelen goed in te schatten, aldus Milieu Centraal: “Het afwegen van kosten en baten van energiebesparende maatregelen is vaak lastig. Financiële voordelen op de langere termijn blijken door veel mensen te worden onderschat. Dit kan aanleiding zijn om een energiebesparende maatregel niet te nemen, zelfs al is het financiële voordeel uiteindelijk erg groot vergeleken met alternatieven zoals een spaarrekening.”
Hoe Milieu Centraal precies aan de gegevens komt waar het zich op baseert, wordt niet helemaal duidelijk, maar de berekening zelf is wel transparant. Hier vind je meer informatie.

Over de schrijver

2 gedachten over ““Investeren in zonnepanelen levert meer rente dan spaarrekening””

  1. Dit is echt te kort door de bocht. Er wordt geen rekening gehouden met tijdswaarde van geld, en er wordt uitgegaan dat de zonnepanelen eenzelfde waarde houden als de aanschafwaarde. Ze gaan zo’n 25 jaar mee, en dan moeten ze dus vervangen worden. Waarde na 25 jaar is dus 0 euro, en je spaargeld blijft na 25 jaar gewoon bestaan. Wanneer dit verschil verdisconteerd wordt zijn zonnepanelen al minder ‘interessant’ dan sparen. Het hogere rendement gaat op aan het kopen van nieuwe zonnepanelen over 25 jaar. Dus kasstromen zijn over de gehele lengte al niet hoger dan sparen, laat staan als je het risico ook meeneemt. Wat als een paneel defect gaat na 6 jaar??
    Zonnepanelen zijn er voor een beter milieu, niet voor het behalen van een met tijd en risico verdisconteerd rendement.

    1. Toch is dit niet helemaal correct, garanties op zonnepanelen, na 25 jaar zou de opbrengst 80 % moeten zijn. Dan gaat de teller enorm lopen wat als de zonnepanelen nog 6 jaar extra leveren?
      Een gemiddelde levensduur van een zonnepanneel is 30 jaar, wij hebben het dak vol liggen en leveren terug waarme we de gas rekening kunnen betalen kosten energie 0 euro die steek je wel even in je zak ekle maand, en dan nog eens de stijgende energie prijzen wat betaal je over 25 jaar?

Reacties zijn gesloten.