48 eenvoudige manieren om zelf energie te besparen

De was ophangen, een gemakkelijke manier om energie (en geld) te besparen. Foto: Kim MyoungSung, Flickr
De was ophangen, een gemakkelijke manier om energie (en geld) te besparen. Foto: Kim MyoungSung, Flickr

Onze éénentwintigste eeuwse levenstijl die van alle gemakken voorzien is, kost nogal wat energie. Naast dat veel energieverbruik slecht is voor het milieu kost energie natuurlijk ook gewoon ontzettend veel geld. Een deel van dat geld kan je ook gewoon in je zak houden, want we verspillen nogal wat energie. In dit artikel vind je 48 gemakkelijke manieren om zelf energie te besparen.

1. Alles uitschakelen

In een gemiddeld huishouden staan veel apparaten altijd op stand-by. De meeste van deze apparaten kunnen gewoon volledig uitgeschakeld worden zonder dat dit de werking verstoort. Door standaard alle apparaten uit te zetten in plaats van op stand-by kan een gemiddeld huishouden al snel 40 euro per jaar besparen.

2. Wassen op 30 graden

De was wordt ook prima schoon wanneer je deze op 30 graden wast. En de lagere temperatuur kan je per jaar al gauw 8 euro schelen.

3. Hang de was op

De droger en centrifuge gebruiken beide veel energie. Daarnaast ruikt was die in de open lucht gedroogd is ook nog eens heerlijk.

4. Droog meerdere ladingen was achter elkaar

Als je toch de droger moet gebruiken, zorg dan dat je meerdere ladingen was hebt klaarliggen, zodat de droger tussen de beurten in niet volledig afkoelt.

5. Verwijder het stof uit het filter van de droger voor iedere beurt

Zo blijft de droger efficiënt werken.

6. Gebruik een afwasteil 

Je verspilt gigantische hoeveelheden water, afwasmiddel en energie wanneer je de warme kraan laat lopen en daarmee de afwas doet. Gebruik dus een afwasteil. Dit kan per jaar zo’n 45 euro schelen. Dat is ook nog eens zuiniger dan het gebruiken van een afwasmachine.

7. Kook alleen de hoeveelheid water die je daadwerkelijk nodig hebt 

Vul niet de volledige waterkoker als je één kopje thee gaat maken. Er is veel energie nodig om water te laten koken, en hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer energie er nodig is. Dit kan zo’n 10 euro per jaar schelen als je veel thee drinkt.

8. Investeer in een goede thermoskan

Wanneer je heet water direct in een thermoskan stopt hoef je maar één à twee keer per dag water te koken voor thee.

9. Gebruik de oven efficiënt

De oven verwarmen voor één pizza of twee broodjes is zonde van de energie. Zorg dat je meerdere dingen tegelijk kan bakken en haal zo meer uit dezelfde warmte.

10. Maak de luchttoevoer van de oven schoon

Als deze niet goed schoon is kan de oven heter worden dan nodig.

11. Verwarm je huis met kookwarmte

Laat na gebruik de oven openstaan om je huis te verwarmen. In plaats van dat de warmte wordt afgevoerd door ventilatieschachten blijft deze nu binnenshuis. In de zomer is dat een minder goed idee…

12. Volle vriezer

Wanneer je vriezer volledig vol is, hoeft er minder lucht gekoeld te worden en hoeft de vriezer dus minder hard te werken.

13. Ruim de vriezer leeg voor de zomervakantie

Handig gewoonte! Zo wordt de vriezer temminste één keer per jaar schoon gemaakt, en hoeft deze niet de hele tijd aan te staan wanneer je op vakantie bent.

14. Volle koelkast

Zelfde argument als tip #12. Een lege plek in de koelkast is niet alleen zonde van de ruimte, maar zorgt ook voor extra energieverbruik.

15. Vervang de strips aan de zijkant van de koelkast

Vervang zo snel mogelijk de isoleerstrips wanneer je iets van koude lucht voelt buiten de koelkast. Er kan ontzettend veel koude lucht en daarmee energie weglekken wanneer de strips niet goed aansluiten.

16. Bereid kleine maaltijden in een kleine pan

Wanneer je een klein maaltijd bereid, is het zonde van de energie om een grote pan te verhitten.

17. Eet eenpansmaaltijden  

Gooi al je eten lekker in één pan.

18. Eten uit eigen tuin

Dit is misschien een iets groter project, maar door eten in je eigen tuin te kweken bespaar je alle energie die nodig is om het in de winkel te krijgen. Plus het is natuurlijk een stuk goedkoper

19. Koud douchen

Het zal in het begin niet fijn zijn, maar met koud douchen bespaar je niet alleen energie, het is ook nog eens heel gezond.

20. Efficiënte douchekop 

Een waterbesparende douchekop kan een ontzettend veel water en elektriciteit besparen. Voor een gezin van vier kan dit per jaar 90 euro aan energie schelen en nog eens 140 euro aan water.

21. Korter douchen

Logisch natuurlijk, maar wanneer je korter doucht verbruik je minder warm water. Een douchewekker kan helpen bij het in de gaten houden van de tijd.

22. Gebruik koud douchewater voor planten

Wanneer je de douche aanzet is deze nog niet direct warm. Zet een emmer in de douche en vang dit water op. Dit kun je dan vervolgens weer gebruiken om de planten water te geven.

23. LED-lampen

Met het gebruik van LED-lampen kan je per jaar zo’n 50 euro aan stroomkosten besparen.

24. Verwijder de stoflaag op lampen

Veel stof kan tot 50% van het licht blokkeren.

25. Verwarming omlaag

Nog een tip die heel logisch lijkt. Toch kan je door de thermostaat slecht één graden lager te zetten zo’n 85 euro per jaar besparen.

26. Programmeerbare thermostaat 

Door de thermostaat zo in te stellen dat hij automatisch harder of zachter gaat, vergeet je nooit meer om hem ‘s avonds lager te zetten.

27. Constante verwarming

Het is beter om de verwarming constant op een lage temperatuur te houden, dan hem steeds aan en uit te zetten. Als je het toch warmer wil hebben in huis verhoog de temperatuur dan steeds een beetje, en niet in één keer heel veel.

28. Truien en dekens

Door jezelf lekker warm aan te kleden en een extra deken op de bank en in je bed te leggen ben je minder snel geneigd om de verwarming omhoog te zetten.

29. Mobiel oplader uit het stopcontact

De oplader van je mobiel verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is.

30. Gebruik je gordijnen

Gordijnen zijn er niet alleen zodat ‘s avonds mensen niet zomaar naar binnen kunnen gluren. Ze zorgen er namelijk voor dat de warmte in huis niet zomaar kan ontsnappen. Zorg dus dat je s’ochtends direct de gordijnen open doet zodat de warmte en het licht van de zon naar binnen kunnen komen. En doe ze ‘s avonds weer dicht zodat deze warmte wordt vastgehouden.

31. Vloerkleden

Vloerkleden zorgen voor extra comfort en de hitte ontsnapt minder snel.

32. Gebruik lichtdimmers in huis

Dimmers geven niet alleen een gezellig gevoel, maar besparen ook energie.

33. Gebruik lichten met een bewegingssensor buiten

Lichten die aanspringen zodra je thuis komt en weer uit gaan als je binnen bent, zijn een stuk efficiënter dan lichten die de hele avond (of zelfs nacht) blijven branden.

34. Zet lampen in de hoeken van de kamer

Zodat ze op twee muren kunnen reflecteren.

35. Vakantie voor jou = vakantie voor al je apparaten

Vergeet niet al je apparaten uit te zetten wanneer je op vakantie gaat.

36. Gebruik verlengsnoeren met een vaste aan/uit knop

Door meerdere apparaten op een verlengsnoer aan te sluiten die je met één knop allemaal kunt uitschakelen, kun je aan het einde van de dag alle apparaten die op stand-by staan tegelijk uit zetten.

37. Kook buiten in de zomer

Door buiten te koken in de zomer komt de kookwarmte niet in je huis. Hierdoor heb je dus minder airconditioning nodig.

38. Gebruik een barbecue op gas of op elektriciteit

Elektrische of gasbarbecues zijn efficiënter met energie en beter voor het milieu.

39. Eet met meerder mensen samen

Je bespaart energie door het samen koken, maar meer mensen in huis betekent ook dat de verwarming minder hard hoeft te werken.

40. Gebruik deksels bij het koken

Door goed afsluitende deksels te gebruiken bij het koken is het eten sneller gaar, en bespaar je dus energie.

41. Laptop in plaats van PC

Laptops verbruiken minder energie dan desktop pc’s.

42. Check waterpijpen voor kleine lekkages

Eén druppel water per seconde loopt per maand op tot 625 liter (!).

43. Douchen is zuiniger dan in bad

Badderen kost over het algemeen bijna 3 maal zoveel water als douche. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van hoelang je doucht.

44. Stofzuig 2 keer per jaar de spoelen van de koelkast

Zo blijft het koelsysteem efficiënt werken

45. Maak het filter van de afzuigkap schoon

Als er veel stof in het filter zit moet de afzuigkap harder werken.

46. Bij weinig isolatie, gebruik grote meubelen

Zet grote meubelen tegen de muren die niet goed geïsoleerd zijn. Een grote boekenkast bijvoorbeeld kan al een boel schelen. Dat werkt echt: In Canada worden oude boeken gebruikt als isolatie voor een oud schoolgebouw.

47. Het gebruik van natuurlijk gas is bijna altijd efficiënter dan het gebruik van elektriciteit

Koken en je huis verwarmen kun je beter doen op gas dan op elektriciteit.

48. Investeer in het energie efficiënt maken van je huis

Investeringen in de energie efficiëntie van je huis lijken van groot, maar ze verdienen zich over het algemeen snel terug. Kijk bijvoorbeeld eens naar het project: ‘Beter op de meter’

Bron: Energy.gov, Progress-Energy, Uswitch, powerhousetv

16 reacties op “48 eenvoudige manieren om zelf energie te besparen”

  1. Punt 32 is onzin. Een dimmer bespaart geen energie wanneer je de lamp dimt. Een dimmer is een grote spoel met een een roller eroverheen waarmee je de weerstand relatief tot de lamp varieert. Wanneer je een lamp hebt van bijvoorbeeld 50 watt moet je een dimmer hebben die altijd een hoger vermogen heeft, en die spoel trekt gewoon het volle vermogen. Dus de lamp ontvangt misschien minder stroom, maar de dimmer verbruikt gewoon zijn eigen vermogen. Stel je hebt een dimmer van 100 watt dan verbruik je die 100 watt van de dimmer ook wanneer hij op volledig dimmen staat + het vermogen van de lamp op dat moment. Slecht onderzocht dit…

  2. Pingback: Jij kunt bepalen met welk goede voornemen wij aan de slag gaan

  3. Altijd je ogen open blijven houden wanneer je energie kunt besparen. Het kan namelijk flink schelen op de energienota. Al gaat het om een klein bedrag, het is altijd prettig om wat geld over te houden, ongeacht hoeveel het is 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.